Ouderwetse kippensoep

(22)

Ouderwetse kippensoep maken is helemaal niet moeilijk. Deze makkelijke kippensoep geeft je extra kracht als je ziek bent. Ook voor elke andere dag een aanrader, vol met groenten, kip en kruiden.

3 uur 6 personen Soep recepten
Ouderwetse kippensoep

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 hele kip of 4 kippenbouten
  • 1 grote ui
  • 1 grote prei
  • 6 wortelen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2,5e liter water
  • optioneel: 3 knoflooktenen
  • 3 laurierblaadjes
  • 15 zwarte- of witte peperkorrels
  • zout naar smaak
  • paar takjes verse tijm
  • optioneel: zonnebloemolie
Ouderwetse kippensoep ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • grote pan met deksel

Bereiden


3 uur 6 personen Soep recepten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/ouderwetse-kippensoep


Voorbereiding – 20 minuten

Was de prei goed en snijd deze in ringen. Schil de wortelen en snijd deze in plakjes, niet te dik. Snijd de bleekselderij in stukjes en houd het blad apart.

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Was de takjes verse tijm. Kneus de peperkorrels tot deze vrij fijn zijn.

Verwijder eventueel het touw van de hele kip. Je kunt ervoor kiezen de hele kip in stukken te verdelen, maar dit is niet noodzakelijk. 

Ouderwetse kippensoep
Ouderwetse kippensoep

Ouderwetse kippensoep afmaken – 2 uur

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote pan en bak hier de kip enkele minuten rondom in aan. Dit is optioneel, het geeft de soep meer smaak en kleur.

Bak dan ook de prei, wortel, bleekselderij, ui en knoflook enkele minuten mee. Schenk er 2,5e liter water bij en breng aan de kook.

Voeg de laurierblaadjes en een paar takjes verse tijm toe. Zet het vuur laag zodra het water kookt en laat de soep minimaal 1,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan. 

Haal de kip uit de soep zodra deze volledig gaar is, je zult merken dat het vlees van het bot valt. Haal het kippenvlees van de botten af en verdeel de kip in kleine stukjes.

Verwijder de laurierblaadjes en de takjes tijm, voeg de stukjes kip toe en verwarm de soep opnieuw. Snijd het selderijblad fijn en roer door de soep. Breng de soep op smaak met zout en eventueel meer peper. Eet smakelijk!

Ouderwetse kippensoep: veelgestelde vragen

Hoe maak ik verse kippensoep?

Je kunt voor het maken van verse kippensoep een hele kip gebruiken, maar kippenbouten of andere delen van de kip kan ook. Voeg hier verse groenten en kruiden aan toe en laat de smaken op laag vuur rustig intrekken.

Hoe lang moet kippensoep trekken?

De tijd is afhankelijk van de kip die je gebruikt, grotere stukken hebben langer nodig dan kleinere stukken. Bedenk wel dat hoe meer bot eraan zit, hoe meer smaak er afgegeven zal worden aan het water. De minimale tijd is 1,5 uur voor een smaakvolle kippensoep.

Hoe lang kan ik kippensoep bewaren?

In de koelkast kun je verse kippensoep tot wel 2 dagen bewaren. Wil je de soep langer bewaren, dan kun je deze invriezen om deze vervolgens tot wel 3 maanden te bewaren.

Wat vind jij van dit recept?
22 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Tompouce

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.