Een appelkruimeltaart heeft het heerlijke friszure van de klassieke appeltaart, maar dan nog lekkerder door de laag krokante kruimels. Met een vleugje kaneel en sinaasappel.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 28-11-2022, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 28-11-2024
Snijd de boter in kleinere blokjes. Rasp de sinaasappel en pers daarna het sap uit de sinaasappel. Plaats 50 gram rozijnen in de helft van het sinaasappelsap en laat dit wellen.
Gebruik je handen om ondertussen de boter, zout, suiker, sinaasappelrasp en de helft van het sinaasappelsap samen te kneden voor het deeg.
Zeef er nu het zelfrijzend bakmeel, of bloem en bakpoeder, door en kneed tot een mooi deeg. Voeg een beetje water toe als je merkt dat het deeg aan de droge kant is.
Laat het appeltaart deeg nu rusten en maak in de tussentijd de kruimels en appeltaartvulling.
Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.
Meng de stukjes appel met de rozijnen en het sinaasappelsap om verkleuren te voorkomen. Voeg een eetlepel suiker en 2 theelepels kaneel toe en meng goed.
Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius.
Vet de springvorm in met boter en gebruik je handen om een appeltaartbodem te maken met 2/3e van het deeg, je hebt hier geen deegroller voor nodig. Verdeel een handvol paneermeel over de bodem om te voorkomen dat deze nat zal worden.
Verdeel het appelmengsel over de bodem en druk goed aan.
Kneed met de hand 150 gram roomboter en kneed er dan ook de suiker bij. Kneed de bloem en een snufje zout erbij en wrijf met je handen tot er kruimels ontstaan. Verdeel deze over de taart.
Bak de appelkruimeltaart mooi goudbruin in ongeveer een uur. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de taart.
Laat de appelkruimeltaart een beetje afkoelen en bestrooi deze dan met poedersuiker. Geniet ervan!
Wat is de verhouding bloem en bakpoeder om zelfrijzend bakmeel te maken?
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Je kunt dit makkelijk zelf maken door 500 gram bloem en 15 gram bakpoeder te mengen, dit komt neer op 1 zakje bakpoeder.
Voor 250 gram zelfrijzend bakmeel gebruik je dus een half zakje bakpoeder.
Wat voor soort appels kan ik het beste gebruiken voor een appeltaart?
Een friszure soort appel is het beste, zoals Elstar of Jonagold. Dit soort appels blijven namelijk stevig in de taart.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.