HP saus

(5)

Hp saus wordt ook wel bruine saus (brown sauce) genoemd en is de Britse tegenhanger van ketchup. Een heerlijke saus voor bij spek, worstjes of bij de BBQ.

Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Sauzen
HP saus

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram tomaten
  • flinke snuf zout
  • halve zure appel
  • halve rode ui
  • 1 kleine knoflookteen
  • ongeveer 3 cm gember wortel
  • 6 dadels
  • 200 ml appelsap
  • 25 ml tamarinde pasta
  • 50 ml appel cider azijn
  • 1 eetlepel stroop
  • 1 kruidnagel
  • halve theelepel zwart mosterdzaad
  • flinke snuf gemalen piment
  • flinke snuf gemalen kaneel
HP saus Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • kleine kom
  • zeef of vergiet
  • vijzel
  • middelgrote sauspan
  • houten lepel
  • staafmixer

Bereiding


Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Sauzen

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hp-saus


Voorbereiding – 20 minuten + wachttijd

Was de tomaten en snijd deze in stukjes, het is niet nodig om het harde deel te verwijderen. Plaats de stukjes tomaat in een kom en bestrooi deze met een flinke snuf zout. Laat de tomaat een uur staan op kamertemperatuur.

Pel ondertussen de rode ui, knoflookteen en gember. Snijd deze fijn, dit hoeft niet heel netjes omdat we de saus gaan pureren.

Verwijder de pitten van de dadels en snijd deze in stukjes. 

Gebruik een vijzel om de kruidnagel en mosterdzaadjes fijn te maken en zet opzij.

Zelf HP saus maken
Zelf HP saus maken

De HP saus afmaken – 1 uur

Giet na een uur de tomaten door een zeef om het zoute vocht dat is vrijgekomen te verwijderen.

Plaats de tomaten samen met rode ui, knoflook, gember, dadels, 200 ml appelsap, 25 ml tamarinde, 50 ml appelazijn en 1 eetlepel stroop in een sauspan.

Schil de halve appel, verwijder het klokhuis, snijd in stukjes en voeg deze nu ook toe. Laat het geheel 5 minuten koken op hoog vuur.

Zet het vuur laag en laat ongeveer een half uur zachtjes koken tot alle ingrediënten zacht zijn geworden.

Gebruik een staafmixer om de ingrediënten te pureren, zorg dat de saus zo glad mogelijk zal zijn.

Voeg de gemalen kruiden toe en laat nogmaals zachtjes koken tot de gewenste dikte. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen en houd in gedachte dat de saus iets dikker zal zijn na het afkoelen. De saus is goed als deze de dikte van ketchup heeft. 

Breng de saus op smaak met zout en eventueel meer kruiden of tamarinde pasta. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

5 stemmen

HP saus: Veel gestelde vragen

Wat is HP saus?

HP saus - HP sauce - wordt ook wel ‘brown sauce’ genoemd en is een typische Britse saus. Het is de tegenhanger van ketchup en past klassiek het beste bij spek of worst.

HP staat voor Houses of Parliaments, de saus komt uit 1895 en het verhaal van de oorsprong van de naam gaat dat deze saus in het restaurant van ‘the houses of parliaments’ in Londen werd geserveerd. 

Hoe lang kan ik HP saus bewaren?

Je kunt de saus in een steriele pot of fles enkele weken in de koelkast bewaren.

Kan ik ook tomaten uit blik gebruiken?

Je kunt eventueel ook tomaten uit blik gebruiken, je hoeft deze dan niet te bestrooien met zout om het vocht te onttrekken.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.