Kookgids - Witte kool

Kookgids - Witte kool

Witte kool is heerlijk in salades, van een klassieke coleslaw tot een Griekse witte koolsalade. Maar ook erg lekker in een warm gerecht zoals uit de wok of in soep.


De witte kool heeft een milde en lichtzoete smaak. Een koolsoort die al eeuwenlang wordt geteeld. 

De gezondheidsvoordelen van witte kool

Witte kool is zeer caloriearm en rijk aan antioxidanten door de grote hoeveelheid vitamine C en bètacaroteen.

Witte kool is rijk aan micronutriënten zoals vitamines van groep B, kalium, calcium, ijzer en magnesium.

Daarnaast bevat witte kool vezels die goed zijn voor de darmen en zorgen voor een langdurig verzadigingsgevoel.

Wanneer is witte kool verkrijgbaar?

Witte kool is het hele jaar door verkrijgbaar.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je witte kool het beste bewaren?

Witte kool is minimaal 10 dagen vers in een koele kelder of in de groentelade van de koelkast.

Eenmaal gesneden is de witte kool nog maar 2 dagen houdbaar.

Hoe kies je de juiste witte kool?

Een mooie witte kool is stevig en zijn. Het buitenste blad moet glad zijn zonder beschadigingen.

Soorten witte kool

Er bestaan twee typen witte kool, de ronde witte kool en de spitskool. Daarbinnen bestaan verschillende witte kool rassen.

VoedingswaardePer 50 gram witte kool
Energiewaarde15 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels1,4 gram
Eiwitten1 gram plantaardig
Koolhydraten2 gram
Natrium/zout0,01 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Witte kool: Veel gestelde vragen

Hoe lang moet witte kool koken?

Als je witte kool wilt koken, kun je deze het beste in een pan met ruim kokend water en zout voor ongeveer 10 minuten koken.

Witte kool heeft echter meer smaak als je deze niet in water kookt, maar bijvoorbeeld in de wok of smoren in boter.

Welke kruiden bij witte kool?

Witte kool combineert goed met veel soorten kruiden, denk hierbij aan gember, korianderzaad, venkelzaad, basilicum, rozemarijn en nog veel meer.

Lekkere recepten met witte kool


Pad thai

Pad thai

Deze pad thai is gemaakt met rijstnoedels, kip, limoen, pinda's en meer en staat binnen een half uur op tafel. Een klassieker uit de wok en wordt vaak geserveerd als street food in Thailand.

Spitskool met kerrie

Spitskool met kerrie

Het roerbakken van spitskool met kerrie is ontzettend makkelijk en daarmee het perfecte bijgerecht. Kruidige kool met o.a. ui en knoflook.

Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek)

Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek)

Okonomiyaki is een hartige en vullende pannenkoek gemaakt met onder andere witte kool, bacon, sushi gember, bonito vlokken en kewpie mayonaise!

Zelf zuurkool maken

Zelf zuurkool maken

Ouderwets recept om je eigen zuurkool te maken in een keramische zuurkoolpot. Fermenteer kool in 6 weken tijd tot heerlijke zuurkool!

Oostenrijkse witte koolsalade

Oostenrijkse witte koolsalade

Een Oostenrijkse witte koolsalade is een makkelijke en frisse koolsalade met weinig ingrediënten. Deze simpele salade zit bomvol smaak en ken je wellicht van de salade buffetten van je vakantie.

Wok met kip en witte kool

Wok met kip en witte kool

Deze wok met kip en witte kool is een makkelijke doordeweekse maaltijd. Extra lekker met pinda's en te serveren met rijst of noedels.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.