Rode kool met appeltjes

(10)

Deze rode kool met appel en kaneel is een ideaal bijgerecht voor de winter. Heerlijke gestoofde rode kool bomvol smaak.

1 uur 15 minuten 8 personen Bijgerechten
Rode kool met appeltjes

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 rode kool
  • 4 appels
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 2 eetlepels suiker
  • 8 eetlepels rode wijnazijn
  • 400 ml water
  • klont boter
  • peper en zout naar smaak
Rode kool met appeltjes ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • mandoline, snijmachine of food processor
  • grote (braad)pan
  • houten lepel
  • dunschiller

Bereiden


1 uur 15 minuten 8 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/rode-kool-met-appeltjes


Voorbereiding – 15 minuten

Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de rode kool. Verdeel de rode kool in dunne reepjes, dit kun je met een mandoline, snijmachine of eventueel food processor doen.

Rode kool met appeltjes
Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes afmaken – 1 uur

Smelt een klont boter in een grote (braad)pan en bak hier de rode kool ongeveer 10 minuten in. Voeg de kaneel, laurierblaadjes en kruidnagels toe en je kunt er een kruidenpakketje van maken om ze makkelijker eruit te kunnen halen. 

Voeg dan ook de suiker toe en bak nog kort mee. Zet het vuur laag en schenk de azijn samen met het water erbij. 

Voeg peper en zout toe en plaats de deksel op de pan. Laat de rode kool zachtjes stoven voor ongeveer 45 minuten terwijl je af en toe roert.

Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Roer de appelstukjes in de laatste 10 minuten door de rode kool.

Verwijder de laurierblaadjes, kaneelstokken en kruidnagels en breng nogmaals op smaak met peper en zout. 

Rode kool met appeltjes: veelgestelde vragen

Welke appels voor gestoofde rode kool met appel?

Je kunt verschillende soorten appels gebruiken om te stoven, bijvoorbeeld Elstar, Jonagold of Golden Delicious.

Welke azijn voor rode kool met appel?

Je kunt rode wijnazijn of witte wijnazijn gebruiken, maar standaard azijn of appelcider azijn kan ook.

Hoe lang moet rode kool koken?

Als je rode kool laat koken, is het na ongeveer 20 minuten al gaar. Als je de rode kool op laag vuur zachtjes laat koken krijgt deze meer smaak en heeft deze minimaal 45 minuten nodig.

De exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de rode kool reepjes.

Wat vind jij van dit recept?
10 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Gestoofde bleekselderij
Volgend recept →
Venkel risotto

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.