Een aardbeienvlaai is een heerlijke authentieke Limburgse vlaai met pudding en slagroom, een echte zomervlaai met de lekkerste zomerkoninkjes.
Een aardbeienvlaai is een Limburgse vlaai die gemaakt is met het typische gistdeeg, waarin de pudding wordt meegebakken en vervolgens geserveerd met de lekkerste aardbeien en toefjes slagroom.
Je kunt de banketbakkersroom (pudding) zelf maken met dit recept, dit is makkelijk om te doen met eidooiers en melk. Je kunt eventueel ook kant-en-klare banketbakkersroom, ofwel custard, gebruiken.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 29-05-2024, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 27-07-2024
Eerst gaan we het deeg maken, aangezien dit een uurtje moet rijzen. Meng hiervoor bloem, gist en suiker.
Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist kapot gaan.
Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden.
Plaats de deegbal in een kom, dek af en laat deze een uur rijzen op een warme plek.
Vet ondertussen de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem.
Je kunt eventueel kant-en-klare banketbakkersroom (custard) gebruiken, of maak deze zelf. Je hoeft deze niet eerst te laten afkoelen.
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit.
Bekleed de vlaaivorm met het deeg en laat overtollig deeg over de rand hangen, deze gaan we later pas wegsnijden.
Dek de vlaaivorm af met een theedoek en laat het deeg nog ongeveer 10 tot 15 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken, zet de vlaai niet te hoog in de oven.
Prik gaatjes in de bodem met een vork en verwijder het overtollige deeg.
Verdeel de banketbakkersroom over de bodem en bak de vlaai gaar en goudbruin in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven.
Laat de vlaai volledig afkoelen, maak ondertussen de aardbeien schoon en snijd deze door de helft.
Klop de slagroom stijf en plaats deze in een spuitzak met een stervormige spuitmond.
Verdeel de aardbeien over de afgekoelde vlaai. Je kunt deze eventueel glanzend maken door een beetje water en taartina te verwarmen. Gebruik een kwast om een dun laagje over de aardbeien te verdelen.
Maak de aardbeienvlaai af met toefjes slagroom. Geniet ervan!
In hoeveel stukken wordt een Limburgse vlaai gesneden?
Vroeger verdeelde men een vlaai in 6 tot 8 stukken, grote stukken op z'n Limburgs. Tegenwoordig worden de stukken kleiner geserveerd, meestal in 10 of 12 punten.
Kun je vlaai blindbakken?
Nee, zodra je het gistdeeg gaat blindbakken is het geen vlaai meer. Een Limburgse vlaai wordt namelijk mét vulling gebakken, pas dan is het een authentieke vlaai.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
20.83 | gram | bloem | gluten | 75.83 | 14.54 g | 0.31 g | 0.31 g | 0.04 g | 2.38 g | 0.58 g | 0.42 mg | 0.21 mg | 4.17 mg | 4.17 mg | 37.50 mg | 20.83 mg | 0.06 mg | 0.23 mg | - | - | - | - | - | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.06 mg | - | 7.29 µg | - | - | - |
10.42 | ml | melk | melk | 6.46 | 0.45 g | 0.45 g | 0.35 g | 0.22 g | 0.39 g | - | 4.58 mg | - | 12.50 mg | 1.04 mg | 16.67 mg | 10.31 mg | - | 0.05 mg | - | - | 0.21 mg | 0.01 mg | - | - | 0.02 mg | - | 0.04 µg | 0.42 µg | - | - | - |
4.17 | gram | suiker | 16.75 | 4.13 g | 4.13 g | - | - | - | - | - | - | - | 0.08 mg | 0.17 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
4.17 | gram | boter | melk | 30.63 | 0.03 g | 0.03 g | 3.44 g | 2.25 g | 0.03 g | - | 0.21 mg | - | 0.54 mg | 0.08 mg | 0.63 mg | 0.83 mg | - | - | - | - | - | 0.05 mg | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
0.04 | zakje | droge gist | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.08 | recept voor banketbakkersroom | melk | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
62.5 | gram | aardbeien | 22.50 | 4.06 g | 3.38 g | 0.25 g | - | 0.50 g | 1.25 g | 1.25 mg | 0.56 mg | 15.63 mg | 9.38 mg | 93.75 mg | 18.75 mg | 0.08 mg | 0.08 mg | - | 0.25 µg | 40.00 mg | - | - | 0.02 mg | 0.03 mg | 0.04 mg | - | 40.63 µg | 0.19 mg | 1.38 µg | - | |
16.67 | ml | slagroom | melk | 56.17 | 0.47 g | 0.47 g | 6.00 g | 3.33 g | 0.33 g | - | 5.83 mg | - | 12.50 mg | 1.67 mg | 15.83 mg | 10.00 mg | - | 0.03 mg | - | - | 0.17 mg | 0.15 mg | 0.06 mg | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.03 µg | 0.50 µg | - | - | - |
taartina | 3.50 | 0.25 g | 0.15 g | 0.25 g | 0.15 g | 0.05 g | 0.02 g | 2.00 mg | 0.02 mg | 1.00 mg | 0.25 mg | 1.50 mg | 0.75 mg | - | 0.02 mg | 0.15 µg | 0.10 µg | - | 0.01 mg | 2.50 mg | - | - | - | 0.01 µg | 0.50 µg | 0.02 mg | 0.25 µg | - | |||
211.83 | 23.92 g | 8.91 g | 10.60 g | 5.99 g | 3.67 g | 1.86 g | 14.29 mg | 0.79 mg | 46.33 mg | 16.67 mg | 166.04 mg | 61.48 mg | 0.14 mg | 0.41 mg | 0.15 µg | 0.35 µg | 40.38 mg | 0.22 mg | 2.60 mg | 0.05 mg | 0.09 mg | 0.11 mg | 0.08 µg | 49.33 µg | 0.21 mg | 1.63 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!