Basis cake

(13)

Een basis cake is makkelijk te maken en kan voor elke gelegenheid. Een simpel plakje cake, of maak er een luxe cake van met vers fruit en slagroom.

Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake Calorieën 357 calorieën p.p.
Basis cake

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram suiker
  • 4 eieren
  • 220 gram bloem
  • 2 eetlepels bakpoeder (of gebruik zelfrijzend bakmeel)
  • 1 eetlepel vanille extract
Basis cake Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • cakeblik
  • bakpapier
  • oven
  • elektrische mixer
  • siliconen spatel
  • houten prikker
  • kleine sauspan

Bereiding


Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake Calorieën 357 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/basis-cake


Voorbereiding – 10 minuten

Vet het cakeblik in met boter en een dun laagje bloem. Bekleed de bodem eventueel met bakpapier zodat de cake er makkelijker uitkomt. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. 

Klop de zachte boter samen met 250 gram suiker en het vanille extract met een elektrische mixer tot dit wit is. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en voeg pas de volgende toe als de vorige volledig is gemengd. 

Voeg de bloem en bakpoeder toe en roer tot een glad beslag. Verdeel het beslag gelijkmatig over het cakeblik. 

Basis cake
Basis cake

Basis cake bakken – 1 uur + 10 minuten

Bak de cake gaar in ongeveer een uur. De cake is gaar als je er een houten prikker in steekt en deze er schoon uitkomt. 

Als de bovenkant al donker begint te worden terwijl de cake nog niet gaar is, kun je deze afdekken met aluminiumfolie. Zorg dat je de ovendeur zo min mogelijk en voorzichtig opent zodat de cake niet inzakt. 

Laat de cake 10 minuten in het cakeblik afkoelen voordat je deze omkeert. Laat deze vervolgens volledig afkoelen. Geniet ervan!

Basis cake: Veel gestelde vragen

Wat zijn andere benamingen voor basis cake?

Deze lekkere en simpele basis cake is ook wel bekend als “roombotercake” of in het Engels “pound cake” of “sponge cake”.

Wat voor soort gebak is een roombotercake?

Een cake is eigenlijk niet veel meer dan een heel eenvoudig soort gebak. Het woord ‘cake’ is in Engelstalige landen een benaming voor ‘gebak’ of ‘taart’, in Nederland en België kennen wij cake alleen maar als een luchtig gebak waar niet veel op of aan zit.

Wat kan ik toevoegen aan een basis cake?

Een basis cake is maar het begin, je kunt hier oneindig mee variëren. Denk aan chocolade, nootjes, wat citroenrasp of bekleed de cake met fondant of slagroom!

Wat vind jij van dit recept?
13 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Kersen in port
Volgend recept →
Citroenkip uit de wok

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!