Dit stoofpotje van rundvlees en doenjang is een heerlijk vullende maaltijd met o.a. bonen en savooiekool. Dit Koreaans stoofvlees is licht pittig en vol van smaak.
Bij het gebruik van gedroogde witte bonen dien je deze eerst een nacht in koud water te wellen. Gedroogde witte bonen zijn namelijk geschikter voor het maken van een stoofpotje, aangezien witte bonen uit blik of pot te zacht zullen worden tijdens het stoven.
Mocht je liever witte bonen uit pot gebruiken, voeg deze dan pas toe zodra het vlees al mals is geworden. Je kunt dit stoofpotje van rundvlees en doenjang in een braadpan, slowcooker of instantpot maken. Voor de instantpot kun je het vlees middels de saute functie eerst mooi bruin bakken. Voor de slowcooker kun je het vlees eerst mooi bruin bakken in een pan alvorens toe te voegen aan de slowcooker. Voor zowel de instantpot als de slowcooker voeg je maar heel weinig extra vocht toe.
Doenjang is een Koreaanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Deze pasta heeft een uitgesproken smaak en is vooral hartig en zoutig. Let op: sommige merken doenjang kunnen vis bevatten, hierdoor zijn ze niet geschikt voor vegetariërs, veganisten of mensen met een visallergie.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 19-01-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Wel de gedroogde witte bonen een nacht in ruim koud water.
Haal het stoofvlees uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen en snijd deze in kleine blokjes.
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Snijd de bosui in grove stukken en zet opzij.
Was de savooiekool en snijd deze in grove stukken.
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak hierin het vlees in delen mooi bruin.
Bak de ui en knoflook 2 minuten mee. Voeg de savooiekool toe en bak het geheel nog 5 minuten langer.
Voeg de witte bonen, blokjes tomaat, 3 eetlepels doenjang, 1 eetlepel gochujang, 2 eetlepels tamarindepasta en 2 eetlepels sojasaus toe.
Schenk een beetje water erbij tot de bonen net onder water staan en breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra de stoofpot kookt en laat ongeveer 2 uur zachtjes sudderen.
Let erop dat er genoeg vocht in zit zodat de bonen en stoofvlees gaar kunnen worden en niet aanbranden.
Breng op smaak met een theelepel sesamolie en serveer met rijst en bosui. Eet smakelijk!
Wat is doenjang?
Doenjang is een Koreaanse sojabonenpasta, dit wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Om doenjang te maken worden gedroogde sojabonen gekookt, grof gemalen en daarna geperst. Deze worden samen met een rijstbacterie (Bacillus subtilis) een aantal weken in de zon gelegd om te fermenteren.
Daarna worden de gedroogde en geperste sojabonen in potten geplaatst met zout water om verder te fermenteren. Na het filteren wordt het vocht en de pasta van elkaar gescheiden, de pasta wat je dan overhoudt is doenjang.
Let op: sommige merken doenjang kunnen vis bevatten.
Hoe gebruik je doenjang?
Doenjang is door zijn uitgesproken smaak erg geschikt als smaakmaker in stoofpotjes en soepen.
Doenjang vormt samen met o.a. gochujang de bekende dipsaus ssamjang. Dit is een heerlijke saus die heerlijk is bij rauwe groenten of spring rolls.
Per 1 persoonsportie:
Dank voor je leuke bericht Liza! Veel liefs, Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.