Deze speculaascake met chocolade is ontzettend smeuïg en extra lekker tijdens Sinterklaas, maar eigenlijk kan deze heerlijke chocoladecake met speculaasjes het hele jaar door.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 25-11-2022, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Vet een cakeblik in met boter en bekleed de bodem en zijkanten eventueel met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Smelt de chocolade bain-marie, dit doe je door de chocolade in stukken te breken in een kom. Verwarm een laagje water in een kleine pan en zet de kom met chocolade bovenop. Door de stoom van het water zal de chocolade rustig smelten.
Klop ondertussen 250 gram roomboter samen met 225 gram suiker tot het luchtig is. Dit kun je het beste met een elektrische mixer doen.
Voeg de eieren één voor één toe en voeg de volgende pas toe als het ei volledig is opgenomen.
Voeg geleidelijk de bloem toe samen met een zakje bakpoeder, een snuf zout en 2 theelepels speculaaskruiden. Voeg de gesmolten chocolade samen met 100 ml melk toe en meng opnieuw tot een glad beslag.
Breek 10 speculaasjes in niet te kleine stukjes en meng deze met een klein beetje bloem, dit voorkomt dat ze naar de bodem zullen zakken tijdens het bakken. Meng de stukjes speculaas door het beslag.
Verdeel het beslag over het cakeblik en bak de cake gaar in ongeveer 45 minuten tot een uur. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de cake. Je kunt met een prikker controleren of de cake gaar is, als de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar.
Laat de cake 10 minuten met de ovendeur op een kier in de oven staan en haal deze erna pas uit het cakeblik. Dit voorkomt dat de cake zal inzakken. Geniet ervan!
Kan ik ook andere chocolade gebruiken?
Je kunt behalve pure chocolade bijvoorbeeld ook melkchocolade gebruiken.
Mijn cake zakt in, hoe komt dit?
Als een cake inzakt kan dit meerdere oorzaken hebben, maar meestal heeft dit te maken met het openen van de ovendeur. Zorg ervoor dat de ovendeur zo lang mogelijk dicht blijft en open de ovendeur altijd voorzichtig.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.