Bakso soep - Indonesische soep met balletjes
😍 6 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Bakso soep

Bakso soep heeft een volle smaak door de zelfgemaakte bouillon en de kenmerkende bakso gehaktballetjes. Het heeft even tijd nodig zodat alle smaken zijn ingetrokken, maar dat is het helemaal waard.

Voedingsbalansscore

Ongebalanceerd
2.7/10
Glycemische index
Glycemische belasting
21.13 (Laag)
37.12 (Hoog)

Voedingswaarde per portie

Kcal
1310.57 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
175.68 g
84.93 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
64.29 g
34.31 g
Eiwitten
48.49 g
Vezels
7.91 g
Natrium
1857.38 mg

De gehaktballetjes die zo typisch zijn in een Bakso soep hebben een veerkrachtige textuur, deze wordt verkregen door het gehakt te vermalen met een food processor. Gehakt uit de supermarkt of van de slager is namelijk niet glad genoeg om de kenmerkende elastische bakso gehaktballetjes te maken.

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van tapiocameel voor het verkrijgen van de elastische textuur, maar deze kun je eventueel vervangen door maizena.

Traditioneel wordt bakso soep geserveerd met 2 soorten noedels: rijstnoedels (mihoen) en eiernoedels. Maar je kunt eventueel ook voor 1 soort kiezen, de soep is dan nog steeds even lekker.

Bakso soep ingrediënten

Recept bakso soep

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept bakso soep allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 28-05-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 3 uur.

Bijgewerkt op: 05-06-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
2 uur 20 minuten
Kooktijd
40 minuten
Totale tijd
3 uur

Bouillon maken - 2 uur + 20 minuten

Snijd de ui en 4 knoflooktenen grof, het is niet per se nodig om deze te pellen. Mocht je gember gebruiken, snijd deze dan in plakken.

Was de selderij en snijd deze grof.

Verhit een grote pan op hoog vuur zonder olie of boter en bak de ui, knoflook, selderij en gember ongeveer 5 minuten. Leg de mergpijpen in de pan en bak nog enkele minuten aan beide kanten.

Schenk 2 liter water erbij en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur laag en laat met de deksel op de pan ongeveer 1,5 tot 2 uur zachtjes koken.

Bakso soep - Indonesische soep met balletjes
Bakso soep - Indonesische soep met balletjes

Haal af en toe het schuim van de bouillon af zodra dit boven komt drijven. Zeef de bouillon zodra deze vol van smaak is geworden en gooi de mergpijpen en groenten weg.

Bakso balletjes maken - 20 minuten

Pel 3 knoflooktenen en snijd dit grof.

Voeg het gehakt samen met de knoflook en 1 theelepel fijn zout toe aan een foodprocessor. Vermaal dit kort en voeg dan 100 ml ijskoud water toe samen met 1 eiwit. Vermaal verder tot een kleverig geheel.

Verplaats het gehakt naar een middelgrote kom. Breng op smaak met 1 theelepel suiker en een halve theelepel gemalen witte peper.

Voeg 100 gram tapiocameel of maizena toe en kneed tot een plakkerig geheel. Maak je handen nat en draai vrij kleine gehaktballetjes van het plakkerige gehaktmengsel.

Bakso balletjes maken
Bakso balletjes maken

Bakso soep afmaken - 20 minuten

Kook de eieren ongeveer 6 minuten, zorg dat ze niet te hard worden gekookt. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze dan.

Snijd ondertussen de bosui in ringen en zet opzij.

Kook beide soorten noedels tot ze gaar zijn en verdeel deze over de kommen. Je kunt mihoen eventueel ook overgieten met kokend water en laten staan tot deze gaar is i.p.v. te koken.

Was de paksoi en snijd deze in stukken. Kook de paksoi beetgaar in de bouillon en verdeel deze vervolgens over de noedels.

Kook de gehaktballen in de bouillon en breng de bouillon op smaak met peper en zout.

