Appelkruimeltaart

(14)

Een appelkruimeltaart heeft het heerlijke friszure van de klassieke appeltaart, maar dan nog lekkerder door de laag krokante kruimels. Met een vleugje kaneel en sinaasappel.

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake
Appelkruimeltaart

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 125 gram roomboter
  • 125 gram suiker
  • halve sinaasappel
  • snuf zout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • handvol paneermeel
  • optioneel: poedersuiker

Ingrediënten vulling

  • 1,5e kilo appels
  • 2 theelepels kaneel
  • halve sinaasappel
  • 1 eetlepel suiker
  • 50 gram rozijnen

Ingrediënten kruimels

  • 150 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • snuf zout
Appelkruimeltaart Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • optioneel: elektrische mixer
  • kleine kom
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • springvorm (24 cm)
  • siliconen kwast
  • bakpapier

Bereiding


Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/appelkruimeltaart


Voorbereiding – 30 minuten + wachttijd

Snijd de boter in kleinere blokjes. Rasp de sinaasappel en pers daarna het sap uit de sinaasappel. Plaats 50 gram rozijnen in de helft van het sinaasappelsap en laat dit wellen. 

Gebruik je handen om ondertussen de boter, zout, suiker, sinaasappelrasp en de helft van het sinaasappelsap samen te kneden voor het deeg.

Zeef er nu het zelfrijzend bakmeel, of bloem en bakpoeder, door en kneed tot een mooi deeg. Voeg een beetje water toe als je merkt dat het deeg aan de droge kant is.

Laat het appeltaart deeg nu rusten en maak in de tussentijd de kruimels en appeltaartvulling. 

Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.

Meng de stukjes appel met de rozijnen en het sinaasappelsap om verkleuren te voorkomen. Voeg een eetlepel suiker en 2 theelepels kaneel toe en meng goed.

Appelkruimeltaart voorbereiden - stap 1
Appelkruimeltaart voorbereiden - stap 1

Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. 

Vet de springvorm in met boter en gebruik je handen om een appeltaartbodem te maken met 2/3e van het deeg, je hebt hier geen deegroller voor nodig. Verdeel een handvol paneermeel over de bodem om te voorkomen dat deze nat zal worden.

Verdeel het appelmengsel over de bodem en druk goed aan.

Appelkruimeltaart voorbereiden - stap 2
Appelkruimeltaart voorbereiden - stap 2

Kneed met de hand 150 gram roomboter en kneed er dan ook de suiker bij. Kneed de bloem en een snufje zout erbij en wrijf met je handen tot er kruimels ontstaan. Verdeel deze over de taart.

Appelkruimeltaart voorbereiden - stap 3
Appelkruimeltaart voorbereiden - stap 3

De appelkruimeltaart afmaken – 1 uur

Bak de appelkruimeltaart mooi goudbruin in ongeveer een uur. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de taart.

Appelkruimeltaart
Appelkruimeltaart

Laat de appelkruimeltaart een beetje afkoelen en bestrooi deze dan met poedersuiker. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

14 stemmen

Appelkruimeltaart: Veel gestelde vragen

Wat is de verhouding bloem en bakpoeder om zelfrijzend bakmeel te maken?

Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Je kunt dit makkelijk zelf maken door 500 gram bloem en 15 gram bakpoeder te mengen, dit komt neer op 1 zakje bakpoeder.

Voor 250 gram zelfrijzend bakmeel gebruik je dus een half zakje bakpoeder.

Wat voor soort appels kan ik het beste gebruiken voor een appeltaart?

Een friszure soort appel is het beste, zoals Elstar of Jonagold. Dit soort appels blijven namelijk stevig in de taart. 

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.