Karamelijs

(30)

Zijdezacht en heerlijk karamelijs. Dit recept heeft maar een aantal ingrediënten nodig, klaar in een half uur + wachttijd. Laat een reactie achter

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Toetjes
Karamelijs

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 150 ml volle melk
  • Halve liter slagroom
  • 4 eidooiers
  • 6 eetlepels suiker
Karamelijs Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Ijsmachine
  • Klein sauspannetje
  • Middelgrote pan
  • Garde
  • Keukenmachine met garde
  • Spatel

Bereiding


Kooktijd 25 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Toetjes

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/karamelijs


Voorbereiding -- 10 minuten

Vermeng de melk samen met de slagroom in een middelgrote pan en verhit langzaam. Voeg in de tussentijd suiker en een eetlepel water toe aan een klein sauspannetje.

Roer niet, laat het rustig aan opwarmen totdat de suiker begint te karameliseren. Wees voorzichtig! Karamel is namelijk erg heet!

Zodra de suiker een bruine kleur krijgt is de karamel klaar, roer de karamel voorzichtig door de melk en slagroom met een garde. 

Karamelijs
Zelf karamelijs maken

Het karamelijs afmaken -- 15 minuten + wachttijd

Doe 4 eidooiers en 2 eetlepels suiker in de kom van je keukenmachine en klop totdat het mengsel wit uitslaat. Dit duurt ongeveer 4 - 5 minuten op hoge snelheid.

Giet er voorzichtig het hete melk en slagroom mengsel doorheen. Blijf mengen om te voorkomen dat de eidooiers gaan stollen. Giet het mengsel terug in de middelgrote pan en laat op laag vuur opwarmen.

Blijf rustig roeren met een spatel. Het karamelijs-mengsel zal na een aantal minuten iets dikker geworden zijn. Als je met je vinger een zichtbare lijn op een houten lepel met het karamelijs-mengsel kunt trekken, dan is het mengsel klaar.

Laat het mengsel afkoelen en giet het dan in de kom van de ijsmachine. Na 40 minuten (afhankelijk van de ijsmachine) zal het karamelijs klaar zijn.

Schep het ijs in een luchtdichte bak en bewaar in de vriezer. Geniet ervan!


Waardeer dit recept!
30 stemmen

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.