Vindaloo

(11)

Een vindaloo curry wordt gemaakt met varkensvlees en heel veel kruiden en dat maakt deze curry extra lekker. Een populaire curry met knoflook, gember en meer.

1 uur 45 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Vindaloo

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 900 gram varkensvlees - bijvoorbeeld procureur
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 cm verse gember
  • 8 knoflooktenen
  • 2 kaneelstokken
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 4 eetlepels rode wijnazijn of appelciderazijn
  • 4 eetlepels zonnebloemolie + extra
  • 5 eetlepels warm water + extra
  • 2 verse kurkuma's of 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 2 theelepels zout
  • 2 kardamom peulen
  • 4 kruidnagels
  • halve theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
Vindaloo ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • vijzel of (kleine) blender
  • middelgrote kom
  • huishoudfolie
  • pan met dikke bodem
  • houten lepel

Bereiden


1 uur 45 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/vindaloo


Voorbereiding – 30 minuten + marineer tijd

Pel de knoflooktenen en snijd deze eventueel grof. Schil de gember wortel en verse kurkuma. Gebruik een vijzel om de peperkorrels, kruidnagels en kardamon fijner te malen.

Voeg de knoflook, gember en kurkuma toe en maak een fijne pasta. Je kunt dit eventueel ook met een (kleine) blender doen. Voeg geleidelijk 5 eetlepels warm water samen met 4 eetlepels olie en 4 eetlepels azijn toe zodat het een gladde puree zal worden.

Voeg dan ook de komijn, korianderzaad, mosterdzaad, chilipoeder en zout toe en zorg ervoor dat het een glad kruidenmengsel is. Voor een mildere versie gebruik je minder chilipoeder.

Snijd het varkensvlees in blokjes, verwijder eventueel overtollig vet en spieren maar onthoud dat vet smaak geeft. Meng het varkensvlees met de kruidenpasta en voeg de kaneelstokjes toe. Dek het vlees af en laat het enkele uren, liefst de hele nacht, marineren.

Pel de rode ui en snijd deze fijn. Ontvel de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd de tomaten grof.

Vindaloo
Vindaloo

Vindaloo afmaken – 1 uur + 15 minuten

Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de rode ui enkele minuten, voeg de bruine basterdsuiker toe en karameliseer de ui nog enkele minuten op middellaag vuur.

Zet het vuur hoog en bak het vlees met de marinade tot deze mooi bruin is geworden. Voeg een scheutje water toe samen met de stukjes tomaat, zet het vuur laag en stoof het vlees gaar in ongeveer een uur.

Schenk een beetje extra water erbij als het vlees nog niet gaar is, maar het vocht wel al is verdampt. Verwijder de kaneelstokjes en serveer de vindaloo curry met rijst en bijvoorbeeld sperziebonen. Garneer met verse koriander of peterselie. Eet smakelijk!

Vindaloo: veelgestelde vragen

Hoe pittig is een vindaloo curry?

Een traditionele vindaloo curry is behoorlijk pittig, maar je kunt deze naar smaak minder pittig maken of juist pittiger.

Kan ik vindaloo curry ook met kip maken?

Je kunt een vindaloo curry ook met kip, rund of lamsvlees maken. Een traditionele vindaloo curry wordt echter met varkensvlees gemaakt. Hiervoor kun je het beste procureur (varkensnek) gebruiken, maar andere delen die geschikt zijn om te stoven kunnen ook.

Wat vind jij van dit recept?
11 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Gestoofde prei
Volgend recept →
Pangsit goreng

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.