Een heerlijke lemon meringue cheesecake combineert een romige cheesecake met een lichtzoete meringue. Makkelijk om te maken met lemon curd, die je zelf kunt maken als je wilt.
Een citroen meringue taart (tarte au citron meringuée) is een klassieker uit de Franse keuken, maak er eens een lemon meringue cheesecake van voor een nog frissere versie.
Een (zelfgemaakte) lemon curd geeft deze lemon meringue cheesecake een volle en frisse smaak, een heerlijke tegenhanger van de zoete eiwitten (meringue). Voor extra citroensmaak voeg je nadat deze no bake cheesecake stevig is geworden een laagje lemon curd toe, maar zonder extra laagje is deze cheesecake nog steeds fris en vol van smaak.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 28-08-2025, dit recept is voor 12 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 19-11-2025
Maak eventueel eerst zelf lemon curd, of gebruik kant-en-klare lemon curd.
Vet een springvorm in met boter en bekleed de bodem eventueel met bakpapier.
Verkruimel de koekjes, dit kun je met een foodprocessor of deegroller doen. Mocht je een deegroller gebruiken, kun je de koekjes het beste in een gesloten zak doen om rommel te voorkomen.
Smelt boter in een middelgrote pan en meng hier de koekkruimels doorheen.
Druk de koekjes op de bodem van de springvorm en zorg ervoor dat de bovenkant zo glad mogelijk is.
Plaats 7 gelatineblaadjes in koud water. Verwarm 4 eetlepels water in een kleine pan en los hier de gelatine in op. Laat vervolgens tot kamertemperatuur afkoelen.
Klop 300 ml slagroom tot deze lobbig is, ofwel yoghurtdikte. Roer de roomkaas erbij samen met de lemon curd en het gelatine mengsel.
Meng tot een glad mengsel en verdeel dit over de koekjesbodem. Zorg dat de bovenkant glad is en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Verdeel eventueel een dun laagje extra lemon curd over de bovenkant van de cheesecake.
Ontvet de kom en garde van je elektrische mixer, dit kun je gemakkelijk met keukenpapier en een aantal druppels citroensap doen.
Klop 3 eiwitten stijf en voeg dan geleidelijk 50 gram suiker toe. Klop tot de suiker volledig is opgelost, dit kun je testen door een beetje eiwit tussen je vingers te wrijven. Voel je geen suikerkorrels meer? Dan is je meringue goed!
Verwijder de ring van de springvorm en verdeel het eiwit over de cheesecake. Gebruik een crème brûlée brander om de bovenkant van het eiwit te karamelliseren. Geniet ervan!
Welke koekjes voor een cheesecake bodem?
Voor het maken van een cheesecake bodem kun je verschillende soorten koekjes gebruiken. Denk hierbij aan speculoos (of speculaas), bastogne, maria koekjes etc.
Hoe lang kun je cheesecake bewaren?
Je kunt cheesecake tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren. Let erop dat de koekjesbodem hierdoor wel het vocht uit de cheesecake zal onttrekken waardoor ze uiteindelijk minder lekker zullen worden.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 50 | gram | naturel roomkaas | melk | 163.00 | 1.25 g | 1.25 g | 16.05 g | 11.05 g | 4.00 g | - | 140.00 mg | 0.05 mg | 50.00 mg | 5.00 mg | 55.00 mg | 42.50 mg | - | 0.30 mg | - | - | - | 0.35 mg | 0.28 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.03 mg | 0.50 µg | 5.00 µg | - | - | - |
| 25 | gram | slagroom | melk | 84.25 | 0.70 g | 0.70 g | 9.00 g | 5.00 g | 0.50 g | - | 8.75 mg | - | 18.75 mg | 2.50 mg | 23.75 mg | 15.00 mg | - | 0.05 mg | - | - | 0.25 mg | 0.23 mg | 0.09 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.05 µg | 0.75 µg | - | - | - |
| 0.58 | blaadje | gelatine | 4.27 | - | - | - | - | 1.05 g | - | 1.05 mg | - | - | 0.12 mg | 0.18 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 20.83 | gram | lemon curd | melk, ei | 62.08 | 5.29 g | 4.75 g | 4.35 g | 2.44 g | 0.50 g | 0.02 g | 19.17 mg | 0.08 mg | 7.71 mg | 2.08 mg | 24.58 mg | 16.67 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | 0.25 µg | 5.88 mg | - | 239.38 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | 0.02 mg | 0.06 µg | 3.54 µg | 0.22 mg | 0.06 µg | - |
| 20.83 | gram | speculoos koekjes | gluten, soja | 100.00 | 14.58 g | 8.33 g | 4.17 g | 1.25 g | 1.04 g | 0.42 g | 83.33 mg | 0.42 mg | 8.33 mg | 4.17 mg | 41.67 mg | 20.83 mg | 0.02 mg | 0.10 mg | - | 0.02 µg | - | - | - | 0.02 mg | 0.02 mg | - | - | - | 0.10 mg | - | - |
| 8.33 | gram | roomboter | melk | 61.25 | 0.06 g | 0.06 g | 6.88 g | 4.50 g | 0.06 g | - | 0.42 mg | 0.01 mg | 1.08 mg | 0.17 mg | 1.25 mg | 1.67 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | 0.10 mg | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 0.25 | eiwitten | ei | 4.90 | 0.07 g | - | 0.02 g | - | 1.11 g | - | 17.00 mg | 0.02 mg | 1.10 mg | 1.00 mg | 15.50 mg | 2.10 mg | 0.01 mg | - | - | 2.00 µg | 0.03 mg | - | - | - | 0.03 mg | - | 0.01 µg | 0.50 µg | - | - | - | |
| 4.17 | gram | suiker | 16.75 | 4.13 g | 4.13 g | - | - | - | - | - | - | - | 0.08 mg | 0.17 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 496.50 | 26.08 g | 19.22 g | 40.47 g | 24.24 g | 8.26 g | 0.44 g | 269.72 mg | 0.58 mg | 86.98 mg | 15.12 mg | 162.09 mg | 98.77 mg | 0.05 mg | 0.50 mg | - | 2.27 µg | 6.16 mg | 0.67 mg | 239.83 mg | 0.05 mg | 0.16 mg | 0.06 mg | 0.62 µg | 9.79 µg | 0.33 mg | 0.06 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!