Hollands stoofpotje met rookworst

(15)

Een overheerlijk Hollands stoofpotje met rookworst, stoofvlees, aardappelen en groenten is een winters éénpansgerecht bomvol smaak. Een makkelijke volledige maaltijd die wel even tijd nodig heeft.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-02-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 3 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Een Hollands stoofpotje met rookworst, stoofvlees en groenten zit bomvol smaak door het urenlang sudderen. Vervang het stoofvlees door gehakt voor een snelle versie.

Bak het vlees altijd goed rondom aan, dit wil zeggen dat je niet teveel vlees tegelijk in de pan doet. Draai elk stukje vlees bij voorkeur per stuk om zodat alle kanten goed bruin kunnen worden, zo zal het vlees mals en boterzacht worden. Wanneer je het al vlees tegelijk zult toevoegen zal er vocht vrij komen waardoor het vlees niet meer mooi kan bakken, maar eerder gekookt zal worden en dat is zonde.

Dit geldt ook voor champignons, zie hier een uitgebreide uitleg over het bakken van champignons.

Kooktijd 3 uur Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Hollands stoofpotje met rookworst

Ingrediënten


  • 750 gram runder stoofvlees
  • 400 gram champignons
  • 500 gram wortels
  • 2 preien
  • 140 gram tomatenpuree
  • 200 gram gerookte spekjes
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 500 ml water
  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 1 rookworst
  • peper en zout naar smaak
  • 125 gram roomboter

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • champignonborstel of keukenpapier
  • vleestang
  • houten lepel
  • dunschiller

Hollands stoofpotje met rookworst Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 3 uur Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hollands-stoofpotje-met-rookworst


Voorbereiding – 15 minuten

Verwijder eventueel overtollig vet en spieren van het stoofvlees en snijd het vlees in niet al te grote stukjes. Bestrooi het vlees met peper en zout.

Maak de champignons schoon met een champignonborstel of stuk keukenpapier en snijd de champignons in vieren.

Schil de wortelen en snijd deze in plakken. Was de prei goed en snijd enkel het wit van de prei in (halve) ringen.

Hollands stoofpotje met rookworst
Hollands stoofpotje met rookworst

Het Hollands stoofpotje met rookworst maken – 2 uur

Verhit een klont boter in een braadpan. Bak het vlees in delen mooi bruin aan alle kanten. Haal het vlees uit de pan en herhaal tot al het vlees mooi bruin is. 

Haal het vlees uit de pan, voeg een nieuwe klont boter toe en bak de champignons in delen mooi bruin. Voeg niet teveel champignons tegelijk toe.

Herhaal tot alle champignons mooi goudbruin zijn en voeg indien nodig telkens een beetje extra boter toe.

Haal de champignons uit de braadpan en bak de spekjes enkele minuten.

Voeg de wortelen en prei toe en bak het geheel nog 5 minuten langer.

Voeg het vlees en champignons opnieuw toe en bak de tomatenpuree kort mee.

Schenk 500 ml water samen met 2 runderbouillonblokjes erbij, plaats de deksel op de pan en breng aan de kook.

Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat ongeveer 1,5 uur zachtjes sudderen.

Het Hollands stoofpotje met rookworst afmaken – 45 minuten

Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes. Voeg de aardappelblokjes toe aan de stoofpot en laat deze gaar worden in ongeveer een half uur.

Snijd de rookworst in stukjes en voeg deze na een half uur toe.

Haal de deksel van de braadpan en laat de stoofpot indikken tot het meeste vocht is verdampt en de aardappelen en het vlees gaar zijn.

Breng het Hollands stoofpotje op smaak met peper en zout, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-02-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 3 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.


Waardeer dit recept!
15 stemmen

Hollands stoofpotje met rookworst: Veel gestelde vragen

Welk rundvlees om te stoven?

Je kunt veel soorten rundvlees gebruiken om te stoven, zoals runderlappen, sukadelappen, riblappen, klapstuk en nog veel meer.

Hoe lang kan ik een stoofpot bewaren?

Je kunt deze Hollandse stoofpot tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren.

0 reacties op Hollands stoofpotje met rookworst

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.