Deze makkelijke gevlinderde kip uit de oven is een snellere manier om een kip te vlinderen. Geen schaar nodig en net zo lekker als een klassieke gevlinderde kip!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 23-08-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Bij een klassieke gevlinderde kip haal je de ruggengraat er helemaal uit. Voor deze makkelijke gevlinderde kip haal je enkel het borstbeen eruit, een snel en makkelijk klusje.
Je hebt hiervoor geen gevogelte schaar nodig, enkel een scherp mes. Snijd aan beide kanten langs het borstbeen en haal deze er dan gemakkelijk uit. Je kunt deze bewaren om later soep van te maken.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Draai de kip om en druk deze met je hand plat. Besmeer de kip vervolgens volledig met kruidenboter en houd nog een beetje kruidenboter apart.
Leg de hele kip met kruidenboter op een bakplaat. Snijd de bovenkant van de knoflookbollen af en halveer een citroen. Leg eventueel hele aardappelen rondom samen met 2 bollen knoflook en de citroen.
Verdeel de resterende kruidenboter over de aardappelen en bestrooi deze met grof zeezout.
Rooster de kip mooi goudbruin en gaar in ongeveer 45 minuten. De exacte tijd is afhankelijk van de oven en dikte van de kip. De kerntemperatuur van kip behoort altijd minimaal 71 graden Celsius te zijn, controleer altijd eerst of kip volledig gaar is.
Serveer de hele kip met aardappelen, en knijp de geroosterde knoflook en citroen over de kip en aardappelen uit. Serveer bijvoorbeeld met een frisse salade, eet smakelijk!
Wat is een klassieke gevlinderde kip?
Een klassieke manier op een kip te vlinderen is door het verwijderen van de ruggengraat. Deze hele kip krijgt echter eerst een pekelbad, daarna zal de gevlinderde kip in de oven worden gegaard.
Waarom een kip vlinderen?
De functie van een gevlinderde kip is dat je het oppervlakte vergroot, hierdoor zal de kip sneller gaar worden.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.