Bakso soep heeft een volle smaak door de zelfgemaakte bouillon en de kenmerkende bakso gehaktballetjes. Het heeft even tijd nodig zodat alle smaken zijn ingetrokken, maar dat is het helemaal waard.
De gehaktballetjes die zo typisch zijn in een Bakso soep hebben een veerkrachtige textuur, deze wordt verkregen door het gehakt te vermalen met een food processor. Gehakt uit de supermarkt of van de slager is namelijk niet glad genoeg om de kenmerkende elastische bakso gehaktballetjes te maken.
Daarnaast wordt gebruik gemaakt van tapiocameel voor het verkrijgen van de elastische textuur, maar deze kun je eventueel vervangen door maizena.
Traditioneel wordt bakso soep geserveerd met 2 soorten noedels: rijstnoedels (mihoen) en eiernoedels. Maar je kunt eventueel ook voor 1 soort kiezen, de soep is dan nog steeds even lekker.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 28-05-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 3 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 05-06-2025
Snijd de ui en 4 knoflooktenen grof, het is niet per se nodig om deze te pellen. Mocht je gember gebruiken, snijd deze dan in plakken.
Was de selderij en snijd deze grof.
Verhit een grote pan op hoog vuur zonder olie of boter en bak de ui, knoflook, selderij en gember ongeveer 5 minuten. Leg de mergpijpen in de pan en bak nog enkele minuten aan beide kanten.
Schenk 2 liter water erbij en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur laag en laat met de deksel op de pan ongeveer 1,5 tot 2 uur zachtjes koken.
Haal af en toe het schuim van de bouillon af zodra dit boven komt drijven. Zeef de bouillon zodra deze vol van smaak is geworden en gooi de mergpijpen en groenten weg.
Pel 3 knoflooktenen en snijd dit grof.
Voeg het gehakt samen met de knoflook en 1 theelepel fijn zout toe aan een foodprocessor. Vermaal dit kort en voeg dan 100 ml ijskoud water toe samen met 1 eiwit. Vermaal verder tot een kleverig geheel.
Verplaats het gehakt naar een middelgrote kom. Breng op smaak met 1 theelepel suiker en een halve theelepel gemalen witte peper.
Voeg 100 gram tapiocameel of maizena toe en kneed tot een plakkerig geheel. Maak je handen nat en draai vrij kleine gehaktballetjes van het plakkerige gehaktmengsel.
Kook de eieren ongeveer 6 minuten, zorg dat ze niet te hard worden gekookt. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze dan.
Snijd ondertussen de bosui in ringen en zet opzij.
Kook beide soorten noedels tot ze gaar zijn en verdeel deze over de kommen. Je kunt mihoen eventueel ook overgieten met kokend water en laten staan tot deze gaar is i.p.v. te koken.
Was de paksoi en snijd deze in stukken. Kook de paksoi beetgaar in de bouillon en verdeel deze vervolgens over de noedels.
Kook de gehaktballen in de bouillon en breng de bouillon op smaak met peper en zout.
Verdeel de gehaktballen over de kommen en schenk hier de hete bouillon overheen.
Maak af met een bosui en een gehalveerd ei en serveer met ketjap, sambal en gebakken uitjes. Eet smakelijk!
Kan ik ook gehaktballen maken zonder het gehakt te vermalen?
Je kunt het vermalen van het gehakt in een foodprocessor eventueel ook overslaan, maar de gehaktballen zullen dan niet de kenmerkende elastische textuur krijgen die bij bakso gehaktballen horen.
Kan ik bakso soep vooraf maken?
Je kunt bakso soep eventueel vooraf maken, je kunt alle elementen dan het beste apart bewaren en vlak voor het serveren koken en/of opwarmen.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
175 | gram | mergpijpen | 612.50 | 101.50 g | 78.75 g | 38.50 g | 22.75 g | 7.00 g | 3.50 g | 350.00 mg | 1.40 mg | 52.50 mg | 35.00 mg | 262.50 mg | 140.00 mg | 0.18 mg | 0.88 mg | 0.18 µg | 8.75 µg | - | 0.18 mg | 17.50 mg | 0.18 mg | 0.35 mg | 0.09 mg | 0.18 µg | 14.00 µg | 1.75 mg | 3.50 µg | - | |
0.25 | liter | water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.25 | ui | 11.25 | 1.91 g | 1.91 g | 0.06 g | 0.03 g | 0.38 g | 0.78 g | 2.81 mg | 0.16 mg | 9.38 mg | 3.13 mg | 54.69 mg | 13.13 mg | 0.03 mg | 0.25 mg | - | - | 2.03 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | 3.13 µg | - | - | - | ||
1 | knoflooktenen | 9.80 | 1.96 g | 0.06 g | 0.01 g | - | 0.42 g | 0.13 g | 0.28 mg | 0.10 mg | 11.90 mg | 1.40 mg | 42.00 mg | 9.10 mg | 0.02 mg | 0.07 mg | 0.11 µg | - | 0.98 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | 0.28 µg | - | - | - | ||
