Zelf nasikruiden maken
😍 4Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf nasikruiden maken

Je eigen kruidenmixen maken is veel smaakvoller dan kant-en-klaar, en het is ook nog eens reuze makkelijk! Probeer eens deze heerlijke nasikruiden.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 08-09-2016.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 11-02-2023

Het kopen van kant-en-klare kruidenmixen is heel aanlokkelijk, maar het zelf samenstellen is zo makkelijk en overheerlijk. Zeker als je toch al een kast vol met kruiden hebt, dan is het al helemaal zo gebeurd! 

En mocht je deze kruiden nou niet allemaal al in huis hebben, dan zijn er tal van andere recepten waar je deze kruiden in de toekomst voor kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een vegetarische bonenschotel, of zelfgemaakte piccalilly. Probeer het eens, er gaat een wereld voor je open als je kookt met verschillende kruiden. 

Tip! Wij hebben ook een recept voor zelfgemaakte bamikruiden

Kruidenkast
Kruidenkast

Ingrediënten

  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels laos
  • 1 theelepel gember
  • 2 theelepels chili
  • 1 theelepel koriander - ketoembar
  • 1 theelepel sereh / citroengras
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel uipoeder
  • 1 theelepel fijn zout
Zelf nasikruiden maken ingrediënten
Zelf nasikruiden maken ingrediënten

Al deze kruiden zijn te koop bij de supermarkt. Je kunt ervoor kiezen de kruiden al in gemalen vorm te gebruiken, dan hoef je ze enkel goed te mengen.

Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld koriander en komijnzaadjes etc. dien je alles goed fijn te stampen in de vijzel. Dit is zo gebeurd als je een stamp en druk beweging tegelijk maakt. 

Zelf nasikruiden maken
Zelf nasikruiden maken

De kruidenmix kun je het beste in een gesloten potje bewaren, zo heb je altijd smaakvolle nasikruiden binnen handbereik.

Benieuwd welke gerechten je kunt maken met deze heerlijke zelfgemaakte nasikruiden? Klik hier voor recepten met nasikruiden. Eet smakelijk!

Tips!

Hoeveel nasikruiden gebruik je per hoeveelheid rijst?

Per halve kilo (500 gram) rijst gebruik je 2 flinke eetlepels of 4 theelepels kruiden. Hoeveel nasikruiden je precies per hoeveelheid rijst ligt vooral aan je eigen smaak. Probeer eerst een aantal eetlepels kruiden toe te voegen voordat je meer gaat toevoegen. Zo kun je elke nasi naar je eigen hoeveelheid kruiden op smaak krijgen.

Wat is de oorsprong van nasikruiden?

In de Nederlandse keuken gebruiken we veel kruiden uit andere landen. Als je aan nasi denkt, denk je waarschijnlijk aan Indonesië. Zo komen ook deze nasikruiden uit Indonesië, de vertaling van gekookte rijst is namelijk nasi.

Aangezien nasi een populair recept in Nederland en Nederlandstalig België is, zijn veel mensen bekend met de smaak van nasi. Iedereen kan een nasi op zijn of haar eigen manier maken, en naar smaak aanpassen.

Wat vind je van deze blog?

4 waarderingen
😍
4
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
11 reacties op "Zelf nasikruiden maken"
Ans zegt op 09-09-2016
Super want ik heb al die kruiden in de kast!!
Ohmydish zegt op 09-09-2016
Én ook nog eens snel te maken, geniet ervan!
Gretha zegt op 15-01-2017
Vandaag dit kruidenmengsel gemaakt, had alleen geen chilipoeder maar wel cayennepeper, ik dacht dat kan ook wel... was wél pittig, maar toch erg lekker! Dank voor het recept!
Ohmydish zegt op 15-01-2017
Hallo Gretha, cayennepeper is inderdaad scherper. In chilipoeder zit o.a. paprikapoeder, knoflookpoeder en cayenne peper in. Fijn om te horen dat het gesmaakt heeft!
Joke Braithwaite zegt op 19-01-2017
Good day. My name is Joke and I was born in the Netherlands but grew up in South Africa. We love Nasi Goreng but because it is so difficult to get the sachets of Nasikruiden I googled your recipe. Most of the ingredients are available here (Cape Town) but please tell me what kurkuma is as I haven't heard of that before. Thank you
Ohmydish zegt op 19-01-2017
Hoi Joke, kurkuma (geelwortel) is the Dutch word for turmeric. Making your own nasikruiden is even better than the sachets, so you're not missing anything in Cape Town :D Enjoy!
Ohmydish zegt op 19-01-2017
Almost forgot, you can view the recipe in English on our other recipe site here: https://ohmydish.com/how-to-make-nasi-goreng-spice-mix/
Bianca zegt op 29-11-2018
Ons gezin van het ook lekker maar wel een beetje pittig. Wat kan ik dan het beste weglaten of verminderen?
Ohmydish zegt op 29-11-2018
Hallo Bianca, fijn om te horen! Voor een mildere versie kun je wat minder chili gebruiken :)
Tilly zegt op 06-10-2020
Geweldig, deze kruiden zijn overal te koop te koop en de mix ook eenvoudig te maken.
Ohmydish zegt op 06-10-2020
Dankjewel Tilly, eenvoudig en nog lekkerder ook. Fijne dag :)

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.