Een basis cake is makkelijk te maken en kan voor elke gelegenheid. Een simpel plakje cake, of maak er een luxe cake van met vers fruit en slagroom.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 18-07-2019, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Vet het cakeblik in met boter en een dun laagje bloem. Bekleed de bodem eventueel met bakpapier zodat de cake er makkelijker uitkomt. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Klop de zachte boter samen met 250 gram suiker en het vanille extract met een elektrische mixer tot dit wit is. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en voeg pas de volgende toe als de vorige volledig is gemengd.
Voeg de bloem en bakpoeder toe en roer tot een glad beslag. Verdeel het beslag gelijkmatig over het cakeblik.
Bak de cake gaar in ongeveer een uur. De cake is gaar als je er een houten prikker in steekt en deze er schoon uitkomt.
Als de bovenkant al donker begint te worden terwijl de cake nog niet gaar is, kun je deze afdekken met aluminiumfolie. Zorg dat je de ovendeur zo min mogelijk en voorzichtig opent zodat de cake niet inzakt.
Laat de cake 10 minuten in het cakeblik afkoelen voordat je deze omkeert. Laat deze vervolgens volledig afkoelen. Geniet ervan!
Wat zijn andere benamingen voor basis cake?
Deze lekkere en simpele basis cake is ook wel bekend als “roombotercake” of in het Engels “pound cake” of “sponge cake”.
Wat voor soort gebak is een roombotercake?
Een cake is eigenlijk niet veel meer dan een heel eenvoudig soort gebak. Het woord ‘cake’ is in Engelstalige landen een benaming voor ‘gebak’ of ‘taart’, in Nederland en België kennen wij cake alleen maar als een luchtig gebak waar niet veel op of aan zit.
Wat kan ik toevoegen aan een basis cake?
Een basis cake is maar het begin, je kunt hier oneindig mee variëren. Denk aan chocolade, nootjes, wat citroenrasp of bekleed de cake met fondant of slagroom!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.