Speculaascake met chocolade

(7)

Deze speculaascake met chocolade is ontzettend smeuïg en extra lekker tijdens Sinterklaas, maar eigenlijk kan deze heerlijke chocoladecake met speculaasjes het hele jaar door.

Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake
Speculaascake met chocolade

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur + extra
  • 225 gram suiker
  • 4 eieren
  • 200 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • snuf zout
  • 100 ml volle melk
  • 200 gram pure chocolade
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 10 speculaasjes + extra
Speculaascake met chocolade Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • cakeblik
  • siliconen kwast
  • optioneel: bakpapier
  • oven
  • kleine pan + passende kom (bain marie)
  • elektrische mixer
  • siliconen spatel

Bereiding


Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/speculaascake-met-chocolade


Voorbereiding – 10 minuten

Vet een cakeblik in met boter en bekleed de bodem en zijkanten eventueel met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

Smelt de chocolade bain-marie, dit doe je door de chocolade in stukken te breken in een kom. Verwarm een laagje water in een kleine pan en zet de kom met chocolade bovenop. Door de stoom van het water zal de chocolade rustig smelten.

Speculaascake met chocolade
Speculaascake met chocolade

Speculaascake met chocolade afmaken – 1 uur + 10 minuten

Klop ondertussen 250 gram roomboter samen met 225 gram suiker tot het luchtig is. Dit kun je het beste met een elektrische mixer doen.

Voeg de eieren één voor één toe en voeg de volgende pas toe als het ei volledig is opgenomen.

Voeg geleidelijk de bloem toe samen met een zakje bakpoeder, een snuf zout en 2 theelepels speculaaskruiden. Voeg de gesmolten chocolade samen met 100 ml melk toe en meng opnieuw tot een glad beslag.

Breek 10 speculaasjes in niet te kleine stukjes en meng deze met een klein beetje bloem, dit voorkomt dat ze naar de bodem zullen zakken tijdens het bakken. Meng de stukjes speculaas door het beslag.

Verdeel het beslag over het cakeblik en bak de cake gaar in ongeveer 45 minuten tot een uur. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de cake. Je kunt met een prikker controleren of de cake gaar is, als de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar. 

Laat de cake 10 minuten met de ovendeur op een kier in de oven staan en haal deze erna pas uit het cakeblik. Dit voorkomt dat de cake zal inzakken. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

7 stemmen

Speculaascake met chocolade: Veel gestelde vragen

Kan ik ook andere chocolade gebruiken?

Je kunt behalve pure chocolade bijvoorbeeld ook melkchocolade gebruiken.

Mijn cake zakt in, hoe komt dit?

Als een cake inzakt kan dit meerdere oorzaken hebben, maar meestal heeft dit te maken met het openen van de ovendeur. Zorg ervoor dat de ovendeur zo lang mogelijk dicht blijft en open de ovendeur altijd voorzichtig.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.