Ajvar (paprika-aubergine saus)
😍 23Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Ajvar (paprika-aubergine saus) veganistisch

Ajvar is een lekkere saus gemaakt van geroosterde paprika's en aubergine. Maak het heel makkelijk zelf met behulp van dit simpele recept.

1 uur 55 minuten
4 personen
Ajvar (paprika-aubergine saus) ingrediënten

Recept ajvar (paprika-aubergine saus)

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Marco Bax

Gemaakt door Marco

Geplaatst op 19-01-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 55 minuten.

Bijgewerkt op: 09-09-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur 20 minuten
Kooktijd
45 minuten
Totale tijd
1 uur 55 minuten

Voorbereiding – 20 minuten + 1 uur wachttijd

Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.

Was 1 kilo grote rode puntpaprika's en de 2 aubergines. Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika's met de platte kant naar beneden op de bakplaat.

Snijd ook de 2 aubergines doormidden, verwijder ook het kroontje. Plaats deze met de platte kant naar beneden op de bakplaat.

Plaats de plaat met paprika's en aubergine in de oven, bak totdat de paprika's blaren en zwart gaan blakeren. Haal de plaat uit de oven en leg de paprika's en aubergine in een grote kom.

Pel 4 tenen knoflook en leg deze tussen de hete paprika en aubergine. Dek de kom af met huishoudfolie en laat tenminste een uur lang afkoelen tot kamertemperatuur.

Na een uur zullen de paprika's en aubergines extra zacht zijn, je kunt het velletje er dan gemakkelijk afhalen.

Ajvar (paprika-aubergine saus)
Ajvar (paprika-aubergine saus)

De ajvar afmaken – 45 minuten

Voeg de paprika's, aubergines, tenen knoflook en een klein rood pepertje toe aan een keukenmachine. Voeg een scheutje zonnebloemolie toe en pureer de ajvar redelijk fijn. De ajvar hoeft niet 100% glad zijn, maar mag wel wat textuur behouden.

Voeg de ajvar toe aan een koekenpan en laat het geheel zonder deksel op de pan ongeveer 45 minuten lang op laag vuur indikken. Roer regelmatig, proef en breng op smaak met peper en zout.

De ajvar kan in een schone en steriele weckpot bewaard worden. Geniet ervan!

Tips!

Waar gebruik je ajvar voor?

Ajvar is een ideaal en aromatisch bijgerecht voor krokante gebakken of gegrilde groenten. Je kunt het ook bij gegrild vlees serveren om de smaak naar boven te halen.

Ajvar is ook heerlijk op een broodje gegrilde kaas. Vaak wordt ajvar geserveerd met Cevapcici.

Waar komt ajvar vandaan?

Van origine komt ajvar uit Macedonië in de Balkan. Maar ook in Servië en Slowakije kom je regelmatig ajvar tegen.

Wat betekend ajvar?

De naam “ajvar” komt van het Turkse woord “havyar”, wat “gezouten viskout” of “caviaar” betekend. In de loop van de tijd is “ajvar” als goedkoper alternatief van caviaar gekomen, onder de naam “rode ajvar” (crveni ajvar) of “Servische ajvar” (srpski ajvar).

Kan ik ook ronde paprika's gebruiken?

Zeker, puntpaprika's zijn ietsjes zoeter maar ‘gewone’ rode paprika's kunnen ook prima!

Wat vind je van dit recept?

23 waarderingen
😍
23
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
49.04 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
3.07 g
0.41 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
3.87 g
0.46 g
Eiwitten
0.7 g
Vezels
1.15 g
Natrium
340 mg
Mineralen
Ijzer
0.44 mg
Calcium
13.11 mg
Magnesium
6.93 mg
Kalium
6.93 mg
Fosfor
18.66 mg
Koper
0.02 mg
Zink
0.17 mg
Jodium
0.56 µg
Selenium
0.02 µg
Vitamines
Vitamine C
12.63 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
0.06 mg
Vitamine B1
0.03 mg
Vitamine B2
0.02 mg
Vitamine B6
0.03 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
0.3 µg
Vitamine E
0.08 mg
Vitamine K
2.86 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Ajvar (paprika-aubergine saus)"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.