Verdeel de gehaktballen over de kommen en schenk hier de hete bouillon overheen.

Maak af met een bosui en een gehalveerd ei en serveer met ketjap, sambal en gebakken uitjes. Eet smakelijk!

Tips!

Kan ik ook gehaktballen maken zonder het gehakt te vermalen?

Je kunt het vermalen van het gehakt in een foodprocessor eventueel ook overslaan, maar de gehaktballen zullen dan niet de kenmerkende elastische textuur krijgen die bij bakso gehaktballen horen.

Kan ik bakso soep vooraf maken?

Je kunt bakso soep eventueel vooraf maken, je kunt alle elementen dan het beste apart bewaren en vlak voor het serveren koken en/of opwarmen.

Wat vind je hiervan?

6 waarderingen
😍
6
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
1310.57 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
175.68 g
84.93 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
64.29 g
34.31 g
Eiwitten
48.49 g
Vezels
7.91 g
Natrium
1857.38 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
175 gram mergpijpen 612.50 101.50 g 78.75 g 38.50 g 22.75 g 7.00 g 3.50 g 350.00 mg 1.40 mg 52.50 mg 35.00 mg 262.50 mg 140.00 mg 0.18 mg 0.88 mg 0.18 µg 8.75 µg - 0.18 mg 17.50 mg 0.18 mg 0.35 mg 0.09 mg 0.18 µg 14.00 µg 1.75 mg 3.50 µg -
0.25 liter water - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0.25 ui 11.25 1.91 g 1.91 g 0.06 g 0.03 g 0.38 g 0.78 g 2.81 mg 0.16 mg 9.38 mg 3.13 mg 54.69 mg 13.13 mg 0.03 mg 0.25 mg - - 2.03 mg - - 0.01 mg 0.01 mg 0.04 mg - 3.13 µg - - -
1 knoflooktenen 9.80 1.96 g 0.06 g 0.01 g - 0.42 g 0.13 g 0.28 mg 0.10 mg 11.90 mg 1.40 mg 42.00 mg 9.10 mg 0.02 mg 0.07 mg 0.11 µg - 0.98 mg - - 0.01 mg 0.01 mg 0.03 mg - 0.28 µg - - -
1.25 stengels bleekselderij selderij 14.88 3.06 g - 0.09 g - 0.61 g 1.40 g 122.50 mg 0.35 mg 70.00 mg 8.75 mg 350.00 mg 35.00 mg 0.01 mg 0.09 mg - - 26.25 mg - 0.44 mg 0.06 mg 0.09 mg 0.06 mg - 10.50 µg - - -
0.25 cm gember wortel 0.31 0.06 g - 0.01 g - 0.01 g 0.01 g 0.03 mg 0.01 mg 0.10 mg 0.20 mg 1.30 mg 0.15 mg - 0.01 mg - - 0.03 mg - - - - - - - - - -
25 gram mihoen 91.00 20.00 g 0.25 g 0.15 g 0.05 g 1.78 g 0.13 g 2.50 mg 0.15 mg 2.25 mg 3.25 mg 9.25 mg 9.25 mg 0.01 mg 0.14 mg - 2.50 µg - - - 0.04 mg - 0.01 mg - 2.50 µg 0.10 mg - -
25 gram eiernoedels gluten, ei 91.25 18.75 g 0.38 g 0.38 g 0.13 g 3.38 g 0.75 g 1.25 mg 0.75 mg 5.00 mg 7.50 mg 25.00 mg 20.00 mg 0.03 mg 0.20 mg - 4.63 µg - - - 0.10 mg 0.08 mg 0.05 mg 0.20 µg 12.50 µg 0.15 mg 0.03 µg -
