Bladerdeeg kerstboom

(14)

Een tarte soleil ken je misschien wel, deze bladerdeeg kerstboom is een versie voor de feestdagen. Met een vulling van o.a. chorizo voor een mooi contrast.

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hapjes en snacks
Bladerdeeg kerstboom

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 plakken bladerdeeg
  • 1/2 recept voor pesto of gebruik kant-en-klaar pesto
  • kleine handvol geraspte parmezaanse kaas
  • klein stukje chorizo worst (wij gebruikten ongeveer 4 cm van een pittige variant)
  • scheutje olijfolie
  • 2 eetlepels naturel kwark
  • peper en zout naar smaak
  • 1 eidooier met een beetje water
Bladerdeeg kerstboom Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • kleine blender
  • oven
  • ovenplaat bekleed met bakpapier
  • snijplank & koksmes
  • siliconen keukenkwast
  • optioneel: stervormige uitstekers

Bereiding


Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/bladerdeeg-kerstboom


Voorbereiding – 10 minuten

Begin met het maken van de smeersels. Bekijk het recept voor zelfgemaakte pesto. Voor de rode helft haal je het vel van de chorizo en vermaal deze in een kleine blender met een scheutje olijfolie.

Voeg hier dan kwark aan toe en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bladerdeeg kerstboom afmaken – 30 minuten

Plaats de eerste plak bladerdeeg op het aanrecht of grote snijplank. Besmeer de helft met pesto en de andere helft met het chorizo mengsel. 

Vulling van de bladerdeeg kerstboom
Vulling van de bladerdeeg kerstboom

Verdeel een beetje fijn geraspte parmezaanse kaas erover. Plaats de tweede plak bladerdeeg bovenop en druk goed aan. Snijd de vorm van een kerstboom door van bovenaf schuin naar beneden te snijden.

Maak dan de vorm van een 'boomstam' onderaan. Snijd de takken, maar zorg dat je in het midden een stuk vrij laat. Maak dit stuk niet te breed en snijd de takken met een scherp mes aan beide kanten.

Klop een eidooier los met een klein beetje water en besmeer hier het bladerdeeg mee. Draai elke tak dan een paar keer voorzichtig rond.

Gebruik eventueel koekjes uitstekers om kleine sterren te maken van het afgesneden bladerdeeg. Plak deze 'in de boom' met een beetje eigeel en besmeer de sterren hier dan ook mee. 

Bladerdeeg kerstboom
Bladerdeeg kerstboom

Bak de kerstboom in ongeveer 10 minuten mooi goudbruin, de exacte baktijd is afhankelijk van de oven. Heerlijk als borrelhapje, geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

14 stemmen

Bladerdeeg kerstboom: Veel gestelde vragen

Wat voor soort bladerdeeg is het beste?

Het beste soort bladerdeeg om te gebruiken is vers bladerdeeg. Wanneer je gebruik maakt van bladerdeeg uit de vriezer dan zijn ze over het algemeen een stuk kleiner.

Je kunt de verschillende plakjes bladerdeeg dan wel aan elkaar plakken, maar dan is het resultaat minder mooi.

Moet ik de bladerdeeg kerstboom weer opwarmen?

Je kunt deze bladerdeeg kerstboom prima zowel lauwwarm als koud eten. Je kunt ervoor kiezen om de bladerdeeg kerstboom opnieuw te verwarmen, plaats ongeveer 5 - 10 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden Celsius.

Kan ik een andere soort vulling gebruiken?

Je kunt eindeloos variëren met verschillende soorten vulling. Het belangrijkste is dat de vulling smeerbaar en niet al te nat is. Bijvoorbeeld een zwarte olijven tapenade of kruidenroomkaas.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.