Erwtensoep met rookworst
😍 25Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Erwtensoep met rookworst

Erwtensoep met rookworst is een stevige Hollandse maaltijd voor een koude dag, een makkelijk basisrecept voor snert met schouderkarbonade, prei, knolselderij en meer.

2 uur 50 minuten
8 personen

Erwtensoep is een ouderwetse soep die ik associeer aan schaatsen, dit deden we vroeger vaak en dan erna opwarmen met een heerlijke kom snert.

Mijn moeder maakte deze erwtensoep regelmatig, maar mijn herinneringen zijn voornamelijk met het gezin bij de schaatsbaan bij het Danikerbos (Geleen). Daar hadden ze ook de lekkerste erwtensoep die we aten uit een plastic kommetje. 

Deze erwtensoep wordt gemaakt met schouderkarbonades, deze zijn makkelijk te verkrijgen waardoor dit een makkelijk basisrecept is. Wil je toch liever een ouderwetse varkenspoot gebruiken, gebruik dan mijn andere recept voor erwtensoep op traditionele wijze.

Recept erwtensoep met rookworst
Erwtensoep met rookworst ingrediënten

Ingrediënten

8 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 03-01-2024, dit recept is voor 8 personen en duurt 2 uur 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur 10 minuten
Kooktijd
1 uur 40 minuten
Totale tijd
2 uur 50 minuten

Voorbereiding – 1 uur + 10 minuten

Was de spliterwten tot het water helder is. 

Voeg de spliterwten samen met schouderkarbonades, laurierblaadjes en 2,5e liter water toe aan een grote pan en breng aan de kook.

Laat de spliterwten een uur zachtjes koken en snijd ondertussen de groenten.

Pel de ui en snijd deze fijn. Was de prei goed en snijd deze in dunne ringen. Schil de knolselderij, wortel en aardappel en snijd deze in blokjes.

Erwtensoep met rookworst
Erwtensoep met rookworst

Erwtensoep met rookworst afmaken – 1 uur + 40 minuten

Voeg alle gesneden groenten toe en kook de soep 1,5 uur tot alle groenten uit elkaar beginnen te vallen en de soep dik is geworden.

Verwijder de karbonades en verdeel het vlees in kleine stukjes. Gooi het bot weg en voeg het vlees toe aan de soep.

Snijd de bladselderij fijn en voeg dit toe aan de erwtensoep. Snijd de rookworst in dunne plakjes en voeg dit ook toe.

Verwijder de laurierblaadjes en breng de erwtensoep op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

Tips!

Wat is het verschil tussen erwtensoep en snert?

De bereiding voor erwtensoep en snert is hetzelfde, maar het is pas snert als de soep één dag heeft gestaan. Door de gelatine in botten zal de soep een dag later namelijk dikker worden.

De naam snert is waarschijnlijk afkomstig van ‘sneirts’ (met eenen sneirts), wat ‘in één teug’ in het Fries betekent.

Welk vlees voor erwtensoep?

Een ouderwetse erwtensoep wordt doorgaans gemaakt met een varkenspoot, maar aangezien niet iedereen dit even graag zal gebruiken is een versie met spek en/of schouderkarbonade ook erg lekker. Er zit namelijk altijd varkensvlees in een erwtensoep.

Wat vind je van dit recept?

25 waarderingen
😍
25
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Erwtensoep met rookworst"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.