Dorade uit de oven

(7)

Deze dorade uit de oven is extra lekker met een marinade van o.a. knoflook, kurkuma en citroen. Dorade royal is een makkelijk te bereiden vis, heerlijk met aardappeltjes en tomaat. Laat een reactie achter

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Hoofdgerechten
Dorade uit de oven

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 hele dorades (royale)
  • 1 citroen
  • 2 knoflooktenen
  • 1 theelepel zout
  • halve theelepel zwarte peper
  • halve theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 Roseval aardappelen
  • 2 tomaten
  • paar takjes verse peterselie
Dorade uit de oven Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • scherp mes
  • snijplank & koksmes
  • optioneel: knoflookpers
  • kleine kom
  • grote ovenschaal
  • oven
  • visschep

Bereiding


Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/dorade-uit-de-oven


Voorbereiding – 45 minuten

Maak de vis schoon door de ingewanden en de schubben te verwijderen, je kunt dit eventueel ook door de visboer laten doen. Maak 3 inkepingen aan beide kanten van de vis met een scherp mes.

Pel de knoflooktenen en snijd deze zo fijn mogelijk of gebruik een knoflookpers. Meng de knoflook samen met 1 theelepel zout, halve theelepel zwarte peper, halve theelepel komijn, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel gember, 4 eetlepels olijfolie en het sap van een halve citroen.

Besmeer het mengsel over de vis en laat deze minimaal een half uur marineren.

Snijd de overige citroen in dunne schijfjes en zet opzij. Was de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes. Verdeel de plakjes aardappel over een ovenschaal.

Dorade in de ovenschaal - stap 1
Dorade in de ovenschaal - stap 1

Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd in plakjes. Verdeel de plakjes tomaat over de aardappelen en leg de dorades samen met de marinade bovenop. Plaats de citroenplakjes in de inkepingen van de vis.

Dorade in de ovenschaal - stap 2
Dorade in de ovenschaal - stap 2

De dorade uit de oven afmaken – 45 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius terwijl de vis nog even kan marineren.

Dorade uit de oven
Dorade uit de oven

Bak de dorade mooi gaar in ongeveer een half uur, de exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de dorades. 

Hak ondertussen een paar takjes peterselie fijn en bestrooi de vis hiermee. Eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
7 stemmen

Dorade uit de oven: Veel gestelde vragen

Wat is dorade?

Dorade is een verzamelnaam voor verschillende vissen. Er bestaan veel soorten dorade, zoals zeebrasem, goudbrasem, grijze dorade, dorade rose, dorade royale en zeekarper.

Heeft dorade veel graten?

Een dorade heeft weinig graten, hierdoor is de dorade erg geschikt om in zijn geheel te bereiden.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.