Bruine bonenschotel met speklappen
😍 17 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Bruine bonenschotel

Een bruine bonenschotel met speklappen is een heerlijke winterse maaltijd. Een vullende stoof met o.a. aardappelen en savooiekool en de speklappen zijn extra lekker met mosterd.

1 uur 15 minuten
4 personen

Een bruine bonenschotel met speklappen is een heerlijke Hollandse stoof voor koude dagen. Heerlijk vullend met aardappelpartjes, savooiekool en prei.

Je kunt de savooiekool eventueel vervangen door andere soorten kool, zoals Chinese kool of witte kool. De meest geschikte aardappelsoort is een vastkokende aardappel, maar je kunt eventueel ook voorgekookte aardappelpartjes gebruiken.

Deze stoofpot heeft niet veel verschillende kruiden nodig om ontzettend smaakvol te zijn, de runderbouillon en nootmuskaat geven deze bonenschotel al genoeg smaak.

Bruine bonenschotel ingrediënten

Recept bruine bonenschotel

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept bruine bonenschotel allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-01-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 15 minuten.

Bijgewerkt op: 03-10-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
1 uur
Totale tijd
1 uur 15 minuten

Voorbereiding – 15 minuten

Vul een middelgrote pan met water en 1 runderbouillonblokje en breng aan de kook.

Was de aardappelen en snijd deze in partjes. Het is niet nodig om de aardappelen te schillen. Kook de partjes aardappel in het kokende water tot deze beetgaar zijn.

Was ondertussen de savooiekool en snijd deze in grove stukken. 

Pel de ui en snijd deze fijn. Was de preien en snijd deze in fijne ringen.

Bruine bonenschotel
Bruine bonenschotel

De bruine bonenschotel afmaken – 1 uur

Verhit een klontje boter in een braadpan en fruit hierin de ui 2 minuten.

Voeg de prei en savooiekool toe en bak het geheel ongeveer 10 minuten, schep regelmatig om.

Bruine bonenschotel met speklappen
Bruine bonenschotel met speklappen

Bak de tomatenpuree nog kort mee en schenk er dan 300 ml water bij samen met 1 runderbouillonblokje.

Plaats een deksel op de pan en laat het geheel een half uur zachtjes sudderen.

Spoel de bruine bonen af in een vergiet en voeg deze samen met de aardappelpartjes toe aan de pan.

Verdeel ondertussen 2 eetlepels mosterd over de speklappen en zorg dat ze volledig bedekt zijn met een laagje mosterd.

Bak de speklappen mooi krokant in een grote bakpan of grillpan.

Laat de bruine bonenschotel indikken tot het vocht verdampt is en alle ingrediënten volledig gaar zijn. 

Breng op smaak met een snuf nootmuskaat, peper en zout en serveer de bruine bonenschotel met de krokante speklappen. Eet smakelijk!

Tips!

Welke kruiden bij bruine bonen?

Bruine bonen combineren goed met bijvoorbeeld nootmuskaat, laurier, paprikapoeder en kruidnagel.

Welke aardappelen voor een bruine bonenschotel?

Voor een stoofpotje kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken aangezien kruimige aardappelen uit elkaar zullen vallen. Hierdoor zal het geheel een prutje worden, wat de bonenschotel minder lekker zal maken.

Wat vind je hiervan?

