Dit Iers sodabrood heeft een zachte binnenkant met een knapperige buitenkant en een volle smaak door het gebruik van karnemelk. Een makkelijk en snel brood om te maken zonder gist.
Het maken van een Iers sodabrood is ontzettend makkelijk en ook nog eens snel aangezien dit een brood zonder gist is, hierdoor hoeft dit brood niet te rijzen voor het bakken.
De baksoda in het deeg zal zorgen voor de rijs van dit brood, dit gebeurt tijdens het bakken waardoor dit deeg direct na het kneden de oven in kan.
Een Iers sodabrood is ontzettend vol van smaak, tegelijkertijd is het een zacht brood met een fantastisch knapperige buitenkant. Het knapperige maakt dit brood extra lekker terwijl de karnemelk zorgt voor een milde en zachte smaak.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 12-02-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 09-11-2024
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Zeef het volkorenmeel samen met bloem, 1 theelepel zout en 1 theelepel baksoda.
Meng 1 theelepel honing samen met 1 eetlepel zonnebloemolie en 400 ml karnemelk.
Je kunt het brood met de hand kneden of met een elektrische mixer. Voeg langzaam het karnemelk mengsel toe aan het bloem mengsel en kneed tot een soepele deegbal.
Het deeg zal plakkerig en zacht zijn, voeg geen extra bloem toe zodat het minder zal plakken. Het sodabrood zal dan namelijk te droog worden.
Vet een kleine springvorm in met olie en leg hier het zachte deeg in. Snijd het brood overdwars in met een scherp mes.
Het is niet nodig om dit deeg te laten rijzen, bak het sodabrood direct mooi goudbruin en gaar in ongeveer 45 minuten. Het brood is goed als deze hol klinkt als je erop tikt. Eet smakelijk!
Hoe lang kan ik een Iers sodabrood bewaren?
Een Iers sodabrood is het lekkerste als deze nog lauwwarm en vers is. Het sodabrood wordt vrij snel oud, je kunt het nog wel even opnieuw bakken in de broodrooster of pan waardoor je het dit brood ongeveer 2 dagen kunt bewaren.
Kan ik het brood nog gezonder maken?
Om het brood nog gezonder te maken kun je een mix van zaadjes toevoegen aan de bloem, zoals zonnebloempitten, pompoenzaadjes en/of sesampitjes. Deze mix kun je vervolgens ook over de bovenkant verdelen voor het bakken.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.