Bieten zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Wat kun je er allemaal mee en hoe bewaar de bieten het beste?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 20-07-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 12-08-2022
Bieten zijn een zeer populaire groente vanwege hun zoete en aardse smaak. Je kunt bieten rauw, gekookt, geroosterd, gegrild of zelfs gefrituurd eten. In een salade zijn ze vooral populair, maar ook geraspte rauwe bieten of in de soep zijn ze erg lekker. Je kunt bieten in vele soorten recepten gebruiken in combinatie met verschillende andere smaken.
De vezels in bieten zijn erg goed voor onze darmen. Bieten bevatten ook een hoog gehalte aan mineralen en sporenelementen (kalium, calcium en magnesium), waardoor ze helpen onze bloeddruk te reguleren en ons zenuwstelsel te verbeteren.
Bieten helpen ook tegen vermoeidheid en bloedarmoede omdat ze rijk zijn aan vitamine-B en foliumzuur. De biet heeft een vrij hoge calorie-inname (43 kcal per 100 g), maar ondanks dat is de biet toch zeer gunstig voor onze gezondheid.
Rauwe rode biet is onder te verdelen in 2 soorten. De zomerbieten zijn verkrijgbaar tussen mei en september. De winterbieten zijn van oktober tot april verkrijgbaar.
De vacuüm gekookte bieten en bieten uit pot of blik zijn het hele jaar verkrijgbaar.
Rauwe rode bieten in het seizoen
Winterbieten in het seizoen
Zowel rauw als gekookt, kunnen bieten na aankoop in de groentela van de koelkast bewaard worden. Als de bieten rauw zijn, kun je deze met of zonder bladeren bewaren. Als je de bladeren gaat verwijderen snijd dan niet tot aan de biet, maar laat een aantal centimeters van de stelen eraan. Zonder bladeren kunnen de bieten iets minder lang in de koelkast bewaard worden.
Als je bieten langer wilt bewaren kun je deze inmaken of invriezen. Je kunt de bieten op verschillende manieren invriezen. Je kunt ze kort blancheren in kokend water zodat je de schil kunt verwijderen. Je kunt ze ook volledig gaar koken, voordeel is dat de schil er dan gemakkelijker af zal gaan. Je kunt ze na het verwijderen van de schil in zijn geheel invriezen, maar je kunt ze ook raspen of in stukken snijden.
Als je de bieten in de moestuin hebt, kun je deze ook in de grond bewaren tot je ze gaat gebruiken.
De rauwe biet moet stevig, rond, zonder vlekken met een ietwat droge schil zijn. De kleur is donkerrood en de bladeren zijn erg groen. Omgekeerd moet de gekookte biet perfect glad zijn en niet uitdrogen.
Er bestaan vele soorten biet, de bekendste is de rode biet maar ze zijn er ook in het geel of wit.
De vorm kan ook verschillen, van rond tot langwerpig. Voederbiet is een ander ras dat bedoeld is als diervoeder, terwijl suikerbiet uitsluitend wordt gebruikt voor het maken van suiker. Snijbiet is een andere soort die in vele kleuren bestaat.
Wat zijn bieten?
De biet - beta vulgaris - groeit in de volle grond en zowel de wortel als het blad zijn eetbaar. Het blad kan net zoals verse spinazie worden gebruikt.
Hoe bereid je bieten?
Je kunt rauwe bieten schillen en deze vervolgens raspen. Combineer de rauwe geraspte biet bijvoorbeeld eens met kaas op een broodje. De rauwe bieten kunnen zonder blad gekookt worden in ruim kokend water, hierna kun je ze makkelijk pellen onder stromend water. Rauwe bieten kunnen ook geroosterd worden in de oven of in de kolen van de barbecue. Rauwe dungeschaafde biet kan ook gefrituurd worden, zo krijg je krokante bieten chips.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.