Japchae

(6)

Een van de meest bekende gerechten in Korea is japchae, glasnoedels met gebakken groenten en biefstukreepjes. Met de heerlijke smaak van onder andere sesamolie en sojasaus.

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 200 calorieën p.p.
Japchae

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 200 gram glasnoedels
  • 100 gram biefstuk
  • 2 wortels
  • 110 gram verse spinazie
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 100 gram witte champignons
  • 100 gram kastanje champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 lente-uitjes
  • 2 eieren
  • Zonnebloemolie
  • Sesamzaadjes
  • Sesamolie
  • Sojasaus
  • Lichtbruine suiker
  • Peper en zout
Japchae ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Grote pan
  • Hapjespan met anti-aanbaklaag
  • Vergiet
  • Keukenpapier of champignonborsteltje
  • Grote kom
  • 2 kleine kommetjes
  • Garde
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Dunschiller
  • Schaar

Bereiden


Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 200 calorieën p.p.

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/japchae


Voorbereiding – 30 minuten + 30 minuten wachttijd

Tip: voor de klassieke bereiding maak je gebruik van glasnoedels op basis van zoete aardappel (dangmyeon).

Snijd 100 gram biefstuk in dunne reepjes. Maak de witte en kastanjechampignons schoon met behulp van een velletje keukenpapier of een champignonborsteltje. Snijd de champignons in dunne plakjes.

Plaats de biefstukreepjes samen met de in dunne plakjes gesneden kastanje champignons in een grote kom. Snijd 2 teentjes knoflook zo fijn mogelijk en voeg toe aan de kom.

Voeg dan ook 1 theelepel lichtbruine suiker, wat gemalen peper, 2 eetlepels sojasaus en een flinke scheut sesamolie toe. Meng alles goed door elkaar heen en laat tenminste 30 minuten marineren in de koelkast.

Maak in de tussentijd de eierreepjes (jidan). Scheid 2 eieren (het eiwit van de eidooier) in 2 kleine kommetjes en voeg een snufje zout toe aan het kommetje met de eidooiers. Roer de eidooiers door elkaar met behulp van een garde.

Verhit de hapjespan op middel-hoog vuur en voeg de eidooiers toe. Bak aan beide kanten 2 - 3 minuten lang en haal uit de pan. Laat afkoelen, rol de gebakken eidooiers dan op en snijd in dunne reepjes met behulp van een snijplank en koksmes.

Was en snijd 3 lente-uitjes in grove stukken. Snijd ook 1 ui in halve maantjes. Was en snijd een rode paprika in dunne reepjes. Schil 2 wortels en snijd ook in dunne reepjes.

Japchae
Japchae

De japchae afmaken – 30 minuten

Vul de grote pan met water en breng aan de kook. Was en droog 110 gram verse spinazie als dit nog niet gebeurt is. Blanceer (kort koken) de spinazie 2 - 3 minuten in het kokende water.

Haal de spinazie weer uit het water en laat enigszins afkoelen. Knijp het grotendeel van het water uit de spinazie met je handen, snijd in kleinere stukken en voeg toe aan een grote kom.

Voeg een scheutje sesamolie en 1 eetlepel sojasaus toe. Kook 200 gram glasnoedels in het kokende water, kijk op de verpakking om te zien wat de kooktijd is. Giet de glasnoedels af en voeg toe aan de grote kom met de spinazie.

Til de glasnoedels op en knip doormidden met behulp van een schaar. Voeg een scheutje sesamolie, 1 theelepel lichtbruine suiker en een eetlepel sojasaus toe aan de glasnoedels. Meng door elkaar heen.

Verhit de hapjespan op middel-hoog vuur. Voeg een scheutje zonnebloemolie toe samen met de lente-ui en witte ui. Bak totdat de uien een beetje glazig worden. Voeg de inhoud van de pan dan toe aan de grote kom met de glasnoedels en spinazie.

Verhit wederom een scheutje zonnebloemolie in de hapjespan en fruit daar de witte champignons in aan. Voeg een snufje zout toe aan de champignons en voeg de inhoud van de pan weer toe aan de grote kom.

Herhaal de bovenstaande stap voor de in dunne reepjes gesneden rode paprika en wortel. Voeg daarna toe aan de grote kom.

Haal de gemarineerde biefstuk en kastanje champignons uit de koelkast, bak met een scheutje zonnebloemolie in de hapjespan totdat het vlees nog rosé is. Voeg de inhoud toe aan de grote kom.

Voeg een scheutje sojasaus, een theelepel lichtbruine suiker en versgemalen peper toe aan de grote kom. Voeg naar smaak eventueel extra sesamolie toe. Meng alles goed door elkaar heen.

Verhit de hapjespan op middel-hoog vuur en verwarm het gerecht nogmaals kort zodat de kleuren behouden blijven. Garneer de japchae met de eierreepjes en (geroosterde) sesamzaadjes. Serveer direct, eet smakelijk!

Japchae: veelgestelde vragen

Waarom bak je de ingrediënten apart voor japchae?

Om te voorkomen dat het gerecht een egale en bruin-gele kleur krijgt, is het aangeraden om de ingrediënten apart te bakken. Dit is niet strict noodzakelijk, maar voegt wel toe aan het mooie kleurenpalet van dit gerecht.

Waarmee kan ik sesamolie vervangen?

Mocht je een allergie voor sesamolie hebben, of de smaak juist te overheersend vinden? Dan kun je sesamolie ook prima vervangen met bijvoorbeeld perilla-olie.

Waar komt japchae vandaan?

Japchae is een hartig en licht zoet gerecht met glasnoedels en gebakken groenten dat erg populair is in de Koreaanse keuken. Het komt uit Korea, Azië.

Hoe lang kan ik japchae bewaren?

Mits goed afgedekt in een luchtdichte bak met deksel, kun je japchae tot wel 2 dagen na bereiden bewaren in de koelkast. Verwarm het gerecht door een scheutje zonnebloemolie te verwarmen in een hapjespan of wok. Japchae invriezen is afgeraden, aangezien de glasnoedels en champignons hun textuur zullen verliezen na ontdooien.

Wat vind jij van dit recept?
6 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Pastitsio

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!