Basis cake
😍 17 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Basis cake vegetarisch

Een basis cake is makkelijk te maken en kan voor elke gelegenheid. Een simpel plakje cake, of maak er een luxe cake van met vers fruit en slagroom.

1 uur 20 minuten
8 personen
Basis cake ingrediënten

Recept basis cake

Ingrediënten

8 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept basis cake allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 18-07-2019, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 20 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
1 uur 10 minuten
Totale tijd
1 uur 20 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Vet het cakeblik in met boter en een dun laagje bloem. Bekleed de bodem eventueel met bakpapier zodat de cake er makkelijker uitkomt. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. 

Klop de zachte boter samen met 250 gram suiker en het vanille extract met een elektrische mixer tot dit wit is. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en voeg pas de volgende toe als de vorige volledig is gemengd. 

Voeg de bloem en bakpoeder toe en roer tot een glad beslag. Verdeel het beslag gelijkmatig over het cakeblik. 

Basis cake
Basis cake

Basis cake bakken – 1 uur + 10 minuten

Bak de cake gaar in ongeveer een uur. De cake is gaar als je er een houten prikker in steekt en deze er schoon uitkomt. 

Als de bovenkant al donker begint te worden terwijl de cake nog niet gaar is, kun je deze afdekken met aluminiumfolie. Zorg dat je de ovendeur zo min mogelijk en voorzichtig opent zodat de cake niet inzakt. 

Laat de cake 10 minuten in het cakeblik afkoelen voordat je deze omkeert. Laat deze vervolgens volledig afkoelen. Geniet ervan!

Tips!

Wat zijn andere benamingen voor basis cake?

Deze lekkere en simpele basis cake is ook wel bekend als “roombotercake” of in het Engels “pound cake” of “sponge cake”.

Wat voor soort gebak is een roombotercake?

Een cake is eigenlijk niet veel meer dan een heel eenvoudig soort gebak. Het woord ‘cake’ is in Engelstalige landen een benaming voor ‘gebak’ of ‘taart’, in Nederland en België kennen wij cake alleen maar als een luchtig gebak waar niet veel op of aan zit.

Wat kan ik toevoegen aan een basis cake?

Een basis cake is maar het begin, je kunt hier oneindig mee variëren. Denk aan chocolade, nootjes, wat citroenrasp of bekleed de cake met fondant of slagroom!

Wat vind je hiervan?

17 waarderingen
😍
17
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
506.27 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
52.65 g
32.77 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
29.20 g
17.68 g
Eiwitten
7.11 g
Vezels
0.78 g
Natrium
38.99 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
31.25 gram roomboter melk 229.69 0.22 g 0.22 g 25.78 g 16.88 g 0.22 g - 1.56 mg 0.03 mg 4.06 mg 0.63 mg 4.69 mg 6.25 mg - 0.02 mg - - - 0.38 mg 0.31 mg - 0.01 mg - - - - - -
31.25 gram suiker 125.63 30.94 g 30.94 g - - - - - 0.03 mg - 0.63 mg 1.25 mg - - 0.01 mg - - - - - - - - - - - - -
0.5 eieren ei 43.20 0.33 g 0.06 g 3.00 g 0.75 g 3.75 g - 36.00 mg 0.54 mg 15.00 mg 3.00 mg 39.00 mg 54.00 mg 0.02 mg 0.39 mg 10.50 µg 9.21 µg - 0.54 mg 0.06 mg 0.03 mg 0.09 mg 0.05 mg 0.69 µg 18.00 µg 0.33 mg 0.08 µg -
27.5 gram bloem gluten 100.10 19.20 g 0.41 g 0.41 g 0.06 g 3.14 g 0.77 g 0.55 mg 0.28 mg 5.50 mg 5.50 mg 49.50 mg 27.50 mg 0.08 mg 0.30 mg - - - - - 0.03 mg 0.03 mg 0.08 mg - 9.63 µg - - -
0.25 eetlepel bakpoeder 3.34 0.83 g - - - - 0.01 g 0.74 mg - - - 0.19 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.13 eetlepel vanille extract 4.32 1.14 g 1.14 g - - - - 0.14 mg - 0.16 mg 0.05 mg 2.22 mg 0.09 mg - - - - - - - - - - - - - - -
    506.27 52.65 g 32.77 g 29.20 g 17.68 g 7.11 g 0.78 g 38.99 mg 0.88 mg 24.73 mg 9.80 mg 96.85 mg 87.84 mg 0.11 mg 0.72 mg 10.50 µg 9.21 µg - 0.92 mg 0.37 mg 0.07 mg 0.12 mg 0.12 mg 0.69 µg 27.63 µg 0.33 mg 0.08 µg -
0 reacties op "Basis cake"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.