Mexicaanse refried beans zijn makkelijk om te maken met weinig ingrediënten. Deze Mexicaanse bonenpuree is de basis voor de lekkerste nacho's, tortilla's en meer.
Voor het maken van Mexicaanse refried beans worden kievitsbonen (pinto bonen, borlottibonen) gebruikt, je kunt deze eventueel vervangen door zwarte bonen.
De bonen maken deze refried beans heerlijk zacht en smeuïg, in combinatie met de ui en kruiden heeft deze bonenpasta een authentieke Mexicaanse smaak.
Doordat de bonen zorgen voor een romige textuur is het niet nodig om room toe te voegen, daardoor zijn refried beans zelfs veganistisch. Daarnaast zijn bonen ook nog eens gezond, want ze zitten bomvol vezels.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 20-02-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Plaats de gedroogde kievitsbonen in een kom met ruim koud water en laat dit een nacht staan wellen.
Giet de bonen af en plaats deze in een middelgrote pan.
Pel de ui en snijd de helft grof en de andere helft fijn. Zet de fijngesneden ui opzij.
Plaats de stukken ui samen met een halve theelepel oregano en een halve theelepel zout bij de bonen. Vul met water tot ongeveer 8 cm boven de bonen.
Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat de bonen gaar worden in ongeveer 1,5 tot 2 uur, de exacte kooktijd is afhankelijk van de bonen. Oudere bonen hebben bijvoorbeeld een langere kooktijd.
Houd in de gaten of er nog genoeg water in zit om aanbranden te voorkomen.
Zet een zeef op een kom en giet de bonen af zodra ze gaar zijn geworden. Bewaar het kookvocht!
Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de fijngesneden ui tot deze glazig is geworden.
Voeg de bonen toe samen met een scheut van het kookvocht.
Gebruik een aardappelstamper om een grove puree te maken. Voeg meer kookvocht toe tot de bonenpuree smeuïg genoeg is, maar voeg niet teveel toe.
Roer een halve theelepel oregano en zout erdoor. Laat de bonenpuree iets afkoelen voor je deze gaat serveren, geniet ervan!
Wat zijn kievitsbonen?
Kievitsbonen worden ook wel pinto bonen of borlotti bonen genoemd. Ze zien er rauw prachtig uit, wit-roze met een donkerrode tekening. Deze verdwijnt tijdens het koken volledig, hierdoor houd je een roodbruine boon over.
Kievitsbonen zijn een beetje nootachtig met een zoete ondertoon.
Wat te doen met refried beans?
Je kunt refried beans gebruiken in allerlei Mexicaanse gerechten, zoals nacho's, burrito's of enchiladas. Daarnaast kun je de refried beans als dipsaus gebruiken met tortilla chips.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.