Ajvar is een lekkere saus gemaakt van geroosterde paprika's en aubergine. Maak het heel makkelijk zelf met behulp van dit simpele recept.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 19-01-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 55 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 09-09-2024
Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
Was 1 kilo grote rode puntpaprika's en de 2 aubergines. Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika's met de platte kant naar beneden op de bakplaat.
Snijd ook de 2 aubergines doormidden, verwijder ook het kroontje. Plaats deze met de platte kant naar beneden op de bakplaat.
Plaats de plaat met paprika's en aubergine in de oven, bak totdat de paprika's blaren en zwart gaan blakeren. Haal de plaat uit de oven en leg de paprika's en aubergine in een grote kom.
Pel 4 tenen knoflook en leg deze tussen de hete paprika en aubergine. Dek de kom af met huishoudfolie en laat tenminste een uur lang afkoelen tot kamertemperatuur.
Na een uur zullen de paprika's en aubergines extra zacht zijn, je kunt het velletje er dan gemakkelijk afhalen.
Voeg de paprika's, aubergines, tenen knoflook en een klein rood pepertje toe aan een keukenmachine. Voeg een scheutje zonnebloemolie toe en pureer de ajvar redelijk fijn. De ajvar hoeft niet 100% glad zijn, maar mag wel wat textuur behouden.
Voeg de ajvar toe aan een koekenpan en laat het geheel zonder deksel op de pan ongeveer 45 minuten lang op laag vuur indikken. Roer regelmatig, proef en breng op smaak met peper en zout.
De ajvar kan in een schone en steriele weckpot bewaard worden. Geniet ervan!
Waar gebruik je ajvar voor?
Ajvar is een ideaal en aromatisch bijgerecht voor krokante gebakken of gegrilde groenten. Je kunt het ook bij gegrild vlees serveren om de smaak naar boven te halen.
Ajvar is ook heerlijk op een broodje gegrilde kaas. Vaak wordt ajvar geserveerd met Cevapcici.
Waar komt ajvar vandaan?
Van origine komt ajvar uit Macedonië in de Balkan. Maar ook in Servië en Slowakije kom je regelmatig ajvar tegen.
Wat betekend ajvar?
De naam “ajvar” komt van het Turkse woord “havyar”, wat “gezouten viskout” of “caviaar” betekend. In de loop van de tijd is “ajvar” als goedkoper alternatief van caviaar gekomen, onder de naam “rode ajvar” (crveni ajvar) of “Servische ajvar” (srpski ajvar).
Kan ik ook ronde paprika's gebruiken?
Zeker, puntpaprika's zijn ietsjes zoeter maar ‘gewone’ rode paprika's kunnen ook prima!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.