Ajvar (paprika-aubergine saus)

(9)

Ajvar is een lekkere saus gemaakt van geroosterde paprika's en aubergine. Maak het heel makkelijk zelf met behulp van dit simpele recept.

1 uur 55 minuten 4 personen Sauzen 60 calorieën p.p.
Ajvar (paprika-aubergine saus)

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kilo grote rode (punt)paprika's
  • 2 aubergines
  • 4 tenen knoflook
  • Rood pepertje
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout
Ajvar (paprika-aubergine saus) ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Oven
  • Ovenplaat met bakpapier
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Grote kom
  • Keukenmachine
  • Huishoudfolie
  • Koekenpan

Bereiden


1 uur 55 minuten 4 personen Sauzen 60 calorieën p.p.

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/ajvar-paprika-aubergine-saus


Voorbereiding – 20 minuten + 1 uur wachttijd

Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.

Was 1 kilo grote rode puntpaprika's en de 2 aubergines. Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika's met de platte kant naar beneden op de bakplaat.

Snijd ook de 2 aubergines doormidden, verwijder ook het kroontje. Plaats deze met de platte kant naar beneden op de bakplaat.

Plaats de plaat met paprika's en aubergine in de oven, bak totdat de paprika's blaren en zwart gaan blakeren. Haal de plaat uit de oven en leg de paprika's en aubergine in een grote kom.

Pel 4 tenen knoflook en leg deze tussen de hete paprika en aubergine. Dek de kom af met huishoudfolie en laat tenminste een uur lang afkoelen tot kamertemperatuur.

Ajvar (paprika-aubergine saus)
Ajvar (paprika-aubergine saus)

De ajvar afmaken – 45 minuten

Voeg de paprika's, aubergines, tenen knoflook en een klein rood pepertje toe aan een keukenmachine. Voeg een scheutje zonnebloemolie toe en pureer de ajvar redelijk fijn. De ajvar hoeft niet 100% glad zijn, maar mag wel wat textuur behouden.

Voeg de ajvar toe aan een koekenpan en laat het geheel zonder deksel op de pan ongeveer 45 minuten lang op laag vuur indikken. Roer regelmatig, proef en breng op smaak met peper en zout.

De ajvar kan in een schone en steriele weckpot bewaard worden. Geniet ervan!

Ajvar (paprika-aubergine saus): veelgestelde vragen

Waar gebruik je ajvar voor?

Ajvar is een ideaal en aromatisch bijgerecht voor krokante gebakken of gegrilde groenten. Je kunt het ook bij gegrild vlees serveren om de smaak naar boven te halen.

Ajvar is ook heerlijk op een broodje gegrilde kaas. Vaak wordt ajvar geserveerd met Cevapcici.

Waar komt ajvar vandaan?

Van origine komt ajvar uit Macedonië in de Balkan. Maar ook in Servië en Slowakije kom je regelmatig ajvar tegen.

Wat betekend ajvar?

De naam “ajvar” komt van het Turkse woord “havyar”, wat “gezouten viskout” of “caviaar” betekend. In de loop van de tijd is “ajvar” als goedkoper alternatief van caviaar gekomen, onder de naam “rode ajvar” (crveni ajvar) of “Servische ajvar” (srpski ajvar).

Kan ik ook ronde paprika's gebruiken?

Zeker, puntpaprika's zijn ietsjes zoeter maar ‘gewone’ rode paprika's kunnen ook prima!

Wat vind jij van dit recept?
9 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Nasi Kuning
Volgend recept →
Traybake met kip en courgette

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.