Kookgids - Witte kool

Kookgids - Witte kool

Witte kool is heerlijk in salades, van een klassieke coleslaw tot een Griekse witte koolsalade. Maar ook erg lekker in een warm gerecht zoals uit de wok of in soep.


De witte kool heeft een milde en lichtzoete smaak. Een koolsoort die al eeuwenlang wordt geteeld. 

De gezondheidsvoordelen van witte kool

Witte kool is zeer caloriearm en rijk aan antioxidanten door de grote hoeveelheid vitamine C en bètacaroteen.

Witte kool is rijk aan micronutriënten zoals vitamines van groep B, kalium, calcium, ijzer en magnesium.

Daarnaast bevat witte kool vezels die goed zijn voor de darmen en zorgen voor een langdurig verzadigingsgevoel.

Wanneer is witte kool verkrijgbaar?

Witte kool is het hele jaar door verkrijgbaar.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je witte kool het beste bewaren?

Witte kool is minimaal 10 dagen vers in een koele kelder of in de groentelade van de koelkast.

Eenmaal gesneden is de witte kool nog maar 2 dagen houdbaar.

Hoe kies je de juiste witte kool?

Een mooie witte kool is stevig en zijn. Het buitenste blad moet glad zijn zonder beschadigingen.

Soorten witte kool

Er bestaan twee typen witte kool, de ronde witte kool en de spitskool. Daarbinnen bestaan verschillende witte kool rassen.

VoedingswaardePer 50 gram witte kool
Energiewaarde15 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels1,4 gram
Eiwitten1 gram plantaardig
Koolhydraten2 gram
Natrium/zout0,01 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Witte kool: Veel gestelde vragen

Hoe lang moet witte kool koken?

Als je witte kool wilt koken, kun je deze het beste in een pan met ruim kokend water en zout voor ongeveer 10 minuten koken.

Witte kool heeft echter meer smaak als je deze niet in water kookt, maar bijvoorbeeld in de wok of smoren in boter.

Welke kruiden bij witte kool?

Witte kool combineert goed met veel soorten kruiden, denk hierbij aan gember, korianderzaad, venkelzaad, basilicum, rozemarijn en nog veel meer.

Lekkere recepten met witte kool


Zelf wijnzuurkool maken

Zelf wijnzuurkool maken

Zelf wijnzuurkool maken is niet moeilijk, je doet dit het beste met een keramische zuurkoolpot. Deze gefermenteerde kool kun je tot wel een jaar bewaren.

Gesmoorde spitskool met hazelnoten

Gesmoorde spitskool met hazelnoten

Een erg makkelijk groentegerecht, heerlijk als vegetarisch hoofdgerecht of serveer deze gesmoorde spitskool met hazelnoten als bijgerecht.

Pad thai

Pad thai

Deze pad thai is gemaakt met rijstnoedels, kip, limoen, pinda's en meer en staat binnen een half uur op tafel. Een klassieker uit de wok en wordt vaak geserveerd als street food in Thailand.

Rauwkostsalade

Rauwkostsalade

Een frisse rauwkostsalade met een simpele yoghurtdressing is een heerlijk bijgerecht voor bij de barbecue of lunch. Lekker met witte kool en wortel.

Spitskool wokken

Spitskool wokken

Spitskool wokken is heel makkelijk en zonder veel gedoe en weinig ingrediënten maak jij binnen een handomdraai een heerlijk bijgerecht. Deze spitskool uit de wok past bij veel soorten gerechten.

Atjar tjampoer

Atjar tjampoer

Atjar tjampoer kennen de meesten wel, zoetzure groenten met een prachtige gele kleur. Een heerlijk en makkelijk Indonesisch bijgerecht.


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.