Ohmydish.nl


Kaneelijs met warme appelstukjes

Wat is er eigenlijk beter dan huisgemaakt kaneelijs met warme appelstukjes? Geserveerd met een heerlijke karamelsaus. Recept voor 6 personen.

Kaneelijs met warme appelstukjes
1 uur 10 minuten 6 personen Toetjes
Kaneelijs met warme appelstukjes

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 ml slagroom
  • 160 ml melk
  • 160 gram suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 eidooiers

Ingrediënten voor de karamelsaus en appels

  • 150 gram suiker
  • 50 ml water
  • 100 ml slagroom
  • 4 appels
Kaneelijs met warme appelstukjes ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 kleine sauspannetjes
  • Spatel
  • Keukenmachine of handmixer
  • Garde
  • Ijsmachine
  • Luchtdichte bak
  • Middelgrote bakpan

Bereiden

1 uur 10 minuten 6 personen Toetjes

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kaneelijs-met-warme-appelstukjes


Voorbereiding -- 30 minuten + wachttijd

Splits de eidooiers van het eiwit. Meng slagroom, melk en 85 gram suiker samen in een kleine sauspan en voeg de kaneelstokjes toe. Breng aan de kook, maar laat dit niet overkoken.

Gebruik een keukenmachine voor deze stap, of gebruik een grote kom en een garde als je geen keukenmachine hebt. Voeg de eidooiers en 80 gram suiker toe aan de kom van de keukenmachine. Zet de snelheid op de hoogste stand en laat de machine zijn werk doen, totdat het mengsel wit en stijf wordt. Haal de kaneelstokjes uit het kleine sauspannetje en giet de inhoud van het pannetje langzaam aan toe aan de kom van de keukenmachine. Blijf het mengsel (rustig) mengen, om te voorkomen dat de eidooiers garen. Ook voorkom je op deze manier klontjes.

Giet het mengsel terug in het kleine sauspannetje en zet het vuur op zijn laagst. Blijf roeren met behulp van een spatel om aanbranden te voorkomen. Je kunt zien of het mengsel klaar is door je (schone) vinger over de spatel te halen. Zie je een duidelijke lijn? Dan is het mengsel klaar. Laat het mengsel dan afkoelen tot bijna kamertemperatuur. Dek af en plaats in de koelkast totdat deze helemaal afgekoeld is.

Maak de karamelsaus terwijl het kaneelijsmengsel aan het afkoelen is.

Verhit suiker en water in het andere kleine sauspannetje op laag vuur. Roer initiëel niet, wacht todat het water verdampt is en de suiker bruin begint te worden. Wacht totdat de kleur van de karamel donkerbruin wordt. Let wel goed op, het mengsel kan snel te heet worden en dan houd je enkel een bittere verbrande karamel over. LET OP: karamel is érg heet! Voeg slagroom toe en meng tot een gladde karamelsaus. Laat de karamelsaus dan ietswat afkoelen.

Kaneelijs met warme appelstukjes Kaneelijs met warme appelstukjes

Het kaneelijs afmaken -- 40 minuten

Nu voor het meest makkelijke onderdeel van dit recept, het maken van het kaneelijs! Haal het mengsel uit de koelkast en giet deze in de ijsmachine. Draai het ijs 40 minuten lang, afhankelijk van hoe krachtig de ijsmachine is. Haal het ijs uit de ijsmachine als deze klaar is, en plaats deze in de vriezer.

Was de appels en snijd in partjes. Verwarm boter in de middelgrote bakpan en voeg de appels toe. Voeg 2 eetlepels suiker toe na 2 minuten, en bak de appels op middel-hoog vuur totdat deze mooi bruin geworden zijn.

Je kunt ook wat opgeklopte slagroom en kaneelpoeder toevoegen ter garnering, samen met de warme appels, kaneelijs en de karamelsaus. Geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Stoofpot van wild zwijn

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.