Ohmydish.nl


Piadina zelf maken - Italiaans platbrood

Een piadina is een ontzettend lekker Italiaanse platbrood dat heel makkelijk zelf te maken is met weinig ingrediënten en zonder gist!

30 minuten 4 personen Lunch
Piadina zelf maken - Italiaans platbrood

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram bloem
  • 1/2e theelepel zout
  • 1/2e theelepel baksoda
  • 50 ml olijfolie
  • 120 ml melk op kamertemperatuur
Piadina zelf maken - Italiaans platbrood ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie of theedoek
  • deegroller
  • grote bakpan

Bereiden


30 minuten 4 personen Lunch

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/piadina-zelf-maken-italiaans-platbrood


Voorbereiding -- 10 minuten

Meng bloem samen met zout en baksoda. Je kunt het deeg met de hand kneden of gebruik hier een elektrische mixer voor. 

Voeg olijfolie en dan geleidelijk melk toe en kneed tot een deegbal is ontstaan. Dek de deegbal af met folie of een theedoek en laat het dan kort rusten. 

Piadina - Italiaans platbrood
Piadina - Italiaans platbrood

Piadina afmaken -- 20 minuten

Kneed het deeg nogmaals en verdeel het dan in vier gelijke delen. Bestrooi het aanrecht en deegroller met bloem en rol elk deel uit tot een dunne plak. Het beste is om elke piadina zo dun mogelijk uit te rollen. 

Verhit een koekenpan (zonder olie of boter!) op middelhoog vuur en bak het dunne brood totdat deze mooi goudbruin is aan beide kanten.

Herhaal deze stap voor de overige 3 broden en beleg deze bijvoorbeeld met ham, mozzarella en tomaatjes. Smakelijk!

Piadina zelf maken - Italiaans platbrood: veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een piadina en een tortilla?

Beide lijken sterk op elkaar, zowel een piadina als een tortilla maak je met behulp van bloem en zout. Een piadina komt uit het noorden van Italië, specifiek Emilia-Romagna.

Tortilla's komen uit Mexico voordat het een basis ingrediënt in veel Latijns-Amerikaanse landen werd. Het grote verschil zit het hem in de baksoda (of gist) in een piadina. Over het algemeen zijn tortilla's ook veel dunner dan een piadina, maximaal 4mm dik. 

Kun je een piadina opnieuw opwarmen?

Mocht je piadina een dag later vrij hard zijn geworden, dan kun je deze heel gemakkelijk opnieuw opwarmen door deze eerst nat te maken. Zo zal het platbrood weer zachter worden, je kunt deze vervolgens in een hete pan in een minuut of 2 aan beide kanten weer opnieuw opwarmen.

Wat vind jij van dit recept?
24 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Wortel-preisoep

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.