Perfecte champignons bakken

(6)

De perfecte gebakken champignons zijn mooi goudbruin van kleur met een volle smaak. Met deze tips bak jij makkelijk en snel zelf de lekkerste champignons.

Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten
Perfecte champignons bakken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • 250 gram champignons (witte, bruine, oesterzwammen etc.)
 • scheutje olijfolie
 • peper en zout naar smaak
 • optioneel: verse peterselie
Perfecte champignons bakken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • champignonborstel of keukenpapier
 • snijplank & koksmes
 • grote bakpan (evt. gietijzer)
 • optioneel: houten lepel

Bereiding


Kooktijd 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/perfecte-champignons-bakken


Perfecte champignons bakken

Waar moet je op letten tijdens het bakken van champignons zodat ze vol van smaak zijn en niet rubberachtig zullen worden?

 • gebruik een hete pan
 • bak niet teveel champignons tegelijk
 • roer niet teveel
 • was champignons niet met water, maar gebruik een champignonborstel of een stuk keukenpapier
 • breng de champignons pas na het bakken op smaak met peper en zout
Perfecte champignons bakken
Perfecte champignons bakken

Perfecte champignons bakken – 15 minuten

Maak de champignons schoon met een champignonborstel of stuk keukenpapier en snijd deze vervolgens in dikke plakken of kwarten.

Verhit een grote bakpan op hoog vuur, dit kan een pan met anti aanbaklaag of een gietijzeren pan zijn. Zorg ervoor dat de pan zeer heet is.

Voeg een scheut olijfolie toe en voeg de helft van de champignons toe zodra de olie heet geworden is. Bak niet teveel champignons tegelijk, dan zullen ze minder mooi bakken aangezien de champignons dan hun vocht zullen verliezen.

Schud de champignons één keer om en verdeel ze dan evenredig over de bodem zodat ze mooi goudbruin kunnen worden. Wanneer je teveel zou roeren, zouden de champignons hun vocht gaan verliezen. 

Draai ze nog een keer om ook de andere kant mooi goudbruin te bakken en voeg nu de andere helft van de champignons toe. Voeg eventueel een extra scheutje olijfolie toe en bak nu alle champignons mooi bruin op hoog vuur in een zeer hete pan. 

Breng de champignons op smaak met peper en zout. Dit doe je pas als de champignons al mooi bruin zijn aangezien zout vocht onttrekt, waardoor ze minder mooi zullen bakken.

Serveer de gebakken champignons eventueel met een beetje verse peterselie.

Champignons bakken met smaakmakers

Je kunt eventueel ook smaakmakers toevoegen aan gebakken champignons. Denk hierbij aan sjalot en/of knoflook, snijd deze zeer fijn en voeg deze simpelweg toe als de champignons bijna volledig goudbruin zijn. Wanneer je deze al eerder toe zult voegen, zijn deze al te donker voor de champignons gaar zullen zijn.

Je kunt ook smaakmakers zoals sojasaus en/of sesamolie toevoegen. Voeg deze pas toe als de champignons al mooi goudbruin en gaar zijn. Laat deze nog kort meebakken.

Wat vind jij van dit recept?

6 stemmen

Perfecte champignons bakken: Veel gestelde vragen

Waarom maak je champignons niet schoon met water?

Champignons zullen zich snel volzuigen met water, waardoor ze veel smaak verliezen. Wanneer je de champignons kort af zal spoelen met water, zal dit niet direct het geval zijn. Het is echter totaal overbodig om champignons te wassen met water, ze zijn immers nooit heel vuil vanuit de supermarkt.

Hoe kun je het beste champignons schoonmaken?

Champignons kun je het beste afvegen met een champignonborstel of stuk keukenpapier. Het enige wat er regelmatig op een champignon zal zitten, is namelijk de grond of het zand waarin de champignons zijn gegroeid.

Snijd hierna de onderkant van het steeltje eraf, dit is namelijk meestal een beetje droog.

Kun je champignons invriezen?

Je kunt champignons invriezen, je kunt ze dan het beste vooraf blancheren. Ofwel kort koken, zo behouden ze na het ontdooien beter hun smaak en textuur.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.