Een bruine bonenschotel met speklappen is een heerlijke winterse maaltijd. Een vullende stoof met o.a. aardappelen en savooiekool en de speklappen zijn extra lekker met mosterd.
Een bruine bonenschotel met speklappen is een heerlijke Hollandse stoof voor koude dagen. Heerlijk vullend met aardappelpartjes, savooiekool en prei.
Je kunt de savooiekool eventueel vervangen door andere soorten kool, zoals Chinese kool of witte kool. De meest geschikte aardappelsoort is een vastkokende aardappel, maar je kunt eventueel ook voorgekookte aardappelpartjes gebruiken.
Deze stoofpot heeft niet veel verschillende kruiden nodig om ontzettend smaakvol te zijn, de runderbouillon en nootmuskaat geven deze bonenschotel al genoeg smaak.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 24-01-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 03-10-2024
Vul een middelgrote pan met water en 1 runderbouillonblokje en breng aan de kook.
Was de aardappelen en snijd deze in partjes. Het is niet nodig om de aardappelen te schillen. Kook de partjes aardappel in het kokende water tot deze beetgaar zijn.
Was ondertussen de savooiekool en snijd deze in grove stukken.
Pel de ui en snijd deze fijn. Was de preien en snijd deze in fijne ringen.
Verhit een klontje boter in een braadpan en fruit hierin de ui 2 minuten.
Voeg de prei en savooiekool toe en bak het geheel ongeveer 10 minuten, schep regelmatig om.
Bak de tomatenpuree nog kort mee en schenk er dan 300 ml water bij samen met 1 runderbouillonblokje.
Plaats een deksel op de pan en laat het geheel een half uur zachtjes sudderen.
Spoel de bruine bonen af in een vergiet en voeg deze samen met de aardappelpartjes toe aan de pan.
Verdeel ondertussen 2 eetlepels mosterd over de speklappen en zorg dat ze volledig bedekt zijn met een laagje mosterd.
Bak de speklappen mooi krokant in een grote bakpan of grillpan.
Laat de bruine bonenschotel indikken tot het vocht verdampt is en alle ingrediënten volledig gaar zijn.
Breng op smaak met een snuf nootmuskaat, peper en zout en serveer de bruine bonenschotel met de krokante speklappen. Eet smakelijk!
Welke kruiden bij bruine bonen?
Bruine bonen combineren goed met bijvoorbeeld nootmuskaat, laurier, paprikapoeder en kruidnagel.
Welke aardappelen voor een bruine bonenschotel?
Voor een stoofpotje kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken aangezien kruimige aardappelen uit elkaar zullen vallen. Hierdoor zal het geheel een prutje worden, wat de bonenschotel minder lekker zal maken.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.