Probeer deze sappige kalkoenburger met kaassaus, pittige jalapeño, rode ui, gegrilde paprika en meer. Perfect voor een smaakvolle twist op de klassieker!
Een burger gemaakt van malse kalkoenfilet, op smaak gebracht met zwarte peper, uienpoeder, cayennepeper en meer is net even anders dan een standaard burger. Extra smaakvol met een romige kaassaus, zoete gegrilde paprika, knapperige rode ui en pittige jalapeño.
Je kunt de kalkoenburgers op de barbecue of grillpan bereiden, serveer met je favoriete toppings, kaassaus en frietjes. Of wat dacht je van zoete aardappel frietjes, want zoete aardappel is een heerlijke combinatie met kalkoen en gegrilde paprika.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 30-09-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 12-10-2025
Je kunt gegrilde paprika uit pot gebruiken, of rooster de paprika zelf in de oven of airfryer. Bestrooi deze hiervoor met peper, zout en olijfolie en rooster deze tot de paprika zacht is geworden. De exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven.
Pel de rode ui en snijd deze in dunne (halve) ringen. Was 4 blaadjes ijsbergsla en zet opzij.

Verhit 15 gram boter in een kleine sauspan en voeg hier 15 gram bloem aan toe. Laat dit 2 minuten zachtjes gaar worden om de bloemsmaak te verwijderen.
Voeg de melk toe en roer glad met een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg de geraspte cheddar toe en breng op smaak met mosterd, peper en zout.
Plaats de kalkoenfilets in een foodprocessor en maal deze zo fijn mogelijk.
Verplaats de kalkoen naar een middelgrote kom en de specerijen toe: knoflookpoeder, uienpoeder, zout, zwarte peper en een snuf cayennepeper.
Voeg 1 ei samen met 50 gram paneermeel toe en meng goed.
Vorm burgers van het kalkoen mengsel, je kunt dit eventueel met een hamburgerpers doen maar dit is niet per se noodzakelijk.

Verhit een grillpan op hoog vuur. Snijd de hamburgerbroodjes open en grill de broodjes kort.
Besmeer de kalkoenburgers met een beetje olijfolie en grill deze aan beide tot ze volledig gaar zijn. Dit zal ongeveer 10 minuten duren.
Begin met sla, dan de kalkoenburger, gegrilde paprika (zonder zaadlijsten), rode ui, jalapeño plakjes en eindig met kaassaus.
Serveer eventueel met frietjes, eet smakelijk!
Welke kalkoen om zelf kalkoenburgers te maken?
Je kunt kalkoengehakt gebruiken, maar dit kun je ook gemakkelijk zelf maken door kalkoenfilet of andere stukken van de kalkoen in een foodprocessor of hakmolen te pureren.
Hoe lang kan ik kalkoenburgers bewaren?
Je kunt de rauwe kalkoenburgers tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren, afhankelijk van de houdbaarheidsdatum van de kalkoen die je hebt gebruikt. Je kunt ze eventueel ook tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Zodra de kalkoenburgers gebakken zijn kun je deze 2 dagen in de koelkast bewaren, warm ze dan kort op in een pan vlak voor het serveren.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | hamburgerbroodjes | sesamzaad, gluten | 133.00 | 24.50 g | 3.50 g | 2.50 g | 0.50 g | 4.50 g | 1.00 g | 245.00 mg | 1.50 mg | 50.00 mg | 17.50 mg | 90.00 mg | 115.00 mg | 0.15 mg | 1.00 mg | - | 11.50 µg | - | - | - | 0.14 mg | 0.10 mg | 0.13 mg | - | 30.00 µg | 0.60 mg | 0.25 µg | - | |
| 187.5 | gram | kalkoenfilet | 198.75 | 1.13 g | - | 2.63 g | 0.56 g | 42.38 g | - | 93.75 mg | 1.88 mg | 9.38 mg | 56.25 mg | 712.50 mg | 468.75 mg | - | 1.69 mg | - | - | 3.75 mg | - | 0.02 mg | 0.11 mg | 0.19 mg | 1.50 mg | 2.63 µg | - | - | - | - | |
| 0.5 | theelepeltjes | knoflookpoeder | 3.32 | 0.73 g | 0.06 g | 0.01 g | - | 0.17 g | 0.10 g | 0.65 mg | 0.04 mg | 1.81 mg | 0.25 mg | 11.93 mg | 3.29 mg | - | 0.01 mg | - | 0.14 µg | 0.31 mg | - | 0.09 mg | - | - | 0.02 mg | - | - | - | - | - | |
| 0.25 | eetlepel | uienpoeder | 5.13 | 1.10 g | 0.56 g | 0.02 g | - | 0.16 g | 0.22 g | 0.98 mg | 0.11 mg | 3.33 mg | 0.75 mg | 23.61 mg | 4.50 mg | - | 0.03 mg | - | 0.02 µg | 0.32 mg | - | 0.02 mg | - | - | - | - | 0.96 µg | 0.01 mg | 0.06 µg | - | |