17 waarderingen
😍
17
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
732.43 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
68.20 g
9.04 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
33.04 g
12.52 g
Eiwitten
37.46 g
Vezels
25.69 g
Natrium
1045.98 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
175 gram bruine bonen 192.50 31.68 g - 1.22 g 0.18 g 13.30 g 15.58 g 1.75 mg 3.50 mg 61.25 mg 35.00 mg 787.50 mg 262.50 mg 0.53 mg 1.75 mg - - 1.75 mg - - - - - - 70.00 µg - - -
0.5 preien 13.50 1.90 g 0.10 g - - 0.75 g 1.70 g 5.00 mg 0.25 mg 30.00 mg 7.50 mg 200.00 mg 15.00 mg 0.05 mg 0.15 mg - - 5.00 mg - 0.02 mg 0.05 mg 0.03 mg 0.06 mg - 30.00 µg - - -
125 gram vastkokende aardappelen 102.50 21.25 g - 0.13 g - 2.50 g 3.13 g 3.75 mg 0.63 mg 11.25 mg 25.00 mg 550.00 mg 62.50 mg 0.13 mg 0.38 mg - - 10.00 mg - - 0.10 mg 0.06 mg 0.31 mg - 11.25 µg - - -
0.5 runderbouillonblokjes selderij, melk, ei, gluten, soja 8.30 0.56 g - 0.42 g 0.23 g 0.56 g 0.04 g 350.00 mg 0.02 mg 0.53 mg - 3.50 mg 0.70 mg - - - - 0.04 mg - - - - - - - - - -
100 gram savooiekool 30.00 4.00 g 3.50 g 0.50 g 0.10 g 2.50 g 3.00 g 10.00 mg 0.50 mg 50.00 mg 10.00 mg 300.00 mg 30.00 mg 0.03 mg 0.20 mg - - 40.00 mg - - 0.04 mg 0.04 mg 0.15 mg - 25.00 µg - - -
0.25 ui 11.25 1.91 g 1.91 g 0.06 g 0.03 g 0.38 g 0.78 g 2.81 mg 0.16 mg 9.38 mg 3.13 mg 54.69 mg 13.13 mg 0.03 mg 0.25 mg - - 2.03 mg - - 0.01 mg 0.01 mg 0.04 mg - 3.13 µg - - -
35 gram tomatenpuree 26.60 4.90 g 3.50 g - - 1.22 g 1.02 g 157.50 mg 1.40 mg 10.50 mg 19.25 mg 297.50 mg 24.50 mg 0.18 mg 0.52 mg - - 10.50 mg - 0.07 mg 0.03 mg 0.03 mg 0.07 mg - 10.50 µg - - -
0.25 snuf nootmuskaat 1.36 0.11 g - 0.10 g 0.08 g 0.01 g 0.01 g 0.05 mg 0.01 mg 0.43 mg - 0.88 mg 0.53 mg - - - - - - - - - - - - - - -
75 ml water - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0.25 klont boter melk 27.56 0.03 g 0.03 g 3.09 g 2.03 g 0.03 g - 0.19 mg - 0.49 mg 0.08 mg 0.56 mg 0.75 mg - - - - - 0.05 mg 0.04 mg - - - - - - - -
peper en zout 4.39 1.13 g 0.01 g 0.06 g 0.02 g 0.18 g 0.44 g 339.13 mg 0.09 mg 4.00 mg 1.33 mg 11.09 mg 1.51 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.52 µg 0.02 µg 1.34 mg - - - - 0.01 mg - 0.18 µg 0.08 mg 2.86 µg -
1 speklappen 305.97 - - 27.06 g 9.77 g 15.53 g - 55.80 mg 0.56 mg 9.30 mg 18.60 mg 372.00 mg 111.60 mg 0.56 mg 1.67 mg - - - 0.56 mg 0.19 mg 0.49 mg 0.14 mg 0.23 mg 0.93 µg 0.93 µg 0.74 mg - -
0.5 eetlepel mosterd mosterd 8.50 0.74 g - 0.40 g 0.10 g 0.50 g - 120.00 mg 0.18 mg 8.00 mg 8.00 mg 13.00 mg 7.00 mg 0.02 mg 0.10 mg - - - - - - - - - - - - -
    732.43 68.20 g 9.04 g 33.04 g 12.52 g 37.46 g 25.69 g 1045.98 mg 7.28 mg 195.11 mg 127.88 mg 2590.71 mg 529.71 mg 1.52 mg 5.04 mg 0.52 µg 0.02 µg 70.66 mg 0.60 mg 0.31 mg 0.73 mg 0.32 mg 0.87 mg 0.93 µg 150.98 µg 0.82 mg 2.86 µg -
0 reacties op "Bruine bonenschotel"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.