Kookgids - Veldsla

Kookgids - Veldsla

Veldsla is een goede aanvulling in een salade, het blad heeft een milde nootachtige smaak en het kleine blad ziet er ook nog eens mooi uit.


Veldsla is een kleine slasoort met een milde nootachtige smaak en bevat 3 keer zoveel vitamine C dan bijvoorbeeld botersla. Officieel behoort het tot de Valeriaanfamilie en is het geen “echte” sla.

De gezondheidsvoordelen van veldsla

Veldsla is behalve rijk aan vitamine C ook rijk aan vitamine B9. De bètacaroteen in veldsla is goed voor de huid.

Wanneer is veldsla verkrijgbaar?

Veldsla is het hele jaar verkrijgbaar, maar het seizoen voor de beste veldsla loopt van oktober tot februari.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XX XXX

Hoe kun je veldsla het beste bewaren?

Veldsla is enkele dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast.

Hoe kies je de juiste veldsla?

Veldsla is een kwetsbare groente, let bij het kopen op de stevigheid van het blad. 

Let er wel op dat de kleur van de veldsla kan verschillen, in het voorjaar zijn deze iets lichter dan in de winter.

Soorten veldsla

Er zijn 2 soorten veldsla: met een breed (langwerpig) blad of met een rond blad.

VoedingswaardePer 100 gram veldsla
Energiewaarde20 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels0 gram
Eiwitten2,0 gram plantaardig
Koolhydraten3 gram
Natrium/zout0 gram zout
BronVoedingswaardetabel.nl


Veldsla: Veel gestelde vragen

Wat is veldsla?

Veldsla wordt ook wel korensla genoemd en werd vroeger beschouwd als onkruid. Veldsla is een slasoort met een klein blad en heeft een licht nootachtige smaak.

Is veldsla gezond?

Veldsla is o.a. rijk aan vitamine B9 en C. Daarnaast is veldsla goed voor je huid en ogen.

Welke dressing bij veldsla?

Veel soorten dressings zijn lekker bij veldsla, zoals een standaard vinaigrette of een dressing met roze peper, balsamico azijn of zelfs met een oosters tintje.

Lekkere recepten met veldsla


Broodje gerookte makreel met dille

Broodje gerookte makreel met dille

Heb je trek in een stevige lunch? Dit broodje gerookte makreel met dille is snel te maken. Recept voor 1 persoon, klaar in 15 minuten.

Pitabroodjes met gehakt en aubergine

Pitabroodjes met gehakt en aubergine

Probeer eens iets anders als avondeten met deze pitabroodjes met gehakt en aubergine. Met een heerlijk simpele knoflooksaus en verse basilicum.

Krabcocktail met garnalen

Krabcocktail met garnalen

Super leuk voorgerecht voor tijdens de kerst, deze krabcocktail met garnalen heb je in een handomdraai op tafel gezet.

Wraps met kip

Wraps met kip

Deze heerlijke tortilla wraps met kip zijn kruidig, een tikkeltje pittig en fris tegelijk met lekker veel groenten. Een perfecte doordeweekse maaltijd.

Witte asperges met Serrano ham

Witte asperges met Serrano ham

OMG YES, het aspergeseizoen is gestart! Ben je ook net zo enthousiast? Begin het seizoen nog beter met dit witte asperges met Serrano ham recept.

Krabsalade

Krabsalade

Maak je eigen krabsalade met maar een aantal basis ingrediënten. Lekker voor op brood, op een toastje of als dipsaus!


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.