Ohmydish.nl


Gegratineerde oesters

(4)

Niet iedereen is even dol op rauwe oesters, gaar ze daarom eens in de oven. Deze gegratineerde oesters met o.a. sjalot en witte wijn zijn het perfecte feestelijke voorgerecht of hapje.

30 minuten 2 personen Hapjes en snacks
Gegratineerde oesters

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 12 verse oesters
  • 1 sjalot
  • 100 ml droge witte wijn
  • halve citroen
  • zwarte peper naar smaak
  • (maldon) zout naar smaak
  • 50 ml room
  • paneermeel
Gegratineerde oesters ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • oestermes
  • theedoek
  • kleine fijne zeef
  • klein kommetje
  • kleine sauspan
  • kleine garde
  • oven
  • ovenplaat of ovenschaal

Bereiden


30 minuten 2 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gegratineerde-oesters


Voorbereiding – 20 minuten

Pel de sjalot en snijd zo fijn mogelijk. 

Maak de oesters open, dit kun je het beste doen door de oester met de platte kant naar boven in een theedoek te leggen. Gebruik een oestermes en plaats deze tussen de schelpen en wrik een paar keer van boven naar beneden tot de platte kant van de oester los gaat. Snijd de oester los van de aanhechting van de onderste schelp.

Zorg ervoor dat de oesters los zijn, dit kun je controleren door de oester in de schelp om te draaien. Zeef het vocht in een klein kommetje. 

Plaats het vocht samen met de sjalot, witte wijn en het sap van een halve citroen in een kleine sauspan.

Verwarm en laat het enkele minuten zachtjes indikken. Zet het vuur laag zodra de saus flink is ingekookt en voeg de room beetje bij beetje toe terwijl je roert met een garde.

Laat zachtjes verder inkoken tot een mooie dikke saus. 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Gegratineerde oesters
Gegratineerde oesters

Gegratineerde oesters afmaken – 10 minuten

Plaats de oesters op een ovenplaat en verdeel een beetje saus per oester. Verdeel een beetje zout en zwarte peper erover en maak af met een laagje paneermeel.

Zet de grill aan van de oven en plaats de oesters bovenin de oven. Gaar de oesters enkele minuten, niet te lang want dan zullen ze taai worden. 

Garneer eventueel met peterselie en serveer direct, eet smakelijk!

Gegratineerde oesters: veelgestelde vragen

Hoeveel oesters per persoon?

Als voorgerecht worden meestal 6 - 7 oesters per persoon geserveerd.

Kan ik oesters openen zonder oestermes?

Oesters openen zonder oestermes zou eventueel kunnen met een schroevendraaier (platte kop). Wees dan wel voorzichtig, aangezien dit gevaarlijker is dan met een oestermes.

Hoe lang op voorhand mag je oesters openen?

Na het openen van een oester kun je deze het beste direct serveren. Hoe verser hoe beter. Je kunt ze dan een aantal uur erna nog eten, maar langer bewaren is niet aan te raden.

Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Klassieke oesters
Volgend recept →
Friet oorlog

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.