Kokosrijst

Deze kokosrijst is geïnspireerd door het Indiase gerecht 'thenga choru', maar dan met enkel makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Een heerlijk bijgerecht bij curry's.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Rijst recepten
Kokosrijst

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram rijst (ongekookt)
  • 500 ml water
  • 1 theelepel zwart mosterdzaad
  • halve theelepel komijnzaad
  • 1 cm verse gember
  • 75 gram verse kokos
  • 1 gedroogd pepertje
  • halve theelepel zout
  • kleine handvol cashewnoten
  • kokosolie of ghee (geklaarde boter)
Kokosrijst Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • zeef
  • middelgrote pan met deksel
  • lepeltje
  • rasp
  • grote bakpan
  • houten lepel
  • kleine kom

Bereiding


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Rijst recepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kokosrijst


Voorbereiding – 15 minuten

Was de rijst tot het water is helder. Breng 500 ml water samen met de gewassen rijst aan de kook. Zet dan het vuur laag en plaats de deksel op de pan. 

Kook de rijst gaar in ongeveer 10 - 12 minuten. Voor het beste resultaat laat je de rijst eerst volledig afkoelen, dit is niet perse noodzakelijk.

Schil de gember en rasp deze fijn. Rasp de verse kokos, niet te fijn.

Kokosrijst
Kokosrijst

De kokosrijst afmaken – 15 minuten

Verhit kokosolie of ghee in een bakpan en rooster de cashewnoten enkele minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Haal deze uit de pan en verhit de bakpan opnieuw.

Rooster de mosterd- en komijnzaadjes kort op middelhoog vuur en voeg dan de gember samen met het pepertje toe. Bak dit nog kort mee en voeg dan de geraspte kokos en het zout toe en bak ongeveer 5 minuten.

Zet het vuur hoger en voeg de gekookte rijst toe. Bak de rijst nog ongeveer 5 minuten mee en roer er dan de cashewnoten doorheen. Serveer als bijgerecht bij een heerlijke curry, eet smakelijk!

Kokosrijst: Veel gestelde vragen

Kan ik ook gedroogde kokosrasp gebruiken?

Gedroogde kokosrasp heeft een drogere smaak en maakt het gerecht wat korreliger, maar het kan zeker.

Kan ik andere soort kruiden gebruiken?

Je kunt behalve zwart mosterdzaad ook geel mosterdzaad gebruiken. Denk ook eens aan korianderzaad of eventueel verse koriander.

Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Koolrabi salade

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!