Terong balado

(6)

Terong balado is een Indonesisch gerecht met aubergines in een pittige saus. Extra smaakvol met een zelfgemaakte boemboe, citroengras en limoen. Serveer bijvoorbeeld met gekookte rijst.

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Terong balado

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 aubergines (of 6 kleine)
  • 2 limoenblaadjes
  • 1 citroengras stengel
  • 2 eetlepels limoensap
  • half blokje kippenbouillon
  • 5 sjalotjes
  • 10 rode chili pepertjes (bijvoorbeeld lombok)
  • 3 knoflooktenen
  • 1 tomaat
  • 1 theelepel suiker
  • zout naar smaak
  • zonnebloem- of andere neutrale olie
Terong balado Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • vergiet
  • kleine blender of vijzel
  • grote bakpan
  • vleestang
  • houten lepel
  • keukenpapier

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/terong-balado


Voorbereiding – 30 minuten

Was de aubergines en snijd deze in dikke repen. Plaats de aubergine in een vergiet, bestrooi met een laagje zout en laat dit minimaal een half uur zo staan. Op deze manier zal het meeste vocht uit de aubergine komen, zo krijgt de aubergine meer smaak.

Maak ondertussen een boemboe. Pel hiervoor de sjalot en knoflooktenen en maak een gladde puree van de sjalot, knoflook, chili pepertjes en de tomaat. Je kunt hiervoor een vijzel of een kleine blender gebruiken.

Leg een knoop in de citroengras stengel en leg opzij.

Terong balado
Terong balado

Terong balado afmaken – 30 minuten

Verhit een dunne laag zonnebloemolie in een grote bakpan. Dep ondertussen de aubergine goed droog met keukenpapier.

Frituur de aubergine goudbruin en gaar aan alle kanten, plaats niet teveel aubergine tegelijk in de pan. Haal de aubergine uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Verwijder het meeste van de olie zodat er nog maar een beetje in de pan zit. Bak de boemboe ongeveer 10 minuten in de pan samen met de limoenblaadjes en citroengras op middellaag vuur.

Plaats de gefrituurde aubergine in de saus en breng op smaak met zout, 2 eetlepels limoensap en 1 theelepel suiker. Serveer de aubergine in de pittige saus bijvoorbeeld met rijst, eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

6 stemmen

Terong balado: Veel gestelde vragen

Moet ik de aubergine schillen?

Je kunt aubergine met schil eten, maar je kunt deze eventueel ook eerst schillen voor een zachtere aubergine.

Kan ik de saus minder pittig maken?

Je kunt de saus minder pittig maken door minder chili pepertjes te gebruiken, je kunt ook eventueel de zaadlijsten van de pepers verwijderen.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.