Plaattaart met witte asperges en ei

(22)

Een plaattaart met witte asperges en ei is een heel goed idee voor de lunch. Een echt lente gerecht met witte asperges, ei en ham.

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Lunch
Plaattaart met witte asperges en ei

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 grote plak bladerdeeg
  • 10 witte asperges
  • 2 plakken gekookte ham
  • 3 eieren
  • 1 kleine prei
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • peper en zout naar smaak
  • snuf nootmuskaat
  • fijn geraspte grana padano
  • optioneel: peterselie of bieslook
Plaattaart met witte asperges en ei Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • dunschiller
  • grote pan
  • vergiet of zeef
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote bakpan
  • houten lepel
  • oven
  • ovenplaat bekleed met bakpapier
  • vork
  • kleine kom

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/plaattaart-met-witte-asperges-en-ei


Voorbereiding – 30 minuten

Schil de witte asperges. Voel met je vingers of je geen stukje vergeten bent, aangezien aspergeschillen draderig zijn om te eten. Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af en leg de asperges in koud water om te voorkomen dat ze gaan verkleuren.

Plaats de aspergeschillen en kontjes in een grote pan en vul met koud water. Voeg een klontje boter en zout toe om een smaakvol water te maken en breng aan de kook. Haal na ongeveer een kwartier de aspergeschillen en kontjes uit het water. 

Plaats de geschilde asperges in het smaakvolle water en kook ze zachtjes gaar in ongeveer 15 minuten. De witte asperges zijn gaar als je ze een beetje kunt buigen.

Was ondertussen de kleine prei en snijd deze in ringen. Verwarm een klontje boter in een middelgrote bakpan en stoof hierin de prei gaar in ongeveer 10 minuten. Snijd de ham in stukjes.

Verhit de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Plaattaart met witte asperges en ei
Plaattaart met witte asperges en ei

Plaattaart met witte asperges en ei afmaken – 30 minuten

Plaats het bladerdeeg op het bakpapier, vouw de randen naar binnen en prik gaatjes in het deeg met een vork. Meng crème fraîche met een snuf nootmuskaat en breng op smaak met peper en zout. 

Verdeel de crème fraîche over de bodem van het bladerdeeg en verdeel daar een handvol geraspte grana padano over.

Verdeel hier de gestoofde prei over en leg de asperges erop. Verdeel de stukjes ham over de asperges en breek 3 eieren in het midden. 

Bak de plaattaart gaar en mooi goudbruin in ongeveer 15 tot 20 minuten. Het is extra lekker als de eidooiers nog redelijk zacht zijn. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven die je gebruikt. Garneer eventueel met peterselie of bieslook en serveer direct. Eet smakelijk!

Plaattaart met witte asperges en ei: Veel gestelde vragen

Kun je deze plaattaart ook maken met groene asperges?

Ja, je kunt de witte asperges ook vervangen door groene asperges. Groene asperges hoeven niet voorgekookt te worden, aangezien deze beetgaar juist het allerlekkerste zijn.

Welke soort bladerdeeg kun je het beste gebruiken voor een plaattaart?

Je kunt in principe elk soort bladerdeeg gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een rol bladerdeeg, deze kan rond of rechthoekig zijn. Je kunt ook de vierkantjes uit de diepvries gebruiken, deze kun je gemakkelijk aan elkaar plakken met een klein beetje water.

Wat vind jij van dit recept?
22 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Zelfgemaakte kipkroketten

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.