Deze heerlijke doordeweekse vegetarische maaltijd zit bomvol smaak en is makkelijk om te maken. Puerto Ricaanse stijl bonen zijn heerlijk met rijst.
Deze Puerto Ricaanse stijl bonen zijn vol van smaak met o.a. olijven, tomaten, aardappelen en kruiden. Sazón kruiden zijn een populaire kruidenmix uit Zuid Amerika en kun je eventueel zelf maken.
Als je gebruik maakt van gedroogde pinto bonen dien je deze eerst een nacht te weken in koud water. Daarna kook je de bonen gaar in kokend water, dit zal ongeveer 1 uur duren, maar de exacte tijd is afhankelijk van de bonen en de leeftijd van de bonen. Oudere bonen hebben een iets langere kooktijd.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 27-02-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 11-03-2025
Je kunt het voorkoken van de aardappelen eventueel overslaan, maar dan zal het langer duren voor de aardappelen gaar zijn tijdens de bereiding.
Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in stukjes, niet te klein. Kook de aardappelen 5 minuten lang in het kokende water en haal deze dan uit het water.
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Snijd de gevulde olijven grof.
Verhit een scheutje olijfolie in een grote bakpan of braadpan. Fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is geworden.
Voeg de aardappelen toe en bak deze nog 2 minuten mee. Voeg de sazón kruiden toe en bak nog 1 minuut langer mee.
Voeg passata samen met 200 ml bouillon (of water), de (voorgekookte) aardappelen, olijven en 800 gram bonen toe.
Laat het geheel ongeveer 15 minuten sudderen op middellaag vuur tot de aardappelen gaar zijn en de saus is ingedikt.
Breng op smaak met zout en eventueel meer kruiden. Serveer met rijst en fijngehakte verse koriander of peterselie. Eet smakelijk!
Wat zijn kievitsbonen?
Kievitsbonen worden ook wel pinto bonen of borlotti bonen genoemd. Ze zien er rauw prachtig uit, wit-roze met een donkerrode tekening. Deze verdwijnt tijdens het koken volledig, hierdoor houd je een roodbruine boon over.
Kievitsbonen zijn een beetje nootachtig met een zoete ondertoon.
Wat zijn Sanzó kruiden?
Sazón kruiden komen oorspronkelijk uit Puerto Rico. Het is ook wel bekend als Sazón Goya, maar Goya verwijst enkel naar een merk en is geen aparte soort kruidenmix. Aan de Sazón Goya seasoning is o.a. MSG toegevoegd, hierdoor gebruiken veel mensen liever een ander merk of maken ze de kruidenmix liever zelf.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
0.25 | ui | 11.25 | 1.91 g | 1.91 g | 0.06 g | 0.03 g | 0.38 g | 0.78 g | 2.81 mg | 0.16 mg | 9.38 mg | 3.13 mg | 54.69 mg | 13.13 mg | 0.03 mg | 0.25 mg | - | - | 2.03 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | 3.13 µg | - | - | - | ||
0.5 | knoflooktenen | 4.90 | 0.98 g | 0.03 g | - | - | 0.21 g | 0.07 g | 0.14 mg | 0.05 mg | 5.95 mg | 0.70 mg | 21.00 mg | 4.55 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | 0.05 µg | - | 0.49 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 0.14 µg | - | - | - | ||
62.5 | gram | vastkokende aardappelen | 51.25 | 10.63 g | - | 0.06 g | - | 1.25 g | 1.56 g | 1.88 mg | 0.31 mg | 5.63 mg | 12.50 mg | 275.00 mg | 31.25 mg | 0.06 mg | 0.19 mg | - | - | 5.00 mg | - | - | 0.05 mg | 0.03 mg | 0.16 mg | - | 5.63 µg | - | - | - | |
3.75 | groene olijven | 40.80 | 0.06 g | - | 4.14 g | 0.75 g | 0.42 g | 1.26 g | 630.00 mg | 0.45 mg | 28.50 mg | 6.00 mg | 13.50 mg | 5.10 mg | 0.06 mg | 0.06 mg | - | - | - | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | ||
olijfolie | 2.03 | - | - | 0.23 g | 0.03 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
200 | gram | pinto bonen | gluten, soja | 530.00 | 86.00 g | - | 3.00 g | - | 40.00 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
100 | gram | passata | 51.00 | 9.20 g | 6.90 g | 1.90 g | 0.60 g | 1.40 g | 0.60 g | 100.00 mg | 0.20 mg | 10.00 mg | 10.00 mg | 250.00 mg | 30.00 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | - | 12.00 mg | - | 0.05 mg | 0.15 mg | 0.01 mg | 0.06 mg | - | 15.00 µg | - | - | - | |
50 | ml | groentebouillon | selderij | 3.00 | 0.05 g | - | 0.25 g | 0.15 g | 0.25 g | - | 185.00 mg | 0.10 mg | 2.00 mg | 0.25 mg | 2.00 mg | 1.50 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
0.25 | eetlepel | sazón kruiden | 7.60 | 1.70 g | 0.10 g | 0.28 g | 0.05 g | 0.10 g | 1.25 g | 1.93 mg | 0.90 mg | 30.75 mg | 4.75 mg | 68.50 mg | 11.00 mg | 0.07 mg | 0.18 mg | - | 0.11 µg | 1.53 mg | - | 6.60 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | 6.85 µg | 0.68 mg | 5.90 µg | - | |
zout | - | - | - | - | - | - | - | 600.00 mg | - | 0.15 mg | 4.35 mg | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
701.83 | 110.52 g | 8.94 g | 9.92 g | 1.61 g | 44.01 g | 5.52 g | 1521.75 mg | 2.17 mg | 92.35 mg | 41.68 mg | 684.76 mg | 96.53 mg | 0.24 mg | 0.74 mg | 0.05 µg | 0.11 µg | 21.05 mg | - | 6.67 mg | 0.23 mg | 0.09 mg | 0.29 mg | - | 30.74 µg | 0.68 mg | 5.90 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!