Zelf Sazón kruidenmix maken - Zuid Amerikaanse kruiden
😍 2 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Zelf Sazón kruidenmix maken veganistisch

Zelf Sazón kruidenmix maken is heel makkelijk en kun je al doen met de kruiden uit je kruidenkastje. Deze heerlijke kruidenmix wordt in veel populaire Latijns-Amerikaanse gerechten gebruikt.

Dit is een basisrecept voor het maken van Sazón kruidenmix, waar soms ook nog zwarte peper aan toegevoegd wordt. Voor de originele kruidenmix gebruik je annatto (achiote), maar dit kun je ook vervangen door kurkuma (en paprikapoeder).

Sazón kruiden komen oorspronkelijk uit Puerto Rico. Het is ook wel bekend als Sazón Goya, maar Goya verwijst enkel naar een merk en is geen aparte soort kruidenmix. Aan de Sazón Goya seasoning is o.a. MSG toegevoegd, hierdoor gebruiken veel mensen liever een ander merk of maken ze de kruidenmix liever zelf.

Gebruik deze kruidenmix in verschillende Latijns-Amerikaanse gerechten, zoals gerechten uit Puerto Rico, Cuba, Dominicaanse Republiek en andere delen van het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.

Zelf Sazón kruidenmix maken ingrediënten

Recept zelf sazón kruidenmix maken

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 20-02-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 5 minuten.

Bijgewerkt op: 25-02-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
2 minuten
Kooktijd
3 minuten
Totale tijd
5 minuten

Zelf Sazón kruidenmix maken – 5 minuten

Mochten alle kruiden die je gebruikt al gemalen zijn, hoef je geen vijzel of koffiemolen te gebruiken om ze zelf te vermalen.

Zelf Sazón kruidenmix maken
Zelf Sazón kruidenmix maken

Wanneer je geen annatto gebruikt, kun je deze volledig vervangen door kurkuma of je kunt de helft van de kurkuma eventueel vervangen door paprikapoeder. Je maakt dan een combinatie van kurkuma en paprikapoeder zodat de kleur meer richting het oranje is, net zoals de kleur van annatto.

Meng alle kruiden en Je kunt de kruidenmix in een goed afgesloten potje erg lang bewaren in de kruidenkast. Eet smakelijk!

Tips!

Wat is annatto?

Annatto is een kleurstof die afkomstig is van de zaden van de orleaanboom. De kleur verschilt van een mooie warme geel/oranje tot roodtint. 

Het is ook bekend onder andere namen, zoals: Koesoewe, Koeswe en ook als natuurlijke kleurstof E160B.

Annatto wordt o.a. gebruikt als kleurstof in Goudse kaas, Britse cheddarkaas, Mimolette kaas en in custardpoeder.

Waar kun je annatto door vervangen?

Er is geen exacte vervanger voor annatto, maar meestal wordt hiervoor kurkuma gebruikt. Soms wordt een combinatie van gelijke delen kurkuma en paprikapoeder gebruikt. 

Wat vind je hiervan?

2 waarderingen
😍
2
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
19.69 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
2.96 g
0.30 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
0.75 g
0.07 g
Eiwitten
0.85 g
Vezels
0.92 g
Natrium
5.55 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
0.17 eetlepel gemalen korianderzaad 2.98 0.54 g - 0.18 g 0.02 g 0.12 g 0.42 g 0.35 mg 0.16 mg 7.09 mg 3.30 mg 12.67 mg 2.99 mg 0.02 mg 0.05 mg - - 0.21 mg - - - - 0.01 mg - 0.10 µg 0.02 mg 3.10 µg -
0.17 eetlepel gemalen komijnzaad 4.96 0.40 g - 0.26 g 0.02 g 0.21 g 0.12 g 1.98 mg - 10.50 mg - 21.00 mg 0.76 mg - - - - 0.09 mg - - 0.01 mg - - - - - - -
0.17 eetlepel kurkuma of annatto 4.38 0.52 g 0.03 g 0.26 g 0.02 g 0.21 g 0.12 g 1.96 mg 0.77 mg 10.86 mg 4.27 mg 20.86 mg 5.82 mg 0.02 mg 0.06 mg 0.13 µg 0.05 µg 0.09 mg - - 0.01 mg - 0.01 mg - 0.12 µg 0.04 mg 0.06 µg -
0.17 eetlepel knoflookpoeder 4.43 0.97 g 0.08 g 0.01 g - 0.22 g 0.13 g 0.87 mg 0.05 mg 2.41 mg 0.33 mg 15.91 mg 4.39 mg - 0.02 mg - 0.19 µg 0.42 mg - 0.12 mg - - 0.02 mg - - - 0.01 µg -
0.33 theelepeltjes gedroogde oregano 1.24 0.17 g - 0.03 g 0.01 g 0.04 g 0.05 g 0.07 mg 0.17 mg 5.33 mg - 5.33 mg 0.67 mg - - - - - - - - - - - - - - -
0.17 theelepel uienpoeder 1.71 0.37 g 0.19 g 0.01 g - 0.05 g 0.07 g 0.33 mg 0.04 mg 1.11 mg 0.25 mg 7.87 mg 1.50 mg - 0.01 mg - 0.01 µg 0.11 mg - 0.01 mg - - - - 0.32 µg - 0.02 µg -
    19.69 2.96 g 0.30 g 0.75 g 0.07 g 0.85 g 0.92 g 5.55 mg 1.19 mg 37.31 mg 8.15 mg 83.64 mg 16.12 mg 0.04 mg 0.13 mg 0.13 µg 0.25 µg 0.91 mg - 0.13 mg 0.02 mg 0.01 mg 0.03 mg - 0.54 µg 0.07 mg 3.19 µg -
0 reacties op "Zelf Sazón kruidenmix maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.