De perfecte gebakken champignons zijn mooi goudbruin van kleur met een volle smaak. Met deze tips bak jij makkelijk en snel zelf de lekkerste champignons.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 16-01-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Waar moet je op letten tijdens het bakken van champignons zodat ze vol van smaak zijn en niet rubberachtig zullen worden?
Maak de champignons schoon met een champignonborstel of stuk keukenpapier en snijd deze vervolgens in dikke plakken of kwarten.
Verhit een grote bakpan op hoog vuur, dit kan een pan met anti aanbaklaag of een gietijzeren pan zijn. Zorg ervoor dat de pan zeer heet is.
Voeg een scheut olijfolie toe en voeg de helft van de champignons toe zodra de olie heet geworden is. Bak niet teveel champignons tegelijk, dan zullen ze minder mooi bakken aangezien de champignons dan hun vocht zullen verliezen.
Schud de champignons één keer om en verdeel ze dan evenredig over de bodem zodat ze mooi goudbruin kunnen worden. Wanneer je teveel zou roeren, zouden de champignons hun vocht gaan verliezen.
Draai ze nog een keer om ook de andere kant mooi goudbruin te bakken en voeg nu de andere helft van de champignons toe. Voeg eventueel een extra scheutje olijfolie toe en bak nu alle champignons mooi bruin op hoog vuur in een zeer hete pan.
Breng de champignons op smaak met peper en zout. Dit doe je pas als de champignons al mooi bruin zijn aangezien zout vocht onttrekt, waardoor ze minder mooi zullen bakken.
Serveer de gebakken champignons eventueel met een beetje verse peterselie.
Je kunt eventueel ook smaakmakers toevoegen aan gebakken champignons. Denk hierbij aan sjalot en/of knoflook, snijd deze zeer fijn en voeg deze simpelweg toe als de champignons bijna volledig goudbruin zijn. Wanneer je deze al eerder toe zult voegen, zijn deze al te donker voor de champignons gaar zullen zijn.
Je kunt ook smaakmakers zoals sojasaus en/of sesamolie toevoegen. Voeg deze pas toe als de champignons al mooi goudbruin en gaar zijn. Laat deze nog kort meebakken.
Waarom maak je champignons niet schoon met water?
Champignons zullen zich snel volzuigen met water, waardoor ze veel smaak verliezen. Wanneer je de champignons kort af zal spoelen met water, zal dit niet direct het geval zijn. Het is echter totaal overbodig om champignons te wassen met water, ze zijn immers nooit heel vuil vanuit de supermarkt.
Hoe kun je het beste champignons schoonmaken?
Champignons kun je het beste afvegen met een champignonborstel of stuk keukenpapier. Het enige wat er regelmatig op een champignon zal zitten, is namelijk de grond of het zand waarin de champignons zijn gegroeid.
Snijd hierna de onderkant van het steeltje eraf, dit is namelijk meestal een beetje droog.
Kun je champignons invriezen?
Je kunt champignons invriezen, je kunt ze dan het beste vooraf blancheren. Ofwel kort koken, zo behouden ze na het ontdooien beter hun smaak en textuur.
Per 1 persoonsportie:
Bedankt voor je bericht Martha. Heerlijk, ik heb er ook verse peterselie bij gedaan en je kunt er inderdaad verschillende smaakmakers aan toevoegen.
Wat leuk, ik ben zelf een mix van Nederlands en Frans. Daarnaast in de familie een mix van verschillende achtergronden (Italiaans, Indonesisch en Roemeens). Fijne nieuwe week, veel liefs Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.