Ohmydish.nl


Witlof tartiflette

Een tartiflette is een Frans gerecht uit de Savoie regio in de Franse alpen. Probeer ook eens een witlof tartiflette met prei, spekjes en aardappel.

45 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Witlof tartiflette

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 grote Reblochon (kaas)
  • 4 witlof stronken
  • 1 prei
  • 4 grote vastkokende aardappels
  • 200 gram gerookte spekjes
  • paar takjes verse tijm
  • scheut droge witte wijn
  • 100 ml room
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: verse bieslook
Witlof tartiflette ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • grote bakpan - geschikt voor de oven
  • oven
  • middelgrote pan
  • houten lepel
  • Dunschiller

Bereiden


45 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/witlof-tartiflette


Tip: Mocht je geen Reblochon kunnen vinden, dan kun je eventueel ook camembert gebruiken. Bekijk hier het originele Tartiflette recept.

Voorbereiding – 15 minuten

Vul een middelgrote pan met water en zout en breng aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in plakken. Kook de plakken enkele minuten in het kokende water, ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn.

Was de prei en snijd deze in ringen. Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de witlof en snijd deze grof.

Witlof tartiflette
Witlof tartiflette

Witlof tartiflette afmaken – 30 minuten

Bak de spekjes samen met de takjes tijm in een middelgrote bakpan. Het is niet nodig om extra olie of boter toe te voegen. Voeg na enkele minuten de prei toe en bak nog enkele minuten langer.

Blus af met een flinke scheut droge wijn en laat de wijn dan volledig verdampen. Roer de room erdoor, breng op smaak met peper en zout en zet het vuur uit. Verwijder de takjes tijm.

Roer dan de rauwe witlof erdoor en verdeel de plakken aardappel bovenop. Snijd de Reblochon in 4en en snijd de kaas over de lengte nogmaals doormidden.

Leg de kaas bovenop en bak de witlof tartiflette mooi goudbruin in ongeveer 15 minuten op de hoogste grillstand.

Als je de tartiflette te gaar zal koken, zal de witlof veel vocht verliezen. Dit zal de tartiflette erg nat maken. Blijf dus tijdens het bakken de tartiflette in de gaten houden.

Garneer eventueel met fijngesneden bieslook, eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
3 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Broodje shoarma
Volgend recept →
Karnemelk vla

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!