Erwtensoep

(21)

Heb je ooit met een varkenspoot erwtensoep gemaakt? De smaken die er vanaf komen zijn geweldig! Te serveren met heerlijk vers roggebrood.

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 210 calorieën p.p.
Erwtensoep

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 varkenspoot van ongeveer 300 gram
  • Vet stuk spek, zoals zuurkoolspek, ongeveer 250 gram
  • 400 gram groene spliterwten
  • 2 liter water
  • 2 preien
  • 2 uien
  • 1/2 knolselderij
  • 1 rookworst
  • Zout en peper
  • 2 plakken (Fries) roggebrood per persoon
  • Optioneel: knolselderij blaadjes ter garnering
Erwtensoep Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Snijplank en koksmes
  • Grote pan
  • Staafmixer

Bereiding


Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten Calorieën 210 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/erwtensoep


Voorbereiding – 45 minuten

Was de groene spliterwten 2 maal onder koud, stromend water. Voeg de groene spliterwten toe samen met de varkenspoot en bacon in een grote pan. Voeg water toe, en breng aan de kook.

Wanneer het water kookt zet je het vuur laag, en laat je het geheel pruttelen voor 45 minuten. Pel ondertussen de uien en maak de knolselderij en prei schoon.

Snijd de uien zo fijn mogelijk, en snijd de knolselderij in blokjes. Snijd de prei in dunne ringen en zet het even apart. Verwijder de varkenspoot na 45 minuten uit de soep.

Haal ook het spek uit de soep, snijd deze vervolgens in kleine stukjes. Je kunt de varkenspoot weg gooien, alle smaak van de poot zit nu in de soep. 

Spliterwtensoep
Spliterwtensoep

Koken van de erwtensoep – 30 minuten

Pureer het water met de spliterwten totdat deze mooi glad is, met behulp van de staafmixer. Voeg de gesneden groenten toe en laat de soep tot kookpunt komen.

Zet dan het vuur weer laag, en laat de soep voor 15 minuten pruttelen. Snijd ondertussen de rookworst in plakjes en voeg deze samen met het fijngesneden spek toe aan de soep.

Laat de soep nog eens 10 tot 15 minuten lang pruttelen, totdat de groenten gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer direct in een diepe kom, garneer met knolselderijblaadjes en roggebrood. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

21 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.