Ajvar (paprika-aubergine saus)

(23)

Ajvar is een lekkere saus gemaakt van geroosterde paprika's en aubergine. Maak het heel makkelijk zelf met behulp van dit simpele recept.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-01-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023

Kooktijd 1 uur 55 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Sauzen Calorieën 60 calorieën p.p.
Ajvar (paprika-aubergine saus)

Ingrediënten


  • 1 kilo grote rode (punt)paprika's
  • 2 aubergines
  • 4 tenen knoflook
  • Rood pepertje
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout

Kookgerei nodig


  • Oven
  • Ovenplaat met bakpapier
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Grote kom
  • Keukenmachine
  • Huishoudfolie
  • Koekenpan

Ajvar (paprika-aubergine saus) Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 55 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Sauzen Calorieën 60 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/ajvar-paprika-aubergine-saus


Voorbereiding – 20 minuten + 1 uur wachttijd

Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.

Was 1 kilo grote rode puntpaprika's en de 2 aubergines. Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika's met de platte kant naar beneden op de bakplaat.

Snijd ook de 2 aubergines doormidden, verwijder ook het kroontje. Plaats deze met de platte kant naar beneden op de bakplaat.

Plaats de plaat met paprika's en aubergine in de oven, bak totdat de paprika's blaren en zwart gaan blakeren. Haal de plaat uit de oven en leg de paprika's en aubergine in een grote kom.

Pel 4 tenen knoflook en leg deze tussen de hete paprika en aubergine. Dek de kom af met huishoudfolie en laat tenminste een uur lang afkoelen tot kamertemperatuur.

Na een uur zullen de paprika's en aubergines extra zacht zijn, je kunt het velletje er dan gemakkelijk afhalen.

Ajvar (paprika-aubergine saus)
Ajvar (paprika-aubergine saus)

De ajvar afmaken – 45 minuten

Voeg de paprika's, aubergines, tenen knoflook en een klein rood pepertje toe aan een keukenmachine. Voeg een scheutje zonnebloemolie toe en pureer de ajvar redelijk fijn. De ajvar hoeft niet 100% glad zijn, maar mag wel wat textuur behouden.

Voeg de ajvar toe aan een koekenpan en laat het geheel zonder deksel op de pan ongeveer 45 minuten lang op laag vuur indikken. Roer regelmatig, proef en breng op smaak met peper en zout.

De ajvar kan in een schone en steriele weckpot bewaard worden. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-01-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 55 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023


Waardeer dit recept!
23 stemmen

Ajvar (paprika-aubergine saus): Veel gestelde vragen

Waar gebruik je ajvar voor?

Ajvar is een ideaal en aromatisch bijgerecht voor krokante gebakken of gegrilde groenten. Je kunt het ook bij gegrild vlees serveren om de smaak naar boven te halen.

Ajvar is ook heerlijk op een broodje gegrilde kaas. Vaak wordt ajvar geserveerd met Cevapcici.

Waar komt ajvar vandaan?

Van origine komt ajvar uit Macedonië in de Balkan. Maar ook in Servië en Slowakije kom je regelmatig ajvar tegen.

Wat betekend ajvar?

De naam “ajvar” komt van het Turkse woord “havyar”, wat “gezouten viskout” of “caviaar” betekend. In de loop van de tijd is “ajvar” als goedkoper alternatief van caviaar gekomen, onder de naam “rode ajvar” (crveni ajvar) of “Servische ajvar” (srpski ajvar).

Kan ik ook ronde paprika's gebruiken?

Zeker, puntpaprika's zijn ietsjes zoeter maar ‘gewone’ rode paprika's kunnen ook prima!

0 reacties op Ajvar (paprika-aubergine saus)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.