Een overheerlijk Hollands stoofpotje met rookworst, stoofvlees, aardappelen en groenten is een winters éénpansgerecht bomvol smaak. Een makkelijke volledige maaltijd die wel even tijd nodig heeft.
Een Hollands stoofpotje met rookworst, stoofvlees en groenten zit bomvol smaak door het urenlang sudderen. Vervang het stoofvlees door gehakt voor een snelle versie.
Bak het vlees altijd goed rondom aan, dit wil zeggen dat je niet teveel vlees tegelijk in de pan doet. Draai elk stukje vlees bij voorkeur per stuk om zodat alle kanten goed bruin kunnen worden, zo zal het vlees mals en boterzacht worden. Wanneer je het al vlees tegelijk zult toevoegen zal er vocht vrij komen waardoor het vlees niet meer mooi kan bakken, maar eerder gekookt zal worden en dat is zonde.
Dit geldt ook voor champignons, zie hier een uitgebreide uitleg over het bakken van champignons.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 22-02-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 3 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 03-10-2024
Verwijder eventueel overtollig vet en spieren van het stoofvlees en snijd het vlees in niet al te grote stukjes. Bestrooi het vlees met peper en zout.
Maak de champignons schoon met een champignonborstel of stuk keukenpapier en snijd de champignons in vieren.
Schil de wortelen en snijd deze in plakken. Was de prei goed en snijd enkel het wit van de prei in (halve) ringen.
Verhit een klont boter in een braadpan. Bak het vlees in delen mooi bruin aan alle kanten. Haal het vlees uit de pan en herhaal tot al het vlees mooi bruin is.
Haal het vlees uit de pan, voeg een nieuwe klont boter toe en bak de champignons in delen mooi bruin. Voeg niet teveel champignons tegelijk toe.
Herhaal tot alle champignons mooi goudbruin zijn en voeg indien nodig telkens een beetje extra boter toe.
Haal de champignons uit de braadpan en bak de spekjes enkele minuten.
Voeg de wortelen en prei toe en bak het geheel nog 5 minuten langer.
Voeg het vlees en champignons opnieuw toe en bak de tomatenpuree kort mee.
Schenk 500 ml water samen met 2 runderbouillonblokjes erbij, plaats de deksel op de pan en breng aan de kook.
Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat ongeveer 1,5 uur zachtjes sudderen.
Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes. Voeg de aardappelblokjes toe aan de stoofpot en laat deze gaar worden in ongeveer een half uur.
Snijd de rookworst in stukjes en voeg deze na een half uur toe.
Haal de deksel van de braadpan en laat de stoofpot indikken tot het meeste vocht is verdampt en de aardappelen en het vlees gaar zijn.
Breng het Hollands stoofpotje op smaak met peper en zout, eet smakelijk!
Welk rundvlees om te stoven?
Je kunt veel soorten rundvlees gebruiken om te stoven, zoals runderlappen, sukadelappen, riblappen, klapstuk en nog veel meer.
Hoe lang kan ik een stoofpot bewaren?
Je kunt deze Hollandse stoofpot tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.