Iers sodabrood
😍 8Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Iers sodabrood

Dit Iers sodabrood heeft een zachte binnenkant met een knapperige buitenkant en een volle smaak door het gebruik van karnemelk. Een makkelijk en snel brood om te maken zonder gist.

1 uur
6 personen

Het maken van een Iers sodabrood is ontzettend makkelijk en ook nog eens snel aangezien dit een brood zonder gist is, hierdoor hoeft dit brood niet te rijzen voor het bakken.

De baksoda in het deeg zal zorgen voor de rijs van dit brood, dit gebeurt tijdens het bakken waardoor dit deeg direct na het kneden de oven in kan. 

Een Iers sodabrood is ontzettend vol van smaak, tegelijkertijd is het een zacht brood met een fantastisch knapperige buitenkant. Het knapperige maakt dit brood extra lekker terwijl de karnemelk zorgt voor een milde en zachte smaak.

Iers sodabrood ingrediënten

Recept iers sodabrood

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 12-02-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Bijgewerkt op: 09-11-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
45 minuten
Totale tijd
1 uur

Voorbereiding – 15 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Zeef het volkorenmeel samen met bloem, 1 theelepel zout en 1 theelepel baksoda.

Meng 1 theelepel honing samen met 1 eetlepel zonnebloemolie en 400 ml karnemelk.

Je kunt het brood met de hand kneden of met een elektrische mixer. Voeg langzaam het karnemelk mengsel toe aan het bloem mengsel en kneed tot een soepele deegbal.

Het deeg zal plakkerig en zacht zijn, voeg geen extra bloem toe zodat het minder zal plakken. Het sodabrood zal dan namelijk te droog worden.

Iers sodabrood
Iers sodabrood

Iers sodabrood bakken – 45 minuten

Vet een kleine springvorm in met olie en leg hier het zachte deeg in. Snijd het brood overdwars in met een scherp mes. 

Het is niet nodig om dit deeg te laten rijzen, bak het sodabrood direct mooi goudbruin en gaar in ongeveer 45 minuten. Het brood is goed als deze hol klinkt als je erop tikt. Eet smakelijk!

Tips!

Hoe lang kan ik een Iers sodabrood bewaren?

Een Iers sodabrood is het lekkerste als deze nog lauwwarm en vers is. Het sodabrood wordt vrij snel oud, je kunt het nog wel even opnieuw bakken in de broodrooster of pan waardoor je het dit brood ongeveer 2 dagen kunt bewaren.

Kan ik het brood nog gezonder maken?

Om het brood nog gezonder te maken kun je een mix van zaadjes toevoegen aan de bloem, zoals zonnebloempitten, pompoenzaadjes en/of sesampitjes. Deze mix kun je vervolgens ook over de bovenkant verdelen voor het bakken.

Wat vind je van dit recept?

8 waarderingen
😍
8
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
359.06 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
63.4 g
5.63 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
3.94 g
0.65 g
Eiwitten
12.12 g
Vezels
8.03 g
Natrium
678.62 mg
Mineralen
Ijzer
0.81 mg
Calcium
91.85 mg
Magnesium
94.6 mg
Kalium
94.6 mg
Fosfor
342 mg
Koper
0.28 mg
Zink
2.42 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
1.39 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
0.01 mg
Vitamine B1
0.32 mg
Vitamine B2
0.25 mg
Vitamine B6
0.24 mg
Vitamine B12
0.13 µg
Foliumzuur
33.42 µg
Vitamine E
0 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Iers sodabrood"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.