Een van de meest bekende gerechten in Korea is japchae, glasnoedels met gebakken groenten en biefstukreepjes. Met de heerlijke smaak van onder andere sesamolie en sojasaus.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 18-05-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Tip: voor de klassieke bereiding maak je gebruik van glasnoedels op basis van zoete aardappel (dangmyeon).
Snijd 100 gram biefstuk in dunne reepjes. Maak de witte en kastanjechampignons schoon met behulp van een velletje keukenpapier of een champignonborsteltje. Snijd de champignons in dunne plakjes.
Plaats de biefstukreepjes samen met de in dunne plakjes gesneden kastanje champignons in een grote kom. Snijd 2 teentjes knoflook zo fijn mogelijk en voeg toe aan de kom.
Voeg dan ook 1 theelepel lichtbruine suiker, wat gemalen peper, 2 eetlepels sojasaus en een flinke scheut sesamolie toe. Meng alles goed door elkaar heen en laat tenminste 30 minuten marineren in de koelkast.
Maak in de tussentijd de eierreepjes (jidan). Scheid 2 eieren (het eiwit van de eidooier) in 2 kleine kommetjes en voeg een snufje zout toe aan het kommetje met de eidooiers. Roer de eidooiers door elkaar met behulp van een garde.
Verhit de hapjespan op middel-hoog vuur en voeg de eidooiers toe. Bak aan beide kanten 2 - 3 minuten lang en haal uit de pan. Laat afkoelen, rol de gebakken eidooiers dan op en snijd in dunne reepjes met behulp van een snijplank en koksmes.
Was en snijd 3 lente-uitjes in grove stukken. Snijd ook 1 ui in halve maantjes. Was en snijd een rode paprika in dunne reepjes. Schil 2 wortels en snijd ook in dunne reepjes.
Vul de grote pan met water en breng aan de kook. Was en droog 110 gram verse spinazie als dit nog niet gebeurt is. Blanceer (kort koken) de spinazie 2 - 3 minuten in het kokende water.
Haal de spinazie weer uit het water en laat enigszins afkoelen. Knijp het grotendeel van het water uit de spinazie met je handen, snijd in kleinere stukken en voeg toe aan een grote kom.
Voeg een scheutje sesamolie en 1 eetlepel sojasaus toe. Kook 200 gram glasnoedels in het kokende water, kijk op de verpakking om te zien wat de kooktijd is. Giet de glasnoedels af en voeg toe aan de grote kom met de spinazie.
Til de glasnoedels op en knip doormidden met behulp van een schaar. Voeg een scheutje sesamolie, 1 theelepel lichtbruine suiker en een eetlepel sojasaus toe aan de glasnoedels. Meng door elkaar heen.
Verhit de hapjespan op middel-hoog vuur. Voeg een scheutje zonnebloemolie toe samen met de lente-ui en witte ui. Bak totdat de uien een beetje glazig worden. Voeg de inhoud van de pan dan toe aan de grote kom met de glasnoedels en spinazie.
Verhit wederom een scheutje zonnebloemolie in de hapjespan en fruit daar de witte champignons in aan. Voeg een snufje zout toe aan de champignons en voeg de inhoud van de pan weer toe aan de grote kom.
Herhaal de bovenstaande stap voor de in dunne reepjes gesneden rode paprika en wortel. Voeg daarna toe aan de grote kom.
Haal de gemarineerde biefstuk en kastanje champignons uit de koelkast, bak met een scheutje zonnebloemolie in de hapjespan totdat het vlees nog rosé is. Voeg de inhoud toe aan de grote kom.
Voeg een scheutje sojasaus, een theelepel lichtbruine suiker en versgemalen peper toe aan de grote kom. Voeg naar smaak eventueel extra sesamolie toe. Meng alles goed door elkaar heen.
Verhit de hapjespan op middel-hoog vuur en verwarm het gerecht nogmaals kort zodat de kleuren behouden blijven. Garneer de japchae met de eierreepjes en (geroosterde) sesamzaadjes. Serveer direct, eet smakelijk!
Waarom bak je de ingrediënten apart voor japchae?
Om te voorkomen dat het gerecht een egale en bruin-gele kleur krijgt, is het aangeraden om de ingrediënten apart te bakken. Dit is niet strict noodzakelijk, maar voegt wel toe aan het mooie kleurenpalet van dit gerecht.
Waarmee kan ik sesamolie vervangen?
Mocht je een allergie voor sesamolie hebben, of de smaak juist te overheersend vinden? Dan kun je sesamolie ook prima vervangen met bijvoorbeeld perilla-olie.
Waar komt japchae vandaan?
Japchae is een hartig en licht zoet gerecht met glasnoedels en gebakken groenten dat erg populair is in de Koreaanse keuken. Het komt uit Korea, Azië.
Hoe lang kan ik japchae bewaren?
Mits goed afgedekt in een luchtdichte bak met deksel, kun je japchae tot wel 2 dagen na bereiden bewaren in de koelkast. Verwarm het gerecht door een scheutje zonnebloemolie te verwarmen in een hapjespan of wok. Japchae invriezen is afgeraden, aangezien de glasnoedels en champignons hun textuur zullen verliezen na ontdooien.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.