Mirabellen kruimeltaart

(5)

Deze mirabellen kruimeltaart is een perfecte zomerse taart met een laag pudding, sappige mirabellen of andere pruimensoort en krokante kruimels bovenop.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-08-2023, dit recept is voor 8 personen en duurt 2 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-08-2023

Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake
Mirabellen kruimeltaart

Ingrediënten


  • 125 gram roomboter
  • 125 gram suiker
  • snuf zout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel

Ingrediënten vulling

  • 4 eidooiers
  • 750 ml volle melk
  • 80 gram bloem
  • vanille extract
  • 75 gram suiker + extra
  • 1 kilo mirabellen
  • 3 eetlepels paneermeel

Ingrediënten kruimels

  • 150 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • snuf zout

Kookgerei nodig


  • elektrische mixer of kneed met de hand
  • fijne zeef
  • huishoudfolie
  • middelgrote pan
  • garde
  • middelgrote kom
  • siliconen spatel
  • klein mesje
  • vergiet
  • grote kom
  • oven
  • spingvorm (24 cm)

Mirabellen kruimeltaart Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 2 uur 10 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/mirabellen-kruimeltaart


Taartdeeg maken – 15 minuten

Snijd de boter in kleinere blokjes. Gebruik je handen of elektrische mixer om de boter, zout en 125 gram suiker samen te kneden voor het deeg.

Zeef er nu het zelfrijzend bakmeel, of bloem en bakpoeder, door en kneed tot een mooi deeg. Voeg een beetje water toe als je merkt dat het deeg aan de droge kant is.

Laat het taartdeeg nu rusten in de koelkast en maak in de tussentijd de vulling en kruimels. 

Verse mirabellen
Verse mirabellen

Mirabellen kruimeltaart vulling maken – 45 minuten

Verwarm de melk in een middelgrote pan samen met het vanille extract of een half vanillestokje. 

Meng ondertussen de eidooiers met de suiker, meng dit glad met een garde zodat er geen klontjes in zitten. Voeg de bloem toe en meng opnieuw glad. Verwijder het vanillestokje en voeg een beetje van de warme melk toe aan de eidooiers. Meng dit gelijk weer glad met de garde en voeg dit toe aan de rest van de melk. 

Blijf goed roeren met de garde zodat er geen klontjes ontstaan en het niet kan aanbranden. Zet het vuur laag en laat het nog enkele minuten zachtjes koken terwijl je roert. Je zult zien dat het mengsel snel dikker zal worden. 

Schenk het dan in een kom of schaal en leg een stuk huishoudfolie bovenop de pudding om te voorkomen dat er een vel op komt. 

Mirabellen taart pudding
Mirabellen taart pudding

Was de mirabellen, snijd deze in vieren en verwijder de pit. Plaats de mirabellen in een zeef of vergiet en bestrooi met 3 eetlepels suiker. Laat de mirabellen een kwartier lang staan, je zult merken dat er veel vocht uit is gekomen. 

Gooi het vocht weg en meng 3 eetlepels paneermeel door de mirabellen om te voorkomen dat de taart te vochtig zal zijn.

Kruimel topping voor de mirabellentaart
Kruimel topping voor de mirabellentaart

Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius en vet de springvorm in met boter.

Bekleed de springvorm met het taartdeeg en verdeel de pudding over de bodem. Verdeel de uitgelekte mirabellen over de pudding.

Mirabellen kruimeltaart bakken – 1 uur + 10 minuten

Maak de kruimels door met de hand 150 gram roomboter en 100 gram suiker samen te kneden. Kneed de bloem en een snufje zout erbij en wrijf met je handen tot er kruimels ontstaan. Verdeel deze over de taart.

Mirabellen kruimeltaart
Mirabellen kruimeltaart

Bak de appelkruimeltaart mooi goudbruin in ongeveer een uur. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de taart.

Laat de taart een beetje afkoelen voor je deze zult aansnijden, geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-08-2023, dit recept is voor 8 personen en duurt 2 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-08-2023


Waardeer dit recept!
5 stemmen

Mirabellen kruimeltaart: Veel gestelde vragen

Wat zijn mirabellen?

De mirabel is een pruimenras welke op een grote kers lijkt. Er bestaan verschillende soorten mirabellen, ze zijn allemaal vrij zoet en sappig van smaak.

Wat is het verschil tussen rode en gele mirabellen?

De kleur van de mirabellen geeft aan welke soort deze zijn, er zijn verschillende soorten mirabellen die naast van kleur ook qua formaat kunnen verschillen.

0 reacties op Mirabellen kruimeltaart

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.