De lekkerste recepten met chocolade

Chocolade is er in veel smaken, welke is jouw favoriet? Wat zit er in chocolade en hoe wordt chocolade gemaakt?

Chocolade is een populair ingrediënt voor desserts, gebak en drankjes. Chocolade is er in veel smaken, van bitter tot zoet en er verschijnen steeds meer soorten chocolade met allerlei smaaktoevoegingen zoals zeezout, karamel, citrus en meer.

Bakken met chocolade is favoriet bij velen, waarbij een chocolade taart regelmatig de oven in gaat. Een simpele cake met chocolade, een uitgebreide taart met verschillende lagen of een chocolade meringue taart, je kunt er alle kanten mee op. Wat betreft toetjes is chocolademousse het meest populair, zelfgemaakt zelfs nog lekkerder!

Wat zit er in chocolade?

Chocolade is een term die aan wettelijke eisen moet voldoen, zelfs elk land heeft zijn eigen normen voor ‘chocolade’. Meestal gaat dit o.a. over het percentage cacaoboter en cacaobestanddelen. 

De samenstelling van chocolade varieert door de eisen per land, maar over het algemeen bestaat chocolade uit cacaoboter, cacaopoeder, cacaomassa en suiker. Voor het verkrijgen van melkchocolade wordt hier melkpoeder aan toegevoegd.

Waarom is witte chocolade eigenlijk geen chocolade?

Witte chocolade bevat wel cacaoboter, maar geen vaste cacaobestanddelen ofwel cacaopoeder waardoor het eigenlijk geen chocolade is.

De lekkerste recepten met chocolade
De lekkerste recepten met chocolade - cacaobonen

Hoe wordt chocolade gemaakt?

Rauwe cacaobonen zullen na het oogsten een aantal dagen moeten fermenteren. Hierna worden de bonen gedroogd en soms worden ze geroosterd om een specifieke smaak te verkrijgen. Hierna worden ze verdeeld in stukjes.

De stukjes cacaobonen worden vervolgens vermalen en geperst om de cacaoboter te scheiden van de cacaomassa. Deze cacaomassa wordt vervolgens nogmaals vermalen, dit kennen we als cacaopoeder. 

Welke stof in chocolade maakt je gelukkig?

De stof fenylethylalanine in chocolade zorgt ervoor dat er endorfine aangemaakt wordt in je hersenen. Endorfine zorgt voor een gelukkig gevoel.

Is pure chocolade gezond?

Pure chocolade bevat antioxidanten, deze zitten namelijk boordevol in cacao. De flavonoïden in cacao hebben een gunstig effect op hart- en bloedvaten en zouden zelfs diabetes kunnen voorkomen. 

7 x recepten met chocolade

FotoRecept
Pure chocolade muffins

Pure chocolade muffins

Recept voor 24 personen
Deze geweldige pure chocolade muffins zijn klaar in een half uur. Je kunt er hier niet één van eten, want na één hap ben je al verkocht! Naar recept
Glutenvrije chocoladecake

Glutenvrije chocoladecake

Recept voor 12 personen
Ook wel de "Donkere godin", deze glutenvrije chocoladecake is zelfs zonder bloem heerlijk! Naar recept
Zachte chocolademousse

Zachte chocolademousse

Recept voor 8 personen
Heb je ooit al eens zo'n super zachte chocolademousse gegeten? Zo zacht en hemels! Met een volle chocoladesmaak en smelt op je tong. Naar recept
Chocolade fudge

Chocolade fudge

Recept voor 10 personen
Met maar 10 minuten voorbereiding en 2 uur wachttijd is deze chocolade fudge heel makkelijk zelf thuis te maken! Naar recept
Chocolade sorbetijs

Chocolade sorbetijs

Recept voor 10 personen
Heerlijk zelfgemaakt chocolade sorbetijs waar de donkere chocoladesmaken écht naar voren komen. Klaar in 50 minuten, recept voor 1 liter sorbetijs. Naar recept
Chocoladetaart met maltesers

Chocoladetaart met maltesers

Recept voor 12 personen
Deze chocoladetaart met maltesers is heerlijk zacht, romig en extra lekker in combinatie met de krokante maltesers en koekjes taartbodem. Naar recept
Chocolade madeleines

Chocolade madeleines

Recept voor 24 personen
Chocolade madeleines zijn nóg veel lekkerder dan de klassieke, en die zijn al hemels. Een zacht mini cakeje, gedipt in chocolade. En klaar binnen 30 minuten Naar recept


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/de-lekkerste-recepten-met-chocolade


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
1 stem

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.