1 gekookte eieren ei 94.80 0.90 g 0.06 g 6.72 g 2.10 g 7.74 g - 87.00 mg 1.26 mg 36.00 mg 6.00 mg 88.20 mg 132.00 mg - 0.78 mg - - - 1.20 mg 0.13 mg 0.06 mg 0.18 mg 0.07 mg 0.66 µg 24.00 µg - - -
0.5 paksoi 7.88 0.70 g - - - 0.88 g 0.88 g 8.75 mg 0.44 mg 43.75 mg 6.13 mg 218.75 mg 26.25 mg 0.02 mg 0.18 mg - - 17.50 mg - 0.26 mg 0.09 mg - 0.09 mg - 52.50 µg - - -
bosuien 2.40 0.47 g 0.17 g 0.02 g - 0.14 g 0.20 g 1.20 mg 0.11 mg 5.40 mg 1.50 mg 20.70 mg 2.18 mg 0.01 mg 0.02 mg - 0.05 µg 1.35 mg - 43.88 mg - - 0.01 mg - 4.80 µg 0.05 mg 15.52 µg -
0.25 scheut ketjap soja, gluten 6.40 1.00 g 0.98 g 0.01 g - 0.58 g - 275.00 mg 0.25 mg 3.00 mg - 25.00 mg 2.50 mg - - - - - - - - - - - 0.40 µg - - -
sambal oelek 1.56 0.22 g 0.22 g 0.03 g - 0.13 g - 300.00 mg 0.03 mg 1.25 mg 0.63 mg 12.50 mg 1.25 mg - 0.01 mg - - 11.25 mg - 0.02 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg - 0.63 µg - - -
gebakken uitjes gluten - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
125 gram rundergehakt 261.25 1.00 g - 18.25 g 9.25 g 23.88 g - 87.50 mg 0.50 mg 12.50 mg 25.00 mg 375.00 mg 225.00 mg - 6.00 mg - - 25.00 mg - - 0.04 mg 0.09 mg 0.21 mg - - - - -
0.75 knoflooktenen 7.35 1.47 g 0.05 g 0.01 g - 0.32 g 0.10 g 0.21 mg 0.07 mg 8.92 mg 1.05 mg 31.50 mg 6.83 mg 0.01 mg 0.05 mg 0.08 µg - 0.74 mg - - 0.01 mg - 0.02 mg - 0.21 µg - - -
0.25 theelepel zout - - - - - - - 600.00 mg - 0.15 mg 4.35 mg 0.08 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.13 theelepel witte peper 0.77 0.13 g - 0.01 g - 0.03 g 0.05 g 0.10 mg 0.07 mg 1.00 mg - 3.25 mg 0.45 mg - - - - - - - - - - - - - - -
0.25 theelepel suiker 5.03 1.24 g 1.24 g - - - - - - - 0.03 mg 0.05 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.25 eiwit ei 4.90 0.07 g - 0.02 g - 1.11 g - 17.00 mg 0.02 mg 1.10 mg 1.00 mg 15.50 mg 2.10 mg 0.01 mg - - 2.00 µg 0.03 mg - - - 0.03 mg - 0.01 µg 0.50 µg - - -
25 gram tapiocameel 87.25 21.25 g 0.88 g 0.05 g - 0.15 g - 1.25 mg 0.25 mg 3.00 mg 0.50 mg 5.00 mg 3.00 mg 0.02 mg - - - - - - - 0.03 mg - - - - - -
25 ml ijskoud water - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    1310.57 175.68 g 84.93 g 64.29 g 34.31 g 48.49 g 7.91 g 1857.38 mg 5.92 mg 267.20 mg 105.40 mg 1540.26 mg 628.18 mg 0.33 mg 8.68 mg 0.36 µg 17.93 µg 85.15 mg 1.38 mg 62.23 mg 0.60 mg 0.87 mg 0.69 mg 1.05 µg 125.94 µg 2.05 mg 19.05 µg -
0 reacties op "Bakso soep"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gehakt Groente Soep Kruiden Gehaktballen Bouillon

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.