Witlof uit de oven met aardappelpuree

(22)

Witlof uit de oven is altijd een goed idee, heerlijk met aardappelpuree en walnoten voor een herfstig tintje. Een makkelijke witlof ovenschotel met of zonder spekjes.

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Witlof uit de oven met aardappelpuree

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 witlof stronken
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • klont boter
  • scheut melk
  • peper en zout naar smaak
  • paar takjes tijm
  • handvol walnoten
  • optioneel: 200 gram gerookte spekjes
  • handvol geraspte kaas
Witlof uit de oven met aardappelpuree Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 middelgrote pannen
  • kleinere deksel of bord
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • klein mesje
  • optioneel: middelgrote bakpan
  • oven
  • grote ovenschaal
  • aardappelknijper of fijne zeef & soeplepel

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/witlof-uit-de-oven-met-aardappelpuree


Voorbereiding – 30 minuten

Vul twee middelgrote pannen met water en breng aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken, kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar in een middelgrote pan. 

Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd met een klein mesje een deel van de harde kern weg. Kook de witlof ook ongeveer 20 minuten in de tweede pan. Leg een kleinere deksel of bord op de witlof, zodat deze onder water zal blijven. De witlof zal anders drijven en hierdoor verkleuren en niet gelijkmatig gaar worden. 

Bak ondertussen de spekjes enkele minuten in een bakpan en zet deze opzij.

Witlof uit de oven met aardappelpuree
Witlof uit de oven met aardappelpuree

Witlof uit de oven met aardappelpuree afmaken – 30 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Controleer of de witlof zacht is geworden en giet de witlof en aardappelen af. Maak een gladde puree van de aardappelen en maak de puree smeuïg met een klont boter en een scheut melk. 

Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout en verdeel over de bodem van een ovenschaal, verdeel hier eventueel gebakken spekjes over. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de gare witlof stronken, snijd deze door de helft en leg deze op de puree.

Maak af met een handvol geraspte kaas en bak de witlof ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven. De exacte tijd is afhankelijk van de oven.

Hak ondertussen een handvol walnoten grof en serveer de witlof ovenschotel met gehakte walnoten en tijm. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

22 stemmen

Witlof uit de oven met aardappelpuree: Veel gestelde vragen

Kan ik de spekjes vervangen?

De spekjes geven een extra lekkere textuur en smaak aan de witlofschotel. Je kunt natuurlijk ook plakken ham gebruiken, zoals in een klassieke witlof ovenschotel.

Moet ik de witlof eerst voorkoken?

Als je de witlof rauw op de aardappelpuree legt zal deze niet zacht worden in de oven, voorkoken is hiervoor noodzakelijk.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.