Niet iedereen is even dol op rauwe oesters, gaar ze daarom eens in de oven. Deze gegratineerde oesters met o.a. sjalot en witte wijn zijn het perfecte feestelijke voorgerecht of hapje.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 24-12-2021, dit recept is voor 2 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Pel de sjalot en snijd zo fijn mogelijk.
Maak de oesters open, dit kun je het beste doen door de oester met de platte kant naar boven in een theedoek te leggen. Gebruik een oestermes en plaats deze tussen de schelpen en wrik een paar keer van boven naar beneden tot de platte kant van de oester los gaat. Snijd de oester los van de aanhechting van de onderste schelp.
Zorg ervoor dat de oesters los zijn, dit kun je controleren door de oester in de schelp om te draaien. Zeef het vocht in een klein kommetje.
Plaats het vocht samen met de sjalot, witte wijn en het sap van een halve citroen in een kleine sauspan.
Verwarm en laat het enkele minuten zachtjes indikken. Zet het vuur laag zodra de saus flink is ingekookt en voeg de room beetje bij beetje toe terwijl je roert met een garde.
Laat zachtjes verder inkoken tot een mooie dikke saus.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Plaats de oesters op een ovenplaat en verdeel een beetje saus per oester. Verdeel een beetje zout en zwarte peper erover en maak af met een laagje paneermeel.
Zet de grill aan van de oven en plaats de oesters bovenin de oven. Gaar de oesters enkele minuten, niet te lang want dan zullen ze taai worden.
Garneer eventueel met peterselie en serveer direct, eet smakelijk!
Hoeveel oesters per persoon?
Als voorgerecht worden meestal 6 - 7 oesters per persoon geserveerd.
Kan ik oesters openen zonder oestermes?
Oesters openen zonder oestermes zou eventueel kunnen met een schroevendraaier (platte kop). Wees dan wel voorzichtig, aangezien dit gevaarlijker is dan met een oestermes.
Hoe lang op voorhand mag je oesters openen?
Na het openen van een oester kun je deze het beste direct serveren. Hoe verser hoe beter. Je kunt ze dan een aantal uur erna nog eten, maar langer bewaren is niet aan te raden.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.