Ohmydish.nl


Dumplings met garnalen

Vrij simpel maak je zelf dumplings met een vulling van garnalen en gehakt. Gestoomd op koolbladeren en geserveerd met een heerlijke soja en sesamolie dipsaus.

Dumplings met garnalen
50 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Dumplings met garnalen

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 24 gyoza/dumpling vellen
  • 100 gram rauwe garnalen of gamba's
  • 100 gram half om half gehakt
  • Kwart Chinese kool
  • 1 lente-ui
  • 1 ei
  • 1 shiitake champignon
  • 3 eetlepels zout
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • ½ eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel saké

Ingrediënten dipsaus

  • 50 ml zoute sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • optioneel: beetje sambal naar smaak
Dumplings met garnalen ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Stoompan
  • Koksmes
  • Klein mesje
  • Snijplank
  • Bakje
  • Grote kom

Bereiden

50 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/dumplings-met-garnalen


Voorbereiding – 25 minuten + 15 minuten wachttijd

Haal ongeveer 3 grote bladeren af van de Chinese kool. Snijd de kool vervolgens over de lengte in kwarten. Was de kool en versnipper deze zo fijn mogelijk.

Voeg de Chinese kool toe aan de grote kom en voeg daar 3 eetlepels zout aan toe. Het zout zal veel vocht gaan onttrekken. Dit voorkomt dat de dumplings te nat worden. Laat ongeveer een kwartier staan.

Voeg lauwwarm water toe aan een bakje. Leg hierin een shiitake paddenstoel, doe dit alleen als je gebruik maakt van gedroogde paddenstoel.

Was de gamba's en pel deze. Verwijder de kop. staart, pootjes en schaal. (bekijk uitleg over hoe je gamba's schoonmaakt). Maak gebruik van een klein mesje om het darmkanaal uit de garnalen of gamba's te halen. Was de gepelde garnalen of gamba's goed schoon onder koud stromend water.

Was en versnipper een lente-ui in redelijk fijne stukjes.

Dumplings met garnalen voorbereiding
Dumplings met garnalen voorbereiding

Knijp na ongeveer een kwartier tijd met je handen zoveel mogelijk vocht uit de Chinese kool. Snijd nu de shiitake paddenstoel in kleine dunne reepjes, maak ze niet al te lang. 

Voeg alles (gehakt, garnalen, paddenstoel, lente-ui, Chinese kool en een ei). toe aan een grote kom. Vermeng nu 1 eetlepel zonnebloemolie, ½ eetlepel sesamolie en 1 theelepel saké. Roer alles goed door elkaar heen.

Dumplings met garnalen
Dumplings met garnalen

De dumplings met garnalen afmaken – 25 minuten

Schep een lepel vulling in het midden van een rond dumpling vel. Als je zelf de vellen hebt gemaakt is het waarschijnlijk niet nodig om de randen nat te maken. 

Vouw de randen naar elkaar toe en druk deze aan in een klein vouwtje. Herhaal dit ongeveer 6 keer, of totdat er geen deeg meer over is. Herhaal dit totdat alle vellen gebruikt zijn.

Voeg water toe aan een stoompan en breng aan de kook. Voeg nu grote Chinese koolbladeren toe aan het mandje van de stoompan. De bladeren zullen smaak toevoegen en (belangrijker nog) voorkomen dat de dumplings aan elkaar gaan plakken.

Verdeel een aantal dumplings over de pan, zorg voor voldoende ruimte tussen de dumplings, anders zullen deze aan elkaar gaan plakken!

Stoom de dumplings ongeveer 5 minuten lang, of tot mooi zacht. Serveer met een simpele dipsaus, meng hiervoor sojasaus met sesamolie en naar smaak een beetje sambal. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Rauwkostsalade

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.