Deze mini mokka hazelnoot schuimgebakjes zijn een perfect klein gebakje voor bij de koffie. Net zo lekker als de klassieke mokka hazelnotenschuimtaart met meringues en mokka crème.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 13-04-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Rooster 150 gram hazelnoten in de oven voor ongeveer 10 minuten. Meng ondertussen 100 ml espresso en 30 gram suiker in een klein saus pannetje. Laat het zachtjes koken tot het is ingedikt tot een koffie siroop.
Plaats de geroosterde hazelnoten in de foodprocessor of blender om fijne kruimels te creëren. Verlaag de temperatuur van de oven naar 100 graden.
Teken kleine rondjes op bakpapier, dit kun je doen met een kommetje of ronde koekjessteker van ongeveer 10 cm. Zorg ervoor dat je minimaal 18 rondjes hebt, zodat je 6 mini taartjes kunt maken met 3 lagen schuim. Draai het bakpapier om en leg dit op de bakplaat.
Ontvet de garde en kom van de elektrische mixer, gebruik hiervoor keukenpapier en een paar druppels citroensap. Voeg de eiwitten toe aan de kom en mix tot er zachte pieken ontstaan.
Voeg geleidelijk 400 gram suiker toe en blijf mixen tot er stijve pieken ontstaan.
Je kunt een beetje van de hazelnootkruimels apart houden voor de garnering. Gebruik een siliconen spatel om de rest van de hazelnoot kruimels voorzichtig door het eiwit te mengen. Schep het eiwit in de spuitzak zonder mondje en verdeel over de 18 cirkels. Zorg dat de cirkels plat genoeg zijn.
Bak de meringues in de oven, ze behoren volledig gaar te zijn en dus geen enkele zachte plek meer te hebben. Dit zal ongeveer 45 minuten duren, de exacte tijd is afhankelijk van de oven en dikte van de meringues.
Je kunt natuurlijk ook kant-en-klaar banketbakkersroom gebruiken, maar zelfgemaakt is veel lekkerder. Verwarm melk en vanille op laag vuur. Meng de eidooiers met 100 gram suiker met een garde. Voeg 2 eetlepels bloem toe en roer opnieuw glad met de garde.
Voeg een beetje van de warme melk toe en blijf goed mengen om klontjes te voorkomen. Meng dan alle melk met de eidooiers en laat het onder voortdurend roeren met een siliconen spatel verder garen op laag vuur.
De banketbakkersroom is klaar zodra je met je vinger een streep kunt trekken op de spatel en deze blijft zichtbaar. Schenk het mengsel in een kom en dek af met bakpapier zodat er geen vel op komt. Laat de banketbakkersroom, koffie siroop en hazelnoot meringues volledig afkoelen.
Gebruik een elektrische mixer om de boter luchtig te kloppen. Voeg dan 100 gram poedersuiker, de koffie siroop en banketbakkersroom toe en meng goed. Meng dit niet te lang, dan heb je kans dat het mengsel gaat schiften.
Zodra dit goed gemengd is, is de mokka crème klaar. Besmeer 1 van de meringues met een laag mokka crème, dan een 2e meringue, nog een laag mokka crème en dan een 3e meringue bovenop. Besmeer dan ook de boven- en zijkanten met mokka crème.
Voor de garnering kun je een beetje van de mokka crème in een spuitzak met stervormig mondje doen. Verdeel nougatine nootjes aan de zijkant. Maak de taart af met een beetje hazelnoot kruimels en een paar mokka boontjes. Geniet ervan!
Mijn meringues worden niet gaar, hoe komt dit?
Het niet gaar worden van de meringues kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn de hazelnoten kruimels, wanneer deze niet fijn genoeg zijn zal de meringue niet mooi garen.
Het eiwit behoort gelijkmatig verdeeld te zijn, wanneer de cirkels op sommige plekken dikker zijn dan op andere plekken kan deze niet gelijkmatig gaar worden.
Een andere reden is het opkloppen van de eiwitten, deze behoren al flink stijf te zijn voor je de suiker gaat toevoegen. Wanneer je de suiker te vroeg zal toevoegen, worden de eiwitten minder mooi.
Daarnaast kan het ook aan de oven liggen, elke oven is anders en het is de moeite waard om met een thermometer de daadwerkelijke temperatuur van de oven te meten.
Hoe lang kan ik schuimgebakjes bewaren?
Je kunt de schuimgebakjes een dag vooraf maken, langer bewaren dan 2 dagen zou ik persoonlijk niet aanraden omdat de meringues en de nootjes dan zachter zullen worden.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.