Een pandan cake is een luchtige Indonesische cake met een volle smaak. Pandan wordt namelijk 'Aziatische vanille' genoemd, lichtzoet met een vleugje kokos. Een fantastische cake met weinig ingrediënten.
Deze Indonesische cake is een heerlijke luchtige pandan cake met een prachtige groene kleur. Deze cake is bekend onder de naam Pandan chiffon cake, te danken aan het gebruik van de chiffon cake vorm. Je kunt ook een grote tulband vorm gebruiken.
Voor het beste resultaat bij het opkloppen van eiwitten is het belangrijk om de kom en garde te ontvetten met een aantal druppels citroensap en een stuk keukenpapier. Wanneer de kom of garde niet volledig schoon is zullen de eiwitten namelijk niet stijf worden. De cake zal dan minder luchtig zijn, terwijl dat juist deze pandan cake kenmerkt.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 25-03-2024, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Officieel wordt een pandan cake in een chiffon cake vorm gemaakt, maar een tulband vorm kan ook. Vet de vorm in met boter, maar vet het middenstuk niet in. Bij het gebruik van een siliconen vorm is het niet nodig deze in te vetten.
Scheid de eieren en klop de eidooiers samen met de helft van de suiker tot dit luchtig en wit is geworden. Dit kun je het beste met een elektrische mixer doen.
Voeg 2 theelepels pandan pasta toe aan de luchtige eidooiers, het is afhankelijk van de soort pandan die je gebruikt of je voor de kleur misschien iets meer nodig hebt.
Ontvet een kom en garde met een aantal druppels citroensap. Klop de eiwitten samen met de andere helft van de suiker tot deze volledig stijf zijn geworden.
Meng de luchtige eidooiers en eiwitten, meng zo kort mogelijk zodat het beslag luchtig zal blijven.
Zeef de bloem samen met het bakpoeder en voeg dit samen met een halve theelepel zout voorzichtig toe. Meng opnieuw zo kort mogelijk en verdeel het over de ingevette vorm.
Bak de pandan cake gaar in ongeveer een half uur. Zorg ervoor dat je tijdens het bakken de ovendeur niet zal openen, hierdoor zal de cake inzakken.
Controleer met een houten prikker of de cake gaar is, zodra de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar.
Een pandan cake laat men op de kop afkoelen voor het meest luchtige resultaat en zodat de cake niet zal inzakken.
Leg hiervoor een rooster bovenop de vorm en draai deze om, laat de cake nog in de vorm zitten. Door het rooster kan er aan de onderkant lucht bij en kan de cake langzaam afkoelen.
Verwijder voorzichtig de vorm en serveer de luchtige pandan cake in stukjes.
Hoe lang kun je pandan cake bewaren?
Je kunt pandan cake tot wel 3 dagen bewaren in een goed afgesloten bak of zak bewaren. De cake is echter het lekkerste als deze vers gebakken is.
Waar kan ik pandan kopen?
Je kunt pandan in verschillende vormen kopen, van extract tot pasta. Bij de toko hebben ze hiervan verschillende merken, deze verschillen allemaal in kleur en smaak dus het is uitproberen hoeveel je nodig hebt.
Bij de toko kun je meestal ook verse pandan bladeren kopen. Deze kun je zelf pureren en zeven voor het maken van pandan extract, dit zal wel minder felgroen zijn dan de kant-en-klare pasta's.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.