Vietnamese loempia's

(14)

Zelf Vietnamese loempia's maken is leuk om te doen. Ze smaken net zoals bij de marktkraam, met een simpele vulling met weinig ingrediënten.

Kooktijd 1 uur Aantal personen 8 personen Categorie Hapjes en snacks
Vietnamese loempia's

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 20 vellen loempia
  • 400 gram kipgehakt
  • 100 gram glasnoedels
  • 3 wortelen
  • 1 kleine prei
  • 3 knoflooktenen
  • sojasaus naar smaak
  • oestersaus of kippenbouillonblokje naar smaak
  • zonnebloemolie
Vietnamese loempia's Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • rasp
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote kom
  • fijne zeef
  • optioneel: schaar
  • grote bakpan
  • houten lepel
  • optioneel: siliconen kwast
  • frituurpan of pan met dikke bodem
  • schuimspaan
  • keukenpapier

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 8 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/vietnamese-loempias


Vulling maken – 30 minuten + wachttijd

Schil de wortelen en rasp deze fijn. Pel de knoflooktenen en snijd of rasp deze ook fijn. Was de prei en snijd deze in halve dunne ringetjes. Zorg dat ze niet te groot zijn, dan zal het vouwen namelijk lastiger worden.

Plaats de glasnoedels in een kom met kokend water en laat dit zacht worden in enkele minuten. Laat de noedels dan uitlekken en snijd of knip deze dan kleiner zodat je geen lange slierten in de loempia vulling hebt.

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een bakpan en fruit hierin de geraspte wortel en prei enkele minuten. Voeg dan de knoflook toe en na enkele minuten het kipgehakt. 

Bak tot de kip gaar is en roer er dan de in stukjes gesneden glasnoedels doorheen. Breng op smaak met sojasaus en oestersaus, of gebruik eventueel een kippenbouillonblokje i.p.v oestersaus. Laat de vulling volledig afkoelen.

Vietnamese loempia's
Vietnamese loempia's

Vietnamese loempia's afmaken – 30 minuten

Plaats een loempiavel met de punt naar je toe op het aanrecht. Schep een lepel vulling (ongeveer 40 gram) op het loempiavel en vouw de punt over de vulling heen. Vouw de zijkanten naar binnen en rol de loempia dan strak omhoog. 

Vietnamese loempia's vouwen
Vietnamese loempia's vouwen

Gebruik water om de loempia dicht te plakken. Herhaal tot alle vulling gebruikt is. Je kunt de loempia's direct frituren tot ze mooi goudbruin zijn en laat ze dan even uitlekken op keukenpapier.

Je kunt ze ook ongebakken invriezen om later te gebruiken. Leg ze dan op een bord met een stuk bakpapier ertussen. Zodra de loempia's bevroren zijn kun je ze individueel in een hersluitbare zak doen en dan terug in de vriezer leggen.

Serveer de Vietnamese loempia's met een lekkere zelfgemaakte chilisaus. Eet smakelijk!

Vietnamese loempia's: Veel gestelde vragen

Welk vlees zit er in een Vietnamese loempia?

Traditioneel worden Vietnamese loempia's gevuld met varkensgehakt. De loempia's die bij de marktkraam te koop zijn, zijn meestal gevuld met kipgehakt.

Welke groenten zitten er in een Vietnamese loempia?

Je kunt in principe veel soorten groenten in een loempia doen. De loempia's van de marktkraam zijn meestal heel simpel met wortel en prei.

Hoe lang kan ik de Vietnamese loempia in de vriezer bewaren?

Deze loempia's blijven het lekkerst als je ze tot maximaal 3 maanden in de vriezer bewaart. In de koelkast is het tot 2 dagen lang.

Hoe verwarm ik een bevroren Vietnamese loempia?

In de oven, frituur of airfryer is dit heel simpel. Bak de loempia's op 200 graden Celsius in de oven of air fryer. In de frituur stel je de temperatuur in tot 180 graden Celsius. Bak ze goudbruin en dep af met wat keukenpapier.

Wat vind jij van dit recept?
14 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Aardbeien Romanoff
Volgend recept →
Zelf kippeling maken

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!