Sambal goreng tempeh kering

(4)

Tempeh is ideaal als je vegetarisch of veganistisch wilt eten. Het is niet alleen gezond, maar deze sticky tempeh ofwel Indonesische sambal goreng tempeh is ook nog eens super lekker!

30 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Sambal goreng tempeh kering

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 400 gram tempeh
  • 1 grote ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel gemalen laos (galanga)
  • 20 gram palmsuiker
  • 1 eetlepel limoensap
  • peper en zout naar smaak
  • zonnebloem- of andere neutrale olie
Sambal goreng tempeh kering ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • vijzel of kleine blender
  • wok
  • schuimspaan
  • kom bekleed met keukenpapier

Bereiden


30 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/sambal-goreng-tempeh-kering


Voorbereiding – 10 minuten

Snijd de tempeh in plakken en vervolgens in reepjes. Rasp en snijd de palmsuiker eventueel fijner zodat deze beter zal oplossen.

Verse tempeh
Verse tempeh

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze grof. Gebruik een vijzel of kleine blender om een boemboe te maken van de ui, knoflook, sambal oelek, laos, een snuf zout en een eetlepel olie. Pureer tot een glad mengsel.

Sambal goreng tempeh kering
Sambal goreng tempeh kering

Sambal goreng tempeh afmaken – 20 minuten

Verhit een laag olie in een wok en frituur de reepjes tempeh tot deze mooi goudbruin en krokant zijn. Je kunt ze het beste in delen frituren en verplaats ze dan naar een kom bekleed met keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.

Haal de meeste olie uit de wok en fruit de boemboe enkele minuten in de overgebleven olie. Voeg de reepjes gefrituurde tempeh terug aan de wok en roer goed door.

Schenk 5 eetlepels ketjap erbij samen met de palmsuiker. Roer alles goed door elkaar zodat alle tempeh bedekt is met de sticky saus.

Serveer de sticky tempeh als onderdeel van een rijsttafel, of gewoon met witte rijst en bijvoorbeeld sperziebonen. Eet smakelijk!

Sambal goreng tempeh kering: veelgestelde vragen

Wat is tempeh?

Sojabonen worden na het weken en koken gefermenteerd onder invloed van de schimmel Rhizopus oligosporus

Wat is het verschil tussen tofu en tempeh?

Door de schimmel die gebruikt wordt bij de fermentatie verkrijgt de tempeh zijn vaste vorm. Je herkent de hele sojabonen erin en daarom is tempeh steviger dan tofu. 

Tofu wordt gemaakt echter gemaakt van sojamelk, het bestaat uit de vaste delen die overblijven uit de sojamelk vergelijkbaar met het maken van kaas.

Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Witte kool salade
Volgend recept →
Tutti frutti

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.