Kookgids - Bieten

Kookgids - Bieten

Bieten zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Wat kun je er allemaal mee en hoe bewaar de bieten het beste?


Bieten zijn een zeer populaire groente vanwege hun zoete en aardse smaak. Je kunt bieten rauw, gekookt, geroosterd, gegrild of zelfs gefrituurd eten. In een salade zijn ze vooral populair, maar ook geraspte rauwe bieten of in de soep zijn ze erg lekker. Je kunt bieten in vele soorten recepten gebruiken in combinatie met verschillende andere smaken.

De gezondheidsvoordelen van bieten

De vezels in bieten zijn erg goed voor onze darmen. Bieten bevatten ook een hoog gehalte aan mineralen en sporenelementen (kalium, calcium en magnesium), waardoor ze helpen onze bloeddruk te reguleren en ons zenuwstelsel te verbeteren. 

Bieten helpen ook tegen vermoeidheid en bloedarmoede omdat ze rijk zijn aan vitamine-B en foliumzuur. De biet heeft een vrij hoge calorie-inname (43 kcal per 100 g), maar ondanks dat is de biet toch zeer gunstig voor onze gezondheid.

Wanneer zijn bieten verkrijgbaar?

Rauwe rode biet is onder te verdelen in 2 soorten. De zomerbieten zijn verkrijgbaar tussen mei en september. De winterbieten zijn van oktober tot april verkrijgbaar.

De vacuüm gekookte bieten en bieten uit pot of blik zijn het hele jaar verkrijgbaar.

Rauwe rode bieten in het seizoen

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXX

Winterbieten in het seizoen

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXX XXX

Hoe kun je bieten het beste bewaren?

Zowel rauw als gekookt, kunnen bieten na aankoop in de groentela van de koelkast bewaard worden. Als de bieten rauw zijn, kun je deze met of zonder bladeren bewaren. Als je de bladeren gaat verwijderen snijd dan niet tot aan de biet, maar laat een aantal centimeters van de stelen eraan. Zonder bladeren kunnen de bieten iets minder lang in de koelkast bewaard worden. 

Als je bieten langer wilt bewaren kun je deze inmaken of invriezen. Je kunt de bieten op verschillende manieren invriezen. Je kunt ze kort blancheren in kokend water zodat je de schil kunt verwijderen. Je kunt ze ook volledig gaar koken, voordeel is dat de schil er dan gemakkelijker af zal gaan. Je kunt ze na het verwijderen van de schil in zijn geheel invriezen, maar je kunt ze ook raspen of in stukken snijden. 

Als je de bieten in de moestuin hebt, kun je deze ook in de grond bewaren tot je ze gaat gebruiken.

Hoe kies je de juiste biet?

De rauwe biet moet stevig, rond, zonder vlekken met een ietwat droge schil zijn. De kleur is donkerrood en de bladeren zijn erg groen. Omgekeerd moet de gekookte biet perfect glad zijn en niet uitdrogen.

Soorten biet

Er bestaan vele soorten biet, de bekendste is de rode biet maar ze zijn er ook in het geel of wit. 

De vorm kan ook verschillen, van rond tot langwerpig. Voederbiet is een ander ras dat bedoeld is als diervoeder, terwijl suikerbiet uitsluitend wordt gebruikt voor het maken van suiker. Snijbiet is een andere soort die in vele kleuren bestaat.

VoedingswaardePer 50 gram
Energiewaarde15 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels1,4 gram
Eiwitten0,6 gram plantaardig
Koolhydraten2,3 gram
Natrium/zout0,08 gram zout
Suikers 2,3 gram suikers
BronVoedingscentrum.nl


Bieten: Veel gestelde vragen

Wat zijn bieten?

De biet - beta vulgaris - groeit in de volle grond en zowel de wortel als het blad zijn eetbaar. Het blad kan net zoals verse spinazie worden gebruikt. 

Hoe bereid je bieten?

Je kunt rauwe bieten schillen en deze vervolgens raspen. Combineer de rauwe geraspte biet bijvoorbeeld eens met kaas op een broodje. De rauwe bieten kunnen zonder blad gekookt worden in ruim kokend water, hierna kun je ze makkelijk pellen onder stromend water. Rauwe bieten kunnen ook geroosterd worden in de oven of in de kolen van de barbecue. Rauwe dungeschaafde biet kan ook gefrituurd worden, zo krijg je krokante bieten chips. 

Lekkere recepten met bieten


Rode bieten gnocchi

Rode bieten gnocchi

Zien deze zelfgemaakte roze gnocchi er niet prachtig uit? Deze rode bieten gnocchi zijn heerlijk in combinatie met tijm, zwarte olijven en kaas.

Borscht (rode bietensoep)

Borscht (rode bietensoep)

Deze Oekraïense hartige Borscht (rode bietensoep) ziet er niet alleen heel gaaf uit, hij smaakt ook fantastisch! Een goed gevulde soep met kool, wortel en rode bieten.

Rode bieten risotto met buikspek

Rode bieten risotto met buikspek

Deze rode bieten risotto met buikspek is een explosie van smaken, en wat dacht je van die prachtige kleur. Klaar in 45 minuten, recept voor 4 personen.

Polenta met roergebakken snijbiet

Polenta met roergebakken snijbiet

Super snelle en smaakvolle vegetarische maaltijd. Polenta met roergebakken snijbiet, rode biet en walnoten. Hiermee zul je het vlees niet eens missen!

Boerenkoolsalade

Boerenkoolsalade

Een boerenkoolsalade met rode biet en een heerlijke muntdressing is een ideale frisse lente salade. Boordevol kleur en boerenkool bevat ook nog eens veel voedingsstoffen.

Friszure appel en rode bieten carpaccio

Friszure appel en rode bieten carpaccio

Erg verfrissend voorgerecht of salade, perfect voor een hete zomerdag. Een friszure appel en rode bieten carpaccio heeft heerlijke smaakcombinaties!


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.