1.25 | stengels bleekselderij | selderij | 14.88 | 3.06 g | - | 0.09 g | - | 0.61 g | 1.40 g | 122.50 mg | 0.35 mg | 70.00 mg | 8.75 mg | 350.00 mg | 35.00 mg | 0.01 mg | 0.09 mg | - | - | 26.25 mg | - | 0.44 mg | 0.06 mg | 0.09 mg | 0.06 mg | - | 10.50 µg | - | - | - | |
0.25 | cm | gember wortel | 0.31 | 0.06 g | - | 0.01 g | - | 0.01 g | 0.01 g | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.10 mg | 0.20 mg | 1.30 mg | 0.15 mg | - | 0.01 mg | - | - | 0.03 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
25 | gram | mihoen | 91.00 | 20.00 g | 0.25 g | 0.15 g | 0.05 g | 1.78 g | 0.13 g | 2.50 mg | 0.15 mg | 2.25 mg | 3.25 mg | 9.25 mg | 9.25 mg | 0.01 mg | 0.14 mg | - | 2.50 µg | - | - | - | 0.04 mg | - | 0.01 mg | - | 2.50 µg | 0.10 mg | - | - | |
25 | gram | eiernoedels | gluten, ei | 91.25 | 18.75 g | 0.38 g | 0.38 g | 0.13 g | 3.38 g | 0.75 g | 1.25 mg | 0.75 mg | 5.00 mg | 7.50 mg | 25.00 mg | 20.00 mg | 0.03 mg | 0.20 mg | - | 4.63 µg | - | - | - | 0.10 mg | 0.08 mg | 0.05 mg | 0.20 µg | 12.50 µg | 0.15 mg | 0.03 µg | - |
1 | gekookte eieren | ei | 94.80 | 0.90 g | 0.06 g | 6.72 g | 2.10 g | 7.74 g | - | 87.00 mg | 1.26 mg | 36.00 mg | 6.00 mg | 88.20 mg | 132.00 mg | - | 0.78 mg | - | - | - | 1.20 mg | 0.13 mg | 0.06 mg | 0.18 mg | 0.07 mg | 0.66 µg | 24.00 µg | - | - | - | |
0.5 | paksoi | 7.88 | 0.70 g | - | - | - | 0.88 g | 0.88 g | 8.75 mg | 0.44 mg | 43.75 mg | 6.13 mg | 218.75 mg | 26.25 mg | 0.02 mg | 0.18 mg | - | - | 17.50 mg | - | 0.26 mg | 0.09 mg | - | 0.09 mg | - | 52.50 µg | - | - | - | ||
bosuien | 2.40 | 0.47 g | 0.17 g | 0.02 g | - | 0.14 g | 0.20 g | 1.20 mg | 0.11 mg | 5.40 mg | 1.50 mg | 20.70 mg | 2.18 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | 0.05 µg | 1.35 mg | - | 43.88 mg | - | - | 0.01 mg | - | 4.80 µg | 0.05 mg | 15.52 µg | - | |||
0.25 | scheut | ketjap | soja, gluten | 6.40 | 1.00 g | 0.98 g | 0.01 g | - | 0.58 g | - | 275.00 mg | 0.25 mg | 3.00 mg | - | 25.00 mg | 2.50 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 0.40 µg | - | - | - |
sambal oelek | 1.56 | 0.22 g | 0.22 g | 0.03 g | - | 0.13 g | - | 300.00 mg | 0.03 mg | 1.25 mg | 0.63 mg | 12.50 mg | 1.25 mg | - | 0.01 mg | - | - | 11.25 mg | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 0.63 µg | - | - | - | |||
gebakken uitjes | gluten | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ||
125 | gram | rundergehakt | 261.25 | 1.00 g | - | 18.25 g | 9.25 g | 23.88 g | - | 87.50 mg | 0.50 mg | 12.50 mg | 25.00 mg | 375.00 mg | 225.00 mg | - | 6.00 mg | - | - | 25.00 mg | - | - | 0.04 mg | 0.09 mg | 0.21 mg | - | - | - | - | - | |
0.75 | knoflooktenen | 7.35 | 1.47 g | 0.05 g | 0.01 g | - | 0.32 g | 0.10 g | 0.21 mg | 0.07 mg | 8.92 mg | 1.05 mg | 31.50 mg | 6.83 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.08 µg | - | 0.74 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.02 mg | - | 0.21 µg | - | - | - | ||
0.25 | theelepel | zout | - | - | - | - | - | - | - | 600.00 mg | - | 0.15 mg | 4.35 mg | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.13 | theelepel | witte peper | 0.77 | 0.13 g | - | 0.01 g | - | 0.03 g | 0.05 g | 0.10 mg | 0.07 mg | 1.00 mg | - | 3.25 mg | 0.45 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.25 | theelepel | suiker | 5.03 | 1.24 g | 1.24 g | - | - | - | - | - | - | - | 0.03 mg | 0.05 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.25 | eiwit | ei | 4.90 | 0.07 g | - | 0.02 g | - | 1.11 g | - | 17.00 mg | 0.02 mg | 1.10 mg | 1.00 mg | 15.50 mg | 2.10 mg | 0.01 mg | - | - | 2.00 µg | 0.03 mg | - | - | - | 0.03 mg | - | 0.01 µg | 0.50 µg | - | - | - | |
25 | gram | tapiocameel | 87.25 | 21.25 g | 0.88 g | 0.05 g | - | 0.15 g | - | 1.25 mg | 0.25 mg | 3.00 mg | 0.50 mg | 5.00 mg | 3.00 mg | 0.02 mg | - | - | - | - | - | - | - | 0.03 mg | - | - | - | - | - | - | |
25 | ml | ijskoud water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
1310.57 | 175.68 g | 84.93 g | 64.29 g | 34.31 g | 48.49 g | 7.91 g | 1857.38 mg | 5.92 mg | 267.20 mg | 105.40 mg | 1540.26 mg | 628.18 mg | 0.33 mg | 8.68 mg | 0.36 µg | 17.93 µg | 85.15 mg | 1.38 mg | 62.23 mg | 0.60 mg | 0.87 mg | 0.69 mg | 1.05 µg | 125.94 µg | 2.05 mg | 19.05 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!