Terong balado - Indonesische pittige auberginesalade
😍 14 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Terong balado

Terong balado is een Indonesisch gerecht met aubergines in een pittige saus. Extra smaakvol met een zelfgemaakte boemboe, citroengras en limoen. Serveer bijvoorbeeld met gekookte rijst.

Je kunt de aubergine van deze terong balado op verschillende manieren snijden. Van grove stukken tot kleinere blokjes, het is allemaal mogelijk. Je kunt de aubergine eventueel ook eerst schillen voor een zachtere textuur.

Dit heerlijke Indonesische aubergine gerecht wordt ook wel simpelweg pittige aubergine of sambal aubergine genoemd, de pittige saus heeft namelijk iets weg van sambal. 

Naast het combineren met gekookte witte rijst, of jasmijn rijst, kun je deze ook serveren met een heerlijk geurende kokosrijst.  

Terong balado ingrediënten

Recept terong balado

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept terong balado allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-09-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Bijgewerkt op: 09-12-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur

Voorbereiding – 30 minuten

Was de aubergines en snijd deze in dikke repen. Plaats de aubergine in een vergiet, bestrooi met een laagje zout en laat dit minimaal een half uur zo staan. Op deze manier zal het meeste vocht uit de aubergine komen, zo krijgt de aubergine meer smaak.

Maak ondertussen een boemboe. Pel hiervoor de sjalot en knoflooktenen en maak een gladde puree van de sjalot, knoflook, chili pepertjes en de tomaat. Je kunt hiervoor een vijzel of een kleine blender gebruiken.

Leg een knoop in de citroengras stengel en leg opzij.

Terong balado
Terong balado

Terong balado afmaken – 30 minuten

Verhit een dunne laag zonnebloemolie in een grote bakpan. Dep ondertussen de aubergine goed droog met keukenpapier.

Frituur de aubergine goudbruin en gaar aan alle kanten, plaats niet teveel aubergine tegelijk in de pan. Haal de aubergine uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Verwijder het meeste van de olie zodat er nog maar een beetje in de pan zit. Bak de boemboe ongeveer 10 minuten in de pan samen met de limoenblaadjes en citroengras op middellaag vuur.

Plaats de gefrituurde aubergine in de saus en breng op smaak met zout, 2 eetlepels limoensap en 1 theelepel suiker. Serveer de aubergine in de pittige saus bijvoorbeeld met rijst, eet smakelijk!

Tips!

Moet ik de aubergine schillen?

Je kunt aubergine met schil eten, maar je kunt deze eventueel ook eerst schillen voor een zachtere aubergine.

Kan ik de saus minder pittig maken?

Je kunt de saus minder pittig maken door minder chili pepertjes te gebruiken, je kunt ook eventueel de zaadlijsten van de pepers verwijderen.

Wat vind je hiervan?

14 waarderingen
😍
14
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
92.91 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
11.90 g
3.15 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
4.21 g
0.44 g
Eiwitten
2.26 g
Vezels
2.81 g
Natrium
609.31 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
1 aubergines 12.50 1.75 g 0.75 g 0.10 g - 0.60 g 1.25 g 1.50 mg 0.50 mg 7.50 mg 10.00 mg 125.00 mg 25.00 mg - 0.25 mg - - 15.00 mg - - 0.05 mg 0.03 mg 0.02 mg - - - - -
0.5 limoenblaadjes 0.17 0.03 g - - - 0.01 g 0.01 g 0.03 mg - 1.25 mg 0.15 mg 1.00 mg 0.20 mg - - - - 0.15 mg - 2.00 mg - - - - 0.05 µg 0.01 mg - -
0.25 citroengras stengel 4.95 1.27 g 0.09 g 0.03 g 0.01 g 0.09 g 0.09 g 0.30 mg 0.40 mg 3.25 mg 3.00 mg 36.15 mg 2.20 mg 0.01 mg 0.03 mg - 0.03 µg 0.13 mg - 2.50 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg - 3.75 µg 0.03 mg 1.09 µg -
0.5 eetlepel limoensap 2.25 0.79 g 0.13 g 0.02 g - 0.03 g 0.02 g 0.15 mg 0.05 mg 0.98 mg 0.45 mg 8.78 mg 0.83 mg - 0.01 mg - 0.01 µg 2.25 mg - 3.75 mg - - - - 0.60 µg 0.02 mg 0.02 µg -
0.13 blokje kippenbouillon selderij 0.08 - - 0.01 g - 0.01 g - 4.63 mg - 0.05 mg 0.01 mg 0.05 mg 0.04 mg - - - - - - - - - - - - - - -
1.25 sjalotjes 10.00 2.28 g - 0.06 g - 0.56 g 0.81 g - 0.47 mg 22.50 mg - - - - - - - 5.88 mg - - - - - - - - - -
2.5 rode chili pepertjes 11.63 2.18 g - 0.19 g - 0.34 g 0.22 g - 0.56 mg 2.63 mg - - 7.50 mg - - - - 33.75 mg - 0.56 mg 0.01 mg 0.02 mg - - - - - -
0.75 knoflooktenen 7.35 1.47 g 0.05 g 0.01 g - 0.32 g 0.10 g 0.21 mg 0.07 mg 8.92 mg 1.05 mg 31.50 mg 6.83 mg 0.01 mg 0.05 mg 0.08 µg - 0.74 mg - - 0.01 mg - 0.02 mg - 0.21 µg - - -
0.25 tomaat 5.94 0.91 g 0.91 g 0.06 g - 0.31 g 0.31 g 2.50 mg - 4.38 mg 3.13 mg 92.81 mg 8.13 mg 0.02 mg 0.03 mg - - 6.56 mg - 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.03 mg - 2.19 µg 0.16 mg 2.34 µg -
0.25 theelepel suiker 5.03 1.24 g 1.24 g - - - - - - - 0.03 mg 0.05 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
zout - - - - - - - 600.00 mg - 0.15 mg 4.35 mg 0.08 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
zonnebloemolie 33.04 - - 3.74 g 0.44 g - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    92.91 11.90 g 3.15 g 4.21 g 0.44 g 2.26 g 2.81 g 609.31 mg 2.06 mg 51.60 mg 22.16 mg 295.41 mg 50.71 mg 0.04 mg 0.38 mg 0.08 µg 0.05 µg 64.45 mg - 8.83 mg 0.09 mg 0.07 mg 0.07 mg - 6.80 µg 0.20 mg 3.45 µg -
0 reacties op "Terong balado"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.