| 0.25 | theelepel | zout | - | - | - | - | - | - | - | 600.00 mg | - | 0.15 mg | 4.35 mg | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.25 | theelepel | zwarte peper | 1.55 | 0.25 g | - | 0.01 g | 0.01 g | 0.06 g | 0.10 g | 0.20 mg | 0.15 mg | 2.00 mg | - | 6.50 mg | 0.90 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.25 | snuf | cayennepeper | 0.93 | 0.08 g | - | 0.04 g | 0.01 g | 0.03 g | 0.07 g | 0.08 mg | 0.02 mg | 0.38 mg | - | 5.25 mg | 0.73 mg | - | 0.01 mg | - | - | 0.20 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | 0.20 µg | - | |
| 0.25 | ei | ei | 21.60 | 0.17 g | 0.03 g | 1.50 g | 0.38 g | 1.88 g | - | 18.00 mg | 0.27 mg | 7.50 mg | 1.50 mg | 19.50 mg | 27.00 mg | 0.01 mg | 0.20 mg | 5.25 µg | 4.60 µg | - | 0.27 mg | 0.03 mg | 0.02 mg | 0.05 mg | 0.02 mg | 0.35 µg | 9.00 µg | 0.17 mg | 0.04 µg | - | |
| 12.5 | gram | paneermeel | ei, gluten, soja | 47.88 | 9.13 g | 0.75 g | 0.38 g | 0.19 g | 1.63 g | 0.50 g | 106.25 mg | 0.15 mg | 2.50 mg | 1.25 mg | 37.50 mg | 12.50 mg | 0.04 mg | 0.11 mg | - | - | 0.75 mg | - | - | 0.06 mg | 0.03 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - |
| 0.06 | ijsbergsla | 0.34 | 0.03 g | - | - | - | 0.04 g | 0.03 g | 0.31 mg | 0.03 mg | 1.09 mg | 0.16 mg | 9.38 mg | 1.09 mg | - | 0.01 mg | - | - | 0.25 mg | - | - | - | - | - | - | 1.25 µg | - | - | - | ||
| 0.25 | rode ui | 11.25 | 1.91 g | 1.91 g | 0.06 g | 0.03 g | 0.38 g | 0.78 g | 2.81 mg | 0.16 mg | 9.38 mg | 3.13 mg | 54.69 mg | 13.13 mg | 0.03 mg | 0.25 mg | - | - | 2.03 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | 3.13 µg | - | - | - | ||
| 0.25 | handvol | jalapeño plakjes | 3.63 | 7.13 g | 0.51 g | 0.05 g | 0.01 g | 0.11 g | 0.35 g | 0.38 mg | 0.05 mg | 1.88 mg | 1.75 mg | 31.88 mg | 2.88 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | 0.05 µg | 14.75 mg | - | 129.13 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | 3.38 µg | 0.09 mg | 1.75 µg | - | |
| 1 | gegrilde paprika's | 39.00 | 6.75 g | 5.25 g | - | - | 1.50 g | 3.00 g | 15.00 mg | 0.60 mg | 30.00 mg | 15.00 mg | 525.00 mg | 7.50 mg | 0.05 mg | 0.38 mg | - | - | 225.00 mg | - | 0.14 mg | 0.05 mg | 0.09 mg | 0.22 mg | - | 75.00 µg | - | - | - | ||
| olijfolie | 2.03 | - | - | 0.23 g | 0.03 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
| peper en zout | 4.39 | 1.13 g | 0.01 g | 0.06 g | 0.02 g | 0.18 g | 0.44 g | 339.13 mg | 0.09 mg | 4.00 mg | 1.33 mg | 11.09 mg | 1.51 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.52 µg | 0.02 µg | 1.34 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.18 µg | 0.08 mg | 2.86 µg | - | |||
| 3.75 | gram | roomboter | melk | 27.56 | 0.03 g | 0.03 g | 3.09 g | 2.03 g | 0.03 g | - | 0.19 mg | - | 0.49 mg | 0.08 mg | 0.56 mg | 0.75 mg | - | - | - | - | - | 0.05 mg | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 3.75 | gram | bloem | gluten | 13.65 | 2.62 g | 0.06 g | 0.06 g | 0.01 g | 0.43 g | 0.11 g | 0.08 mg | 0.04 mg | 0.75 mg | 0.75 mg | 6.75 mg | 3.75 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 1.31 µg | - | - | - |
| 0.13 | theelepel | mosterd | mosterd | 0.74 | 0.06 g | - | 0.04 g | 0.01 g | 0.04 g | - | 10.50 mg | 0.02 mg | 0.70 mg | 0.70 mg | 1.14 mg | 0.61 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 25 | gram | cheddar kaas | melk | 100.50 | 0.32 g | 0.13 g | 8.29 g | 5.22 g | 6.98 g | - | 155.25 mg | 0.11 mg | 180.25 mg | 7.00 mg | 24.50 mg | 128.00 mg | 0.01 mg | 0.78 mg | 6.25 µg | 3.63 µg | - | 0.08 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.10 mg | 0.02 mg | 0.31 µg | - | 0.20 mg | 0.65 µg | - |
| 43.75 | ml | melk | melk | 27.13 | 1.88 g | 1.88 g | 1.49 g | 0.92 g | 1.62 g | - | 19.25 mg | - | 52.50 mg | 4.38 mg | 70.00 mg | 43.31 mg | - | 0.22 mg | - | - | 0.88 mg | 0.04 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.07 mg | 0.02 mg | 0.18 µg | 1.75 µg | - | - | - |
| 642.37 | 58.92 g | 14.68 g | 20.45 g | 9.93 g | 62.08 g | 6.69 g | 1607.80 mg | 5.21 mg | 358.07 mg | 116.11 mg | 1641.84 mg | 835.20 mg | 0.33 mg | 4.76 mg | 12.02 µg | 19.97 µg | 249.57 mg | 0.43 mg | 129.47 mg | 0.43 mg | 0.65 mg | 2.03 mg | 3.45 µg | 125.95 µg | 1.14 mg | 5.82 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!