Ohmydish.nl


Aubergine en feta ovenschotel

Een vegetarische aubergine en feta ovenschotel met een krokante kaas bovenkant. Vol van smaak door het grillen van de aubergine en zelfgemaakte tomatensaus.

Aubergine en feta ovenschotel
1 uur 15 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Aubergine en feta ovenschotel

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 aubergine
  • 4 middelgrote vastkokende aardappels
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 5 tomaten
  • 200 gram feta
  • 200 ml water
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • 200 gram geraspte geitenkaas
Aubergine en feta ovenschotel ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote bakpan met deksel
  • snijplank & koksmes
  • staafmixer of blender
  • ovenschaal
  • mandoline of snijmachine (of snijd dunne plakjes met een mes)
  • vergiet
  • keukenpapier
  • grill pan
  • keukentang

Bereiden

1 uur 15 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/aubergine-en-feta-ovenschotel


Voorbereiding -- 20 minuten

Verwijder het harde deel van de tomaten en snijd deze dan in stukjes. Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Verhit olijfolie in de bakpan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. 

Voeg dan de tomaten samen met 200 ml water en de takjes rozemarijn toe. Plaats de deksel op de pan en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes garen. Was de aubergine en snijd deze zo dun mogelijk.

Leg de plakjes in een vergiet en bestrooi met fijn zout, laat de plakjes 10 minuten staan om het vocht eruit laten onttrekken. Schil ondertussen de aardappels en snijd deze in zo dun mogelijke plakjes.

Dep de aubergine plakjes droog met keukenpapier en verhit een grill pan op hoog vuur. Besprenkel de aubergine met olijfolie en grill  kort aan elke kant, tot er grill lijntjes zichtbaar worden. 

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius

Aubergine en feta ovenschotel
Aubergine en feta ovenschotel

Aubergine en feta ovenschotel -- 55 minuten

Zodra de tomaten en ui zacht genoeg zijn, verwijder de rozemarijn en maak een gladde saus met een staafmixer of blender. Breng op smaak met peper en zout en bedek de bodem van de ovenschaal met een dun laagje saus.

Leg hierop een laag aubergine gevolgd door een laagje aardappelschijfjes. Bedek de aardappelschijfjes met een dun laagje saus en de helft van de feta, verkruimeld over de saus.

Dan nogmaals een laag aubergine, aardappelplakjes, saus en feta. Herhaal tot alles op is en zorg dat de aardappelplakjes steeds tussen de saus zitten zodat ze makkelijker kunnen garen.

Eindig met de geraspte geitenkaas. Bak de ovenschotel in ongeveer 50 minuten gaar, afhankelijk van je oven.

Als de kaas al de donker begint te kleuren maar de aardappelschijfjes nog niet gaar zijn kun je de ovenschotel altijd even afdekken met aluminiumfolie. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
1 stem

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.