Witlof tartiflette

(18)

Een tartiflette is een Frans gerecht uit de Savoie regio in de Franse alpen. Probeer ook eens een witlof tartiflette met prei, spekjes en aardappel.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-03-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 19-07-2023

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Witlof tartiflette

Ingrediënten


  • 1 grote Reblochon (kaas)
  • 4 witlof stronken
  • 1 prei
  • 4 grote vastkokende aardappels
  • 200 gram gerookte spekjes
  • paar takjes verse tijm
  • scheut droge witte wijn
  • 100 ml room
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: verse bieslook
Witlof tartiflette Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • grote bakpan - geschikt voor de oven
  • oven
  • middelgrote pan
  • houten lepel
  • Dunschiller

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/witlof-tartiflette


Tip: Mocht je geen Reblochon kunnen vinden, dan kun je eventueel ook camembert gebruiken. Bekijk hier het originele Tartiflette recept.

Voorbereiding – 15 minuten

Vul een middelgrote pan met water en zout en breng aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in plakken. Kook de plakken enkele minuten in het kokende water, ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn.

Was de prei en snijd deze in ringen. Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de witlof en snijd deze grof.

Witlof tartiflette
Witlof tartiflette

Witlof tartiflette afmaken – 30 minuten

Bak de spekjes samen met de takjes tijm in een middelgrote bakpan. Het is niet nodig om extra olie of boter toe te voegen. Voeg na enkele minuten de prei toe en bak nog enkele minuten langer.

Blus af met een flinke scheut droge wijn en laat de wijn dan volledig verdampen. Roer de room erdoor, breng op smaak met peper en zout en zet het vuur uit. Verwijder de takjes tijm.

Roer dan de rauwe witlof erdoor en verdeel de plakken aardappel bovenop. Snijd de Reblochon in 4en en snijd de kaas over de lengte nogmaals doormidden.

Leg de kaas bovenop en bak de witlof tartiflette mooi goudbruin in ongeveer 15 minuten op de hoogste grillstand.

Als je de tartiflette te gaar zal koken, zal de witlof veel vocht verliezen. Dit zal de tartiflette erg nat maken. Blijf dus tijdens het bakken de tartiflette in de gaten houden.

Garneer eventueel met fijngesneden bieslook, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-03-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 19-07-2023


Waardeer dit recept!
18 stemmen

0 reacties op Witlof tartiflette

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.