Witlof uit de oven is altijd een goed idee, heerlijk met aardappelpuree en walnoten voor een herfstig tintje. Een makkelijke witlof ovenschotel met of zonder spekjes.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 10-10-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Vul twee middelgrote pannen met water en breng aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken, kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar in een middelgrote pan.
Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd met een klein mesje een deel van de harde kern weg. Kook de witlof ook ongeveer 20 minuten in de tweede pan. Leg een kleinere deksel of bord op de witlof, zodat deze onder water zal blijven. De witlof zal anders drijven en hierdoor verkleuren en niet gelijkmatig gaar worden.
Bak ondertussen de spekjes enkele minuten in een bakpan en zet deze opzij.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Controleer of de witlof zacht is geworden en giet de witlof en aardappelen af. Maak een gladde puree van de aardappelen en maak de puree smeuïg met een klont boter en een scheut melk.
Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout en verdeel over de bodem van een ovenschaal, verdeel hier eventueel gebakken spekjes over. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de gare witlof stronken, snijd deze door de helft en leg deze op de puree.
Maak af met een handvol geraspte kaas en bak de witlof ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven. De exacte tijd is afhankelijk van de oven.
Hak ondertussen een handvol walnoten grof en serveer de witlof ovenschotel met gehakte walnoten en tijm. Eet smakelijk!
Kan ik de spekjes vervangen?
De spekjes geven een extra lekkere textuur en smaak aan de witlofschotel. Je kunt natuurlijk ook plakken ham gebruiken, zoals in een klassieke witlof ovenschotel.
Moet ik de witlof eerst voorkoken?
Als je de witlof rauw op de aardappelpuree legt zal deze niet zacht worden in de oven, voorkoken is hiervoor noodzakelijk.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.