Friszure appel en rode bieten carpaccio

(14)

Erg verfrissend voorgerecht of salade, perfect voor een hete zomerdag. Een friszure appel en rode bieten carpaccio heeft heerlijke smaakcombinaties!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 13-07-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 31-05-2023

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch
Friszure appel en rode bieten carpaccio

Ingrediënten


  • 1/2 liter naturel yoghurt
  • 2 eetlepels honing
  • 2 groene friszure appels bijv. Granny Smith
  • 4 rauwe rode bieten
  • olijfolie
  • balsamico azijn creme
  • handvol rucola
  • basilicum cress, of basilicum blaadjes
  • peper en zout naar smaak
Friszure appel en rode bieten carpaccio Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • kaasdoek of een schone theedoek
  • kom met een passend vergiet
  • optioneel: stukje touw
  • oven
  • aluminiumfolie
  • snijplank & koksmes

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/friszure-appel-en-rode-bieten-carpaccio


Tip: Voor een snelle versie kun je voorgekookte rode bieten gebruiken.

Voorbereiding – 10 minuten + wachttijd

Wij gebruikten hangop voor dit recept, maar je kunt voor een snelle versie ook kant-en-klare hangop of Griekse yoghurt gebruiken. De hangop is makkelijk zelf te maken, maar het kost wel tijd. 

Plaats een vergiet in een kom en leg de kaasdoek (of theedoek) in het vergiet en schenk de yoghurt erin. Je kunt de doek nu dicht maken met een touw, maar dit is niet noodzakelijk.

Plaats de yoghurt in de koelkast, op deze manier zal het vocht uit de yoghurt opgevangen worden in de kom. Controleer na een paar uur of het vocht de kaasdoek niet aanraakt, gooi het vocht weg en zet nog wat langer in de koelkast.

Het allerlekkerste is om de yoghurt een nacht lang in de koelkast te laten uitlekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Wij gebruikten rode bieten uit onze moestuin, dus die hebben een flinke schrobbeurt nodig om al het zand en vuiligheid te verwijderen.

De bladeren kun je gebruiken in een ander recept, het is te gebruiken net zoals spinazie. Als salade of uit de wok. Wikkel de bieten, zonder bladeren, in aluminiumfolie.

Je hoeft ze niet apart in te pakken! Rooster de rode bieten ongeveer een uur, of tot ze zacht genoeg zijn. 

Friszure appel en rode bieten carpaccio
Friszure appel en rode bieten carpaccio

Friszure appel en rode bieten carpaccio afmaken – 15 minuten

Zodra de bieten gaar zijn, kun je ze heel gemakkelijk schillen wanneer ze voldoende afgekoeld zijn om met je handen vast te pakken. Haal de hangop uit de kaasdoek of theedoek en meng goed met 2 eetlepels honing.

Nu hoef je alleen nog maar de rode bieten en appels in zo dun mogelijke plakjes te snijden en te verdelen over de borden.

Onze bieten waren zo vers dat ze onze handen en alles erg roze kleurde, dus wees daar voorzichtig mee. Nadat je de appel hebt gesneden zul je deze zo snel mogelijk moeten eten aangezien deze snel bruin zal kleuren.

Breng de rode bieten en appel plakjes op smaak met peper en zout. Besprenkel met een beetje olijfolie en balsamico crème. Maak het bord af met 3 kleine quenelles honing hangop, rucola en basilicum cress.

Als je geen cress hebt, kun je ook gewone basilicum blaadjes gebruiken. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 13-07-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 31-05-2023


Waardeer dit recept!
14 stemmen

Friszure appel en rode bieten carpaccio: Veel gestelde vragen

Kan ik de hangop vervangen?

Voor een snellere versie kun je de hangop vervangen door bijvoorbeeld zure room of crème fraîche.

Welke bieten voor een bietencarpaccio?

Behalve de standaard rode bietencarpaccio kun je ook carpaccio maken van gele bieten of chioggia bieten. 

0 reacties op Friszure appel en rode bieten carpaccio

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.