Karamelijs
😍 30Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 2Matig

Karamelijs vegetarisch

Zijdezacht en heerlijk karamelijs. Dit recept heeft maar een aantal ingrediënten nodig, klaar in een half uur + wachttijd.

25 minuten
6 personen
Karamelijs ingrediënten
Recept karamelijs

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-04-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 28-06-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
25 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Vermeng de melk samen met de slagroom in een middelgrote pan en verhit langzaam. Voeg in de tussentijd suiker en een eetlepel water toe aan een klein sauspannetje.

Roer niet, laat het rustig aan opwarmen totdat de suiker begint te karameliseren. Wees voorzichtig! Karamel is namelijk erg heet!

Zodra de suiker een bruine kleur krijgt is de karamel klaar, roer de karamel voorzichtig door de melk en slagroom met een garde. 

Karamelijs
Zelf karamelijs maken

Het karamelijs afmaken – 15 minuten + wachttijd

Doe 4 eidooiers en 2 eetlepels suiker in de kom van je keukenmachine en klop totdat het mengsel wit uitslaat. Dit duurt ongeveer 4 - 5 minuten op hoge snelheid.

Giet er voorzichtig het hete melk en slagroom mengsel doorheen. Blijf mengen om te voorkomen dat de eidooiers gaan stollen. Giet het mengsel terug in de middelgrote pan en laat op laag vuur opwarmen.

Blijf rustig roeren met een spatel. Het karamelijs-mengsel zal na een aantal minuten iets dikker geworden zijn. Als je met je vinger een zichtbare lijn op een houten lepel met het karamelijs-mengsel kunt trekken, dan is het mengsel klaar.

Laat het mengsel afkoelen en giet het dan in de kom van de ijsmachine. Na 40 minuten (afhankelijk van de ijsmachine) zal het karamelijs klaar zijn.

Schep het ijs in een luchtdichte bak en bewaar in de vriezer. Geniet ervan!

Wat vind je van dit recept?

32 waarderingen
😍
30
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
2
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
403.03 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
18.26 g
18.26 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
35.12 g
18.26 g
Eiwitten
4.75 g
Vezels
0 g
Natrium
46.83 mg
Mineralen
Ijzer
0.98 mg
Calcium
111.17 mg
Magnesium
12.47 mg
Kalium
12.47 mg
Fosfor
153.42 mg
Koper
0.06 mg
Zink
0.8 mg
Jodium
0 µg
Selenium
7.33 µg
Vitamines
Vitamine C
1.33 mg
Vitamine D
1.44 mg
Vitamine A
0.37 mg
Vitamine B1
0.06 mg
Vitamine B2
0.18 mg
Vitamine B6
0.44 mg
Vitamine B12
0.53 µg
Foliumzuur
24.83 µg
Vitamine E
0.35 mg
Vitamine K
0.09 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
2 reacties op "Karamelijs"
Inge zegt op 03-08-2020
Het recept is echt heel lekker, maar karamel maken in een kleinpannetje en daarna de karamel bij de melk en room gieten, is vragen om problemen. Grotere pan nemen, melk en room ondertussen verwarmen en dan hééel voorzichtig bij de karamel gieten. Het gaat enorm borrelen en bruisen en heeft ruimte nodig. Als de melk een room warm zijn heb je daar minder last van.
Ohmydish zegt op 03-08-2020
Dankje! Ik denk dat je het recept niet helemaal goed hebt gelezen. De melk en room worden namelijk verwarmd in een middelgrote pan. De karamel is gemaakt met maar 6 eetlepels suiker, dus een grotere pan nemen voor het maken van dat beetje karamel is echt niet nodig. Aangezien je de karamel toevoegt aan de warme melk en room, borrelt er juist helemaal niets, dus helemaal geen probleem. Fijne avond :)

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.