Appel brioche

(25)

Deze appel brioche ziet er feestelijk uit, een heerlijke aanvulling voor de brunch tijdens de feestdagen. Gemaakt met appel, kaneel en zelfgemaakt deeg. Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-12-2018, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 5 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 16-11-2022

Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake
Appel brioche

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 75 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml lauwwarme melk
  • 75 gram zachte boter + extra om in te vetten
  • 3 appels, zoals Jonagold, Golden Delicious of Elstar
  • kaneel + suiker
Appel brioche Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • maatbeker
  • vork
  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • deegroller
  • mes of pizzasnijder
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote kom
  • springvorm met bakpapier

Bereiding


Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/appel-brioche


Voorbereiding – 20 minuten + wachttijd

Zorg ervoor dat de melk lauwwarm is, niet te warm want dat zal de werking van de gist tegen gaan. Meng de gist met de lauwwarme melk en laat dit ongeveer 10 minuten, of tot deze gaat schuimen, staan. 

Meng ondertussen suiker, zout en bloem. Meng er dan ook 1 ei door en de zachte boter. Voeg het gistmengsel toe en kneed tot een deegbal is ontstaan. Dek het deeg af en laat ongeveer een uur rijzen, of tot het deeg verdubbeld is. 

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Niet te grote stukjes, anders is het oprollen van het deeg lastiger. Breng de appelstukjes op smaak met kaneel en suiker en meng dit goed. 

Appel brioche
Appel brioche

Appel brioche afmaken – 45 minuten

Bestrooi je aanrecht en deegroller met bloem en kneed het deeg nog even kort door. Rol het deeg dan uit, maar maak het niet te dun. 

Verdeel in brede repen en verdeel er dan de appelstukjes over. Druk de appelstukjes een beetje in het deeg zodat ze er minder snel afvallen. 

Appel brioche rollen 1
Appel brioche rollen 1

Rol de eerste reep op en begin in het midden van de springvorm. Rol de overige repen er steeds omheen en druk ze een beetje tegen elkaar aan. Dek de brioche af en laat nog ongeveer een kwartier rijzen. 

Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden Celsius. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. 

Appel brioche rollen 2
Appel brioche rollen 2 
Appel brioche rollen 3
Appel brioche rollen 3 
Appel brioche rollen 4
Appel brioche rollen 4

Klop het 2e ei los met een eetlepel water en bestrijk de bovenkant met het ei. Bestrooi de bovenkant met meer suiker en kaneel en bak de brioche mooi goudbruin in ongeveer een half uurtje tijd. 

Appel brioche rollen 5
Appel brioche rollen 5

Laat de brioche buiten de oven een beetje afkoelen en serveer eventueel met fruitjam of opgeklopte slagroom. Geniet ervan!


Waardeer dit recept!
25 stemmen

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.