Het asperge seizoen staat weer voor de deur! Traditioneel begint het seizoen op de 2e donderdag van april en eindigt op 24 juni (Sint Jan). Bij een warm voorjaar zijn de asperges al eerder verkrijgbaar, vaak al vanaf eind maart. Voor mij is dit één van de redenen waarom ik zo van de lente houd.
Oogsten
De aspergebedden die je op veel plekken langs de weg in de velden ziet, zorgen ervoor dat de asperges makkelijker groeien en makkelijker gestoken kunnen worden. Deze bedden zijn vaak afgedekt met folie om de asperges te beschermen tegen het licht, zo blijven ze mooi roomwit van kleur.
De asperges dienen met de hand gestoken te worden, vaak al vroeg in de ochtend als het eerste zonlicht de aarde begint op te warmen. Zodra de kopjes boven de aarde uit groeien moeten de asperges zo snel mogelijk geoogst worden, anders zullen deze gaan scheuren en verkleuren.
Dit handwerk verklaart ook de prijs van dit overheerlijke witte goud. Na het steken worden de asperges gesorteerd, o.a. op maat, gelijkmatigheid en kwaliteit. Als de witte asperges boven de grond uit blijven groeien, worden het groene asperges.
Vaak worden deze ook speciaal gekweekt. De smaak van beide asperge soorten verschilt nogal, waar witte asperges zacht van smaak zijn, zijn groene asperges nootachtig.
Beide zijn ze op hun eigen manier fantastisch van smaak!
Asperges schillen
In principe hoef je groene asperges niet perse te schillen, waar dit bij witte asperges wel nodig is om de draden te verwijderen. Soms kunnen asperges bij slecht schillen, of door een slechte kwaliteit, wel eens houterig of draderig smaken.
Zorg daarom altijd dat de witte asperges dubbel geschild worden. Dit wil zeggen dat je 2 x rondom gaat met een dunschiller, houdt hiervoor de asperge losjes vast in je linker hand. Draai deze rond terwijl je met de dunschiller in je rechterhand van boven naar beneden gaat.
Begin onder de kop, want de kop is juist het beste van de asperge. Voel altijd met je vinger of de asperge goed geschild is en bewaar deze ondertussen in koud water, om verkleuren te voorkomen.
Leg dan de asperges in een gelijk rijtje op de snijplank om ongeveer 2 cm van de onderkant af te snijden. Je kunt ze ook breken in je hand, dan zal de onderkant breken precies op het taaiere gedeelte. Hierdoor krijg je wel ongelijke asperges, daarom heeft snijden mijn voorkeur.
Asperges koken
Bewaar altijd de asperge schillen en kontjes, deze kun je gebruiken om een smaakvol kookwater te creëren. Dit smaakvolle water kun je later weer gebruiken om een nóg smaakvollere soep van te maken.
Je kunt asperges koken in een speciale asperge pan, maar je kunt ze ook zachtjes koken in een grote pan. Kook ze ongeveer 15 minuten, ze zijn gaar als je ze lichtjes kunt buigen. Klik voor het recept asperges op traditionele wijze.
Of zoek op deze website naar meer recepten met asperges . Zoals bijvoorbeeld met Serrano ham of verwerkt in een